OntwerpAcademie: cursus Plantenkennis basis - NVTL

OntwerpAcademie: cursus Plantenkennis basis

Locatie: Hazerswoude-Dorp/Boskoop
za 9 september 2023

Groen wordt steeds belangrijker in onze tuinen en leefomgeving vanwege de betekenis voor biodiversiteit en ecologische waarden. Deze waarden spelen een steeds belangrijkere rol in het proces van ontwerpen en inrichten van groene buitenruimtes en tuinen. Beplantingsadviseurs, ontwerpers en hoveniers bewegen zich in een werkveld dat in snel tempo aan het veranderen is en vraagt om specialisten die creatieve en toekomstbestendige groenoplossingen kunnen aandragen. Bij de OntwerpAcademie bieden we meerdere mogelijkheden om meer te leren over planten en de toepassing ervan met een complete eenjarige vakopleiding Beplantingsadviseur tot een beknopte 5-daagse cursus Plantenkennis Basis.

Voor wie?

Iedereen die beroepsmatig actief is, dan wel professionele ambities heeft kan bij ons terecht. Van hoveniers tot medewerkers van tuincentra die zich verder willen bekwamen in beplanting en hun kennis willen opfrissen. Tot tuinontwerpers, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en architecten die met meer groenkennis hun plannen willen verrijken. Maar ook inrichters van publieke ruimten en gemotiveerde plantenliefhebbers zijn welkom. Kortom, iedereen met professionele ambities is welkom, ongeacht voorkennis.

Theorie en praktijkles in het groene hart

De lessen verzorgen we op onze locatie in Boskoop, tussen de tuinen van Boskoop en vele kwekerijen. Theorie en praktijk gaan hand in hand. In de ochtend krijg je theorieles en daarna ga je naar buiten naar de kwekerijen om met werkvormen en opdrachten wat je ’s ochtends hebt geleerd direct toe te passen. Het onderwijs is kleinschalig en persoonlijk, wat betekent dat je les krijgt in kleine groepen en de docent aandacht heeft voor jouw leerproces en je daarin begeleidt.

Lesaanbod Plantenkennis

Wil je je kennis opfrissen en snel aan de slag? Dan is de 5-daagse cursus Plantenkennis Basis een goede stap die zich specifiek richt op het herkennen en benoemen van een beperkte hoeveelheid planten. Er zijn twee startmomenten per jaar voor de cursus Plantenkennis Basis, in januari en in september. Wil je meer verdieping? Dan is Beplantingsadviseur een zeer complete eenjarige vakopleiding waarin alle plantgroepen, die geschikt zijn voor de buitenruimte, worden behandeld. Rond je het jaar positief af met een examen, dan ben je toelaatbaar tot het tweede jaar en kun je doorleren tot Beplantingsspecialist. Naar verwachting wordt de nieuwe opleiding in 2023 geaccrediteerd. Meer inhoudelijke en praktische informatie publiceren we hier binnenkort. Lees alvast het nieuwsbericht en heb je al vragen, mail naar studentenzaken@ontwerpacademie.nl.

Kom sfeer proeven!

Tijdens de studievoorlichtingsdagen in Boskoop kun je terecht met al je inhoudelijke en praktische vragen. Ook bieden we Proeflessen aan om zelf te ervaren hoe een lesdag eruitziet en in welke sfeer dat gebeurt. Ervaring is niet nodig, iedereen met groene ambities is welkom!
Bij Studentenzaken informeren ze je graag verder. Afhankelijk van je kennis en ervaringen stippelen we samen met jou een studietraject uit en kijken we welke startdatum het best past. De opleiding Tuinarchitectuur is uitstekend te combineren met de opleiding Plantenkennis.

Plantenkennis Basis

Plantenkennis Basis is een zeer praktische cursus, specifiek gericht op het herkennen en benoemen van planten. In deze 5-daagse cursus worden ongeveer 150 meest gangbare planten behandeld. Zowel bomen, heesters als vaste planten. Bij de indeling van de lessen is rekening gehouden met de seizoensgebonden kenmerken van de planten.

Er zijn twee startmomenten per jaar, in de maand januari en in de maand september.

Deze cursus is ideaal voor hoveniers en tuinontwerpers die hun basis plantenkennis willen opfrissen. Maar ook voor liefhebbers die graag wegwijs willen raken in het plantensortiment. Door de heldere gestructureerde uitleg, PowerPoint en levend plantmateriaal leer je in korte tijd planten herkennen en benoemen. Zowel met de wetenschappelijke als de Nederlandse benaming. Ook krijg je inzicht in de belangrijkste kenmerken.

Meer informatie