Nationaal Bloembollenweekend (4 t/m 6 okt) - NVTL

Nationaal Bloembollenweekend (4 t/m 6 okt)

vr 4 oktober 2024

Het Nationale Bloembollenweekend geeft bijen een boost. In het eerste weekend van oktober vindt weer het Nationale Bloembollenweekend plaats. We vieren dan de kick-off van het bloembollenplantseizoen. Meer biologischebloembollen betekent meer voorjaarsbloeiers en dus meer voedsel voor wilde bijen en hommels. En dat is hard nodig!

Insecten in gevaar!
Onderzoek laat zien dat het aantal bestuivende insecten de laatste decennia flink is afgenomen. Een gebrek aan voedsel is een belangrijke oorzaak. Door klimaatverandering is het in het vroege voorjaar eerder warm. Boven de 15 graden vliegen insecten er op uit, op zoek naar nectar en stuifmeel. Maar omdat er dan vaak nog onvoldoende in bloei staat is er weinig voedsel te vinden en overleven ze niet. Bijen en hommels zijn essentieel voor een evenwichtig ecosysteem. Veel bloemen en voedselgewassen hebben bestuivers nodig om het stuifmeel over te brengen.

Waarom gifvrije bloembollen?
Ook heel belangrijk: bespoten bloembollen kunnen een negatief effect hebben op de gezondheid van bestuivende insecten. Ook komen deze gifstoffen in de grond en het grondwater terecht. Daarom raden wij aan om écht goed op te letten en bloembollen zonder gif te gaan planten. In dit onderzoek van de Bee Foundation lees je meer over de effecten van gifstoffen op bestuivers.

Leveranciers van biologische bloembollen:

  • Lubbe Lisse
  • Sprinklr
  • Jub Holland (NVTL-partner)
  • Natural Bulbs
  • Huiberts Biologische Bloembollen
  • Ecobulbs ’t Keerpunt
  • Bloemoloog

De aftrap van het Nationaal Bloembollenweekend is dit jaar in het Vondelpark in Amsterdam. Op vrijdag 4 oktober worden als opening van het weekend vanaf 10.30 uur biologische bloembollen geplant in het park.

Het Nationaal Bloembollenweekend werd vorig jaar met veel succes voor het eerst gehouden. Dit jaar staat het weekend van 5 en 6 oktober in het teken van de bloembollen. De campagne heeft als doel om het planten van biologische bloembollen in het najaar te promoten en zo te zorgen dat hommels en bijen in het voorjaar voldoende voedsel hebben.

Deze landelijke campagne van Stichting Steenbreek, Stichting The Pollinators en Bee Foundation is het uitvloeisel van een idee voor een biologische bloembollencampagne van landschapsarchitect Ada Wille.

Afname insecten
Uit onderzoek blijkt dat de afname van insecten zo’n 75 procent is. Bijen en hommels zijn essentieel voor het ecosysteem. Veel bloemen en voedselgewassen hebben hommels, bijen of andere insecten nodig om het stuifmeel over te brengen. In het vroege voorjaar is het tegenwoordig eerder warm; boven de 15 graden worden de insecten wakker en bijen en hommels gaan vliegen. Doordat er dan onvoldoende voedsel is raken ze uitgeput en gaan vaak dood. Met het planten van voorjaarsbloembollen wordt ervoor gezorgd dat hommels en bijen in het voorjaar voldoende voedsel hebben.

Biologische bloembollen
Onderdeel van de campagne is dat mensen biologische bollen kopen en planten. Deze zijn gegarandeerd vrij van chemische middelen. Andere bloembollen kunnen juist schadelijk zijn voor de insecten. Leveranciers van biologische bloembollen zijn te vinden op de site van het Nationaal Bloembollenweekend.

Plant je mee
Met het planten van tientallen bollen in de binnenstad van Culemborg werd vorig jaar de eerste editie van de campagne ingezet. Ook nu loopt het Nationaal Bloembollenweekend gelijk op met de campagne “Plant je mee” waarin het najaar als ideaal plantseizoen wordt gepromoot. Onder meer het planten van voorjaarsbloembollen (zoals blauwe druif, sneeuwklokje en krokus) in deze periode – dat kan tot de vorst invalt – wordt aanbevolen.

Het Nationaal Bloembollenweekend is een toegankelijke actie omdat het planten van bollen simpel is en voor iedereen toegankelijk: kinderen, volwassenen, ouderen, bedrijven. Ook scholen kunnen zich aansluiten bij het initiatief en daarop inspelen. Via een download zijn een poster en flyer beschikbaar.

Dat de bloemen van de bollen dit voorjaar aan het bloeien waren, komt omdat ze in het afgelopen najaar zijn geplant. Willen we volgend voorjaar weer genieten van al die mooie voorjaarsbloeiers, dan moeten we daar dit najaar weer werk van gaan maken. Dus: Plant je mee?