Kennisbijeenkomst VVM & Wij/land Agrarische netwerken voor duurzame landbouw

Details
Datum: 17 juni 2025
13.30 – 17.00
Locatie: VVM Bureau (UCo gebouw), 2e Daalsedijk 6a, 3551 EJ Utrecht.
Wij.land en wetscapes als perspectief voor de toekomst van het veenweidegebied
Agrarische netwerken die gericht zijn op een duurzame landbouw kunnen een belangrijke stimulans zijn in de ontwikkeling van de landbouwtransitie. Die transitie is nodig vanwege de structurele problemen waarmee de landbouw kampt. Veel boeren redden het niet. Klimaatverandering, milieuverontreiniging, eentoniger landschap en verarming van de natuur vereisen een transitie. De landbouw verandert snel, vooral technologisch, maar niet in een duurzame richting. Er zijn wel enthousiaste initiatieven van individuele boeren en agrarische netwerken die in de goede richting werken.
In een serie kennisbijeenkomsten verkent de VVM de betekenis van agrarische netwerken in de landbouwtransitie. Enkele van die netwerken komen hun verhaal vertellen: Wij.land op 17 juni en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer op 25 september. Met dit programma wil VVM ervaren wat de mogelijkheden zijn die deze netwerken bieden om bij te dragen aan de landbouw- en voedseltransitie en een duurzaam landschap.
Wij.land en de toekomst van het veenweidegebied
Wij.land is een netwerk van boeren en experts die werken aan een regeneratieve en landschapsinclusieve toekomstbestendige landbouw en een veerkrachtig landschap in veenweidegebieden. Een landschap waarin koeien thuishoren en vernatting onvermijdelijk is. Als landschapsbeheerders zijn boeren de sleutel in de transitie. Wij.land werkt samen met boeren, natuurorganisaties en anderen aan projecten die bijdragen aan vier waarden: inspiratie, natuurlijke waarde, financiële waarde en sociale waarde. Toos van Noordwijk is directeur van Wij.land. Zij zal het verhaal vertellen van Wij.land.
Wetscapes bieden een duurzaam toekomstperspectief voor de veenweidegebieden. Natte, diverse veenlandschappen met ruimte voor waterberging, koolstofopslag, veengroei, natuur, recreatie en productief landgebruik. Wetscapes bieden een oplossing voor de vele problemen van het veenweidelandschap. Ze omvatten natuurkernen, bufferzones en zones met paludicultuur. Een groep ecologen hebben hierover gepubliceerd in Landschap 2024-4. Ralph Temmink van de Universiteit Utrecht zal een presentatie over wetscapes geven.
Daarna zullen we in een discussie nagaan over wat wetscapes kunnen betekenen voor de boeren en wat Wij.land kan betekenen voor de toekomst van het veenweidegebied.
Programma:
13.30 Ontvangst met koffie/thee en een broodje
14:00 Opening door Jos Dekker
14.05 Over Wij.LAND door Toos van Noordwijk (Wij.land)
14.35 Vragen over Wij.land
14.45 Theepauze
15.00 Wetscapes; de toekomst van veenweidegebieden in Nederland door Ralph Temmink (Copernicus Instituut, Universiteit Utrecht)
15.30 Discussie
16:30 Netwerkborrel
17:00 Einde
Bronnen:
www.wij.land
In gesprek met … Daniëlle de Nie over landschapsinclusieve landbouw. Landschap 2023-4: 180-185. https://www.landschap.nl/archief/jaargang-40-2023/
Ralph Temmink et al., 2024. Wetscapes als duurzaam toekomstperspectief voor veenlandschappen. Landschap 2024-4: 173-181.
Aanmelden en tarieven: https://www.vvm.info/serie/agrarische-netwerken-voor-duurzame-landbouw/wij-land