BNI: Drawn to Drawing – Symposium - NVTL

BNI: Drawn to Drawing – Symposium

© Joost Swarte – Nadia Peppels – Liesbeth van der Pol – Elise Zoetmulder – Liesbeth van der Pol – Riet Eeckhout – Bob Custers

Details

Locatie: Nieuwe Instituut – Museumpark 25 – Rotterdam
Datum & tijd: dinsdagavond 26 maart 19.00 uur – zaal open 18.45 uur.

Deelname voor het symposium is gratis voor leden BNI en NVTL (kortingscode via ledenmail of mail naar info@nvtl.nl). Bezoekers betalen 10,-.

Aanmelden
Locatie: Nieuwe Instituut, Rotterdam
di 26 maart 2024

Tekenen biedt architecten de mogelijkheid om hun ideeën effectief te visualiseren en te communiceren. Het fungeert als een visuele taal om concepten, ontwerpen en ruimtelijke indelingen over te brengen naar klanten, collega’s en bouwers.

Dinsdagavond 26 maart 2024 om 19 uur organiseert bni een uniek symposium met de titel “Drawn to Drawing” in het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Tijdens dit evenement belichten we het belang van tekenen voor (interieur)architecten, geïnspireerd door NOOK Architectural Drawing van BNI en het boek “The Joy of Daily Drawing” van architect Bob Custers.

Het symposium belooft een avond vol boeiende presentaties van zeven vooraanstaande sprekers, elk met hun unieke tekenstijl en ontwerpaanpak. Ook verkennen we hoe Artificial Intelligence innovatief ingezet kan worden.”Drawn to Drawing” wordt een bijzondere avond waar architecten uit meerdere disciplines hun kennis en ervaring delen over het tekenen als een middel van communicatie, samenwerking, expressie en plezier.

Sprekers in dit programma

Liesbeth van der Pol – Drawing with character

Sinds haar opleiding tot architect heeft de medeoprichter van Dok Architects altijd haar architectonische ontwerpen gepresenteerd in aquarel. In deze lezing bespreekt ze de vreugde en kunst van het werken met aquarellen, de voordelen van een aquareltekening bij het presenteren van haar ontwerpen aan klanten, en waarom ze zowel de exterieur- als interieurontwerpen van een gebouw integreert in één tekening.

Bob Custers  – A drawing a day keeps the doctor away

In zijn boek ‘The Joy of Daily Drawing’ presenteert Bob Custers zijn evolutie als tekenaar gedurende 50 jaar, van zijn kindertijd tot volwassen architect. In deze lezing zal Custers verschillende stijlen tekeningen laten zien en het belang van dagelijks tekenen benadrukken als een middel voor reflectie, introspectie en onderzoek.

Joost Swarte – Story arc(hitecture)

Joost Swarte is een cartoonist en grafisch ontwerper die bekend staat om zijn speelse en geestige illustraties, vaak met architectuur als onderwerp. Zijn grafische afbeeldingen van interieurs en exterieurs hebben veel architecten geïnspireerd die hem benaderden om samen te werken aan huisontwerpen. In deze talk legt Swarte uit hoe zijn vertelvaardigheden als cartoonist van pas komen in deze context, bespreekt hij zijn samenwerkingen met architecten en gaat hij dieper in op zijn rol in het ontwerp van voltooide woonprojecten in Amsterdam en Haarlem.

 

Nadia Pepels – Mapping the city

De oprichter van het bureau, Nadia Nena, is een getrainde architect die narratieve kaarten maakt die de sociale ecologie van plaatsen weergeven. In haar tekeningen streeft ze ernaar om de gemeenschappelijke belangen van bewoners, bedrijfseigenaren, belanghebbenden en andere betrokken partijen in kaart te brengen, door in gesprek te gaan over hun ervaringen en behoeften voor de plek. In haar presentatie zal Nadia haar methode bespreken om de input van de mensen die ze heeft geïnterviewd te vertalen naar een tekening, hoe haar analyse van plaatsen bijdraagt aan transformatieopgaven in stedelijke gebieden.

Riet Eeckhout – Abstract drawing

De Belgische architect en onderzoeker heeft een postdoctorale positie aan de Faculteit Architectuur van de KU Leuven in België. Haar internationale tentoonstellingen en publicaties richten zich op haar dubbele interesse in tekenen binnen de discipline van de architectuur: als middel van representatie
in de architectuurpraktijk en als instrument voor reflectie. Eeckhout heeft tekeningen gemaakt die geïnspireerd zijn door het werk van Frank Gehry, die een intuïtieve benadering van tekenen hanteert om ze de architectonische mogelijkheden te verkennen in plaats van zich te concentreren op precieze details. Eeckhout’s abstracte tekeningen vertonen overeenkomsten met kubistische schilderijen, waarbij de nadruk ligt op een vlak, tweedimensionaal oppervlak en traditionele perspectieftechnieken worden vermeden. In haar presentatie zal Eeckhout het tekenen als een instrument voor experimentatie verkennen, de voordelen van een meer spontane benadering bespreken en inzichten bieden in haar creatieve proces.

AI – The Future of Drawing

Een demonstratie op het scherm door een interieurarchitect die grootschalige interieurs ontwerpt met behulp van kunstmatige intelligentie en werkt met innovatieve software zoals Dall-E 2, Firefly en Midjourney. In de demonstratie wordt een tipje van de sluier gelicht over de mogelijkheden van het ontwerpen met AI en ook over de (nog) bestaande beperkingen. Het doel is de zaal te inspireren en te betrekken in het gebruik van AI in ontwerpprocessen.

Wouter Veldhuis – Hairy drawing

De Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving van CrA rondt het symposium af met een lezing over ‘Hairy Drawing’. Deze benadering, geïnspireerd door de terminologie van EAST Architecture uit Londen, benadrukt de tekening als een collectief proces. Het stelt deelnemers in staat om gelijktijdig ideevorming, analyse, ontwerp en dialoog te integreren.

*© Joost Swarte – Nadia Peppels – Liesbeth van der Pol – Elise Zoetmulder – Liesbeth van der Pol – Riet Eeckhout – Bob Custers

Deelname voor het symposium is gratis voor leden BNI en NVTL (kortingscode via ledenmail of mail naar info@nvtl.nl). Bezoekers betalen 10,-.

NB) Dinsdagmiddag 26 maart vanaf 15 uur kun je ook deelnemen aan een unieke tekenworkshop die bni en NVTL in de tentoonstelling Honderd jaar tekenen organiseren en een presentatie over tekenen en AI.