EU Greenweek

Utrecht
Datum
ma 21 MEI - vr 25 MEI

Beschrijving

Openingsevent EU Greenweek Utrecht:

21 mei 2018

Op maandag 21 mei 2018 (Tweede Pinksterdag) vindt in Utrecht de officiële opening plaats van de EU Green Week. De Gemeente Utrecht en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) organiseren samen het openingsevent, met als thema 'Groene steden voor een groenere toekomst'. Als locatie voor dit event is gekozen voor De Knoop, het onlangs volledig duurzaam gerenoveerde gebouw van de Rijksoverheid. De voertaal is Engels.

 

Programma voor professionals

Voor professionals die lokaal, regionaal, nationaal en/of internationaal actief zijn met (groene) steden is een interessant programma opgesteld.

Zo vindt er een rondetafeldiscussie plaats tussen burgemeesters (geïnspireerd op de bestseller Als burgemeesters de wereld zouden regeren van Benjamin R. Barber) en zijn er workshops rond de vraag hoe steden groener kunnen worden (met medewerking van o.a. universiteiten van Utrecht en Durham, RIVM, Staatsbosbeheer en provincie Utrecht) Er is veel aandacht voor de toekomstige uitdagingen van de stad en hoe je daar creatief mee kan omgaan. Tot slot is er nog een interactief Jonge Raadsleden Debat, waarin raadsleden uit diverse Europese steden in debat gaan met de Utrechtse jeugd over wat het betekent om in de toekomst gezond en groen te kunnen leven.

Dit openingsevent is bedoeld voor strategen, ambtenaren, studenten én professionals die zich bezighouden met ruimtelijke ordening en stedelijke opgaven zoals duurzaamheid, groen in de stad en de energietransitie.

De dag wordt gemodereerd door Tracy Metz. Er zijn bijdragen van onder andere:

  • Erik Solheim, executive director United Nations Environment Programme (UNEP)
  • Karmenu Vella, commissaris Europese Unie (EU)
  • Stientje van Veldhoven, staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat
  • Mariëtte Pennarts, gedeputeerde Provincie Utrecht

 

Gastheren zijn Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, en Hans Mommaas, directeur van het PBL.

Programma

9.30-10.00 Ontvangst & registratie

10.00–10.30 Welkomstwoord & officiële opening EU Green Week – met o.a. Stientje van Veldhoven (I&W), Karmenu Vella (EU) en Erik Solheim (UNEP)

10.30–11.15 Ronde tafel met burgemeesters: Samen vergoenen van steden – met o.a. Jan van Zanen (Utrecht)

11.30–12.45 4 parallelsessies: - Hoe verdien je geld met op de natuur gebaseerde oplossingen? - Natuur & steden van de toekomst. - Serious gaming voor een groene stedelijke omgeving. - 1000 kansen: Europese stedelijke natuurgebaseerde oplossingen voor stedelijke uitdagingen.

12.45-14.00 Lunch

14.00-15.00 De kunst van het stadmaken: Stedelijke pioniers op het podium

15.00-16.00 Het Jonge Raadsleden Debat, gemodereerd door Tracy Metz met o.a. Erik Soheim (UNEP) & Karmenu Vella (EU) en leerlingen van het Utrechts Stedelijk Gymnasium

16.00-16.25 Ontwerp van de groene en gezonde stad: De resultaten van de creathon

16.25-16.30 Afsluiting – door Karmenu Vella (EU) & Hans Mommaas (PBL)

16.30-17.00 Borrel