Kennisateliers Blik op de Bodem 2: de beleidsmatige blik - NVTL

Kennisateliers Blik op de Bodem 2: de beleidsmatige blik

Locatie: Berlijnplein, Utrecht
do 4 april 2024

Verstedelijking zonder de bodem serieus te nemen gaat niet langer. Een vitale ondergrond is onmisbaar voor een toekomstbestendige aanpak van de verstedelijkingsopgave. Tijdens de kennisateliers Blik op de Bodem delen we de gezamenlijke inzichten die tijdens het programma Bouwen vanuit de Bodem zijn opgedaan.

Het programma Bouwen vanuit de Bodem van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie brengt ruimtelijk ontwerpers, beleidsmakers en deskundigen bij elkaar om de relatie tussen de onder- en bovengrond te herstellen. Met de kennisateliers die Jonge Honden in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie organiseert brengen we verschillende mensen uit het veld in contact met elkaar. We onderzoeken gezamenlijk oplossingsrichtingen voor de uitdagingen waar we voor staan en inspireren we met verhalen van de projecten uit het programma Bouwen vanuit de Bodem.

Kennisatelier 2: de beleidsmatige blik (4 april) INSCHRIJVINGEN OPEN
Welke uitdagingen komen beleidsmakers en -uitvoerders tegen? Tijdens de tweede sessie gaan we in gesprek met de mensen die dicht op de materie zitten bij gemeentes, provincies en andere instanties.

Kennisatelier 1: de integrale blik (1 februari) VOL
Tijdens de eerste sessie gaan we in gesprek met bodemexperts en ontwerpers over de rol van de bodem in de verstedelijkingsopgave.

Kennisatelier 2: de beleidsmatige blik (4 april) INSCHRIJVINGEN OPEN
Welke uitdagingen komen beleidsmakers en -uitvoerders tegen? Tijdens de tweede sessie gaan we in gesprek met de mensen die dicht op de materie zitten bij gemeentes, provincies en andere instanties.

Kennisatelier 3: de immateriële blik (13 juni)
De derde sessie staat in het teken van het onderzoeken van de vaak onderbelichte immateriële rol van de bodem.

Het is vanaf nu mogelijk om je in te schrijven voor het tweede kennisatelier – de beleidsmatige blik via het formulier onderaan de pagina.

Wat kan je verwachten?

  • Twee inspirerende presentaties van projecten uit het programma Bouwen vanuit de Bodem.
  • Verdiepende gesprekken met andere deelnemers gericht op het delen van kennis en ervaringen.
  • Netwerkmogelijkheden met experts en collega’s binnen het veld.

De praktische info op een rij:
Datum: Donderdag 4 april, 14:00 – 17:00
Locatie: Berlijnplein, Utrecht
Deelname is gratis

Bodemsturend ontwerpen door Studio Marco Vermeulen
Bouwen in uiterwaarden, diepe polders en op slappe grond wordt door de overheid steeds verder ontmoedigd. Maar wat als we hier, net als in veel andere delta’s, drijvend, amfibisch of lichtvoetig bouwen? Studio Marco Vermeulen heeft een andere kijk op bodemsturend ontwerpen en neemt jou tijdens deze inspiratiesessie hierin mee.

Living Lab ‘Urban Symbiosis’ door SYLVA Landscape Architecture
Urban Symbiosis is een nieuwe aanpak voor het ontwerpen, uitvoeren én onderhouden van openbaar groen. Door te werken met de ecologische systemen en processen onder de grond wordt groen – en de voordelen ervan – voor iedereen toegankelijk. Tijdens deze inspiratiesessie nemen SYLVA en de Gemeente Den Haag je mee in deze nieuwe manier van werken en hun geleerde lessen.