Cursus ‘Adviseren over omgevingskwaliteit’ 

De U-trechters* van RuimteUtrecht te Utrecht
Datum
vr 18 MEI

Beschrijving

Vrijdagmiddag 18 mei 2018, Utrecht

Georganiseerd door de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit
in samenwerking met Maurice Bogie (Gelders Genootschap)

Regels rondom omgevingskwaliteit – waaronder welstandsadvisering – zijn voortdurend in beweging. Stonden de afgelopen jaren vooral in het teken van deregulering, de komende jaren zal de Omgevingswet zijn invloed doen gelden. Dit zorgt voor een nog verdere integratie van ruimtelijke regelgeving en tegelijkertijd meer ruimte voor initiatiefnemers van plannen. Er wordt dan primair gekeken of een plan bijdraagt aan een ‘goede omgevingskwaliteit’.

De Omgevingswet treedt in 2021 in werking, maar bepaalde trends zijn nu al zichtbaar. Zo zijn steeds meer gemeenten bezig met een omgevingsvisie, naast het omgevingsplan straks één van de centrale instrumenten onder de Omgevingswet.

‘Regels voor uiterlijke kwaliteit’ zullen straks ook een plaats krijgen in zo’n omgevingsplan. Voor welstand betekent dat een verdere integratie in het domein van omgevingskwaliteit en een transformatie van een welstandsadvies naar een ‘advies omgevingskwaliteit’.

Meer dan nu zullen verschillende aspecten van omgevingskwaliteit, zoals architectuur, cultuurhistorie, landschap en openbare ruimte moeten worden verweven in een integraal advies.

Wat blijft is dat deze adviezen helder geschreven en juridisch houdbaar moeten zijn.

Om deze vaardigheden te trainen, organiseert de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit een cursus, gegeven door Maurice Bogie van het Gelders Genootschap.

Deelnemers worden geïnformeerd over actuele ontwikkelingen op het gebied van wetgeving en beleid en krijgen inzicht in principes van effectieve communicatie.

De cursus is ook interactief: cursisten leveren van tevoren eigen adviezen aan die met de groep worden besproken. Doel is om de adviezen zowel juridisch als taalkundig effectiever te maken.

Doelgroep voor de cursus bestaat uit ambtelijk secretarissen, rayonarchitecten en architectleden van welstandscommissies / CRK’s / adviescommissies Cultuurhistorie etc.

Wanneer en waar:

Vrijdag 18 mei 2018, aanvang 12.30 (broodjes staan klaar!) tot 16.30 uur

Locatie: De U-trechters* van RuimteUtrecht

Veilinghavenkade 4-6-8 (3521 AK Utrecht)

* In de historische Veilinghaven nabij Utrecht CS en jaarbeurs Utrecht stonden in vroegere tijden industriële trechters waar men lading kon lossen en verdelen. Sinds een aantal jaren zijn de trechters weer terug op hu plek maar nu geschikt om trainingen in te houden. De Utrechters zijn identiek aan industriële zandtrechters. Een bijzondere locatie en op loopafstand van het CS.

Kosten:

€ 395,- excl. btw (voor medewerkers van bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit aangesloten gemeenten en aangesloten welstandsorganisaties)

€ 595 - excl. btw (voor overigen)

Aanmelding:

Interesse om deel te nemen aan de training op 18 mei? Geef het voor 1 mei door aan Christian Braak via een e-mailbericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Programma

 

12.30u          Ontvangst met broodjes.

13.00u          Welkom en inleiding op het programma.

13.10u          Voorstelronde met inventarisatie problemen / verwachtingen.

13.25u          Actualiteit regelgeving omgevingsrecht/-beleid, juridische aspecten van

advisering omgevingskwaliteit. Tevens ruimte voor vragen / discussie.

14.10u          Pauze.

14.20u          Communicatieve aspecten van adviezen omgevingskwaliteit.

14.50u          Taalkundige en juridische analyse van adviezen, incl. plenaire bespreking.

Aansluitend ruimte voor vragen / discussie.

16.10u          Afsluiting / evaluatie.

16.30u          Einde.