[100 jaar] NVTL & Peter Veer: Bewogen landschap - NVTL

[100 jaar] NVTL & Peter Veer: Bewogen landschap

Details

Datum: 23 november 2022
Locatie: Beeld & Geluid Hilversum
Tijd:
– Start wandeling 14.00 uur
– Start presentatie 15.00 uur

Aanmelden
Locatie: Museum Beeld & Geluid Hilversum
wo 23 november 2022

NVTL en Peter Veer, landschapsarchitect en regisseur, organiseren in samenwerking met Beeld & Geluid in Hilversum een interessante middag met als thema Bewogen landschap

We beginnen met een wandeling over het Media-park met aandacht voor de terreininrichting, zestig jaar geleden ontworpen door Landschapsarchitect Jan Boon. Het terrein waarop cultuur en natuur elkaar aanvulden en versterkten. Met de privatisering van het terrein en de komst van nieuwe mediabedrijven verdween een groot deel van Boons ontwerp. Om dit te herstellen werd de Stichting Media NatuurPark opgericht en is een Ecologisch Groenplan geschreven. Aan de hand daarvan en met het oorspronkelijke ontwerp van Boon in het achterhoofd begon de stichting, samen met de terreinbeheerder met het herstel van het park. (Bron: platform groen kapitaal)

Na de wandeling vindt de overdracht plaats van het ontwerp archief van Jan Boon aan Beeld & Geluid.

We sluiten af met de presentatie van het promotieonderzoek van Peter Veer: Bewogen landschap (2020) in een filmzaal bij Beeld & Geluid.

Het onderzoek ‘Bewogen landschap’ focust op vier catalogi, uitgegeven in 1948,1960, 1971 en 1984 door het Ministerie van Landbouw. In het onderzoek staan twee thema’s centraal: de verbeelding van het agrarisch cultuurlandschap en de wijze waarop de films de strategie van social engineering voor maatschappelijke verandering laten zien. Zes films met het onderwerp ‘ruilverkaveling’ worden filmretorisch onderzocht. Hoe werden de boeren in de film overtuigd om te moderniseren?

In het onderzoek ‘Bewogen landschap’ worden ook verhalen opgetekend van betrokkenen. In dit Oral History-project Landbouwfilms en verhalen kijken zij aan de hand van een historische landbouwfilm terug op de bewogen geschiedenis van het Nederlandse platteland. Het is een groeiende verzameling films in dit project over de periode 1945-1985.

Praktische informatie

Deze middag is geschikt voor 40 personen. We verzoeken de deelnemers hun Museumjaarkaart mee te nemen als toegang. Voor koffie en thee wordt gezorgd. We vragen je wel aan te melden via deze link.

Bereikbaarheid

Het adres is Media Parkboulevard 1, 1217 WE.
Op oudere navigatiesystemen Sumatralaan 45, 1217 GP.

Beeld & Geluid staat tegenover NS-station Hilversum Media Park.