NVTL: Excursie Dommelrode-Diependaal in Sint-Oedenrode - NVTL

NVTL: Excursie Dommelrode-Diependaal in Sint-Oedenrode

Details

Datum: vrijdag 14 april 2023
Tijd: 11.30 – 17.30 uur
Locatie: Sint-Oedenrode (Noord-Brabant)

Er is plek voor maximaal 20 deelnemers. Deelname is kosteloos en uitsluitend voor NVTL-leden.

Aanmelden
Locatie: Sint Oedenrode
vr 14 april 2023

In samenwerking met de initiatiefnemers en de uitvoerders van het plan Sint-Oedenrode Zuid Klimaatrobuust organiseert NVTL op vrijdag 14 april 2023 een excursie naar de Dommelvallei, Sint Oedenrode – Noord-Brabant.

Aanleiding voor de excursie is de presentatie op 2 februari 2023 van voormalig Rijksbouwmeester en architect Floris Alkemade tijdens de uitreiking van het Predicaat Koninklijk. Floris Alkemade gaf een inspirerende lezing over het landschap van de toekomst en het belang van verbeeldingskracht met als voorbeeld het project in de Dommelvallei. Het project is op meerdere manieren een mooie illustratie van de mogelijkheden om het geheugen van het landschap aan te spreken in het kader van hedendaagse vragen. Dit vraagt om een bezoek aan het gebied!

Een verweven aanpak in Sint-Oedenrode
Het project Sint-Oedenrode Zuid Klimaatrobuust is een van de gebieden in en om het dorp waar het concept van de ‘watermachines’ in praktijk is gebracht. Dit concept is in 2013-2014 ontwikkeld door Floris Alkemade, Cees van der Veeken en Joachim Declerck in het BrabantStadatelier van de Internationale Architectuurbiennale Rotterdam. De initiatiefgroep MozaiekDommelvallei, gevormd door lokale vrijwilligers en betrokken overheden,  heeft dit concept sinds 2015 ingezet in de vraagstukken die samenhangen met de klimaatopgaven in Sint-Oedenrode, een dorp waar de Dommel dwars doorheen slingert.

In Sint-Oedenrode Zuid is de openbare ruimte van de wijk Dommelrode recent opnieuw ingericht, in combinatie met de afkoppeling van het regenwater. Dat water vindt voortaan zijn weg naar het aangrenzende natuurgebied Diependaal, dat daardoor kan vernatten.

Vanuit Diependaal leidt het water naar de Dommel. In het plan is ingespeeld op historische landschapsstructuren en zijn paden verbonden tot nieuwe ommetjes. Het takt aan op een wandelpad langs de Dommel, waar in de afgelopen jaren landkunstprojecten zijn gerealiseerd volgens het concept ‘Duizendjarig Woud’ van landschapsarchitect en kunstenaar Paul Roncken.

Programma
11.30 uur: Ontvangst met koffie/thee en lunch in het gemeentehuis in Sint-Oedenrode. Adres: Burgemeester Wernerplein 1, 5492 GD Sint-Oedenrode.
12:00 uur: Introductie door Anne van Kuijk namens de excursie-organisatie.

12.15 uur Inleiding over het project Sint-Oedenrode Zuid Klimaatrobuust door landschapsarchitect Stan Elings.
13.00 uur: Excursie te voet langs verschillende onderdelen van het gebied Dommelrode- Diependaal en terug via het Duizendjarig Woud.
Gidsen: Stan Elings, landschapsarchitect bij Elings Landschap en Leon van Maren, projectleider openbare ruimte bij de gemeente Meierijstad.
16.30 uur: Afsluiting excursie en drankje nabij het gemeentehuis, met o.v. nabeschouwing met Floris Alkemade.

De wandeling bedraagt ca. 6 km, zorg voor stevige wandelschoenen en eigen drinken voor onderweg.

Er is plek voor maximaal 20 deelnemers. Deelname is kosteloos en uitsluitend voor NVTL-leden.