RCE & Staatsbosbeheer: symposium Landschap Verbindt - NVTL

RCE & Staatsbosbeheer: symposium Landschap Verbindt

Het Beschermd Dorpsgezicht van Marken. Foto: Robin Ammerlaan

Details

 – Smallepad 5, 3811 MG Amersfoort

Aanmelden
Locatie: Amersfoort
wo 28 juni 2023

Het gezamenlijk symposium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Staatsbosheer vindt plaats aan het Smallepad 5 in Amersfoort.

Vanaf eind jaren veertig tot begin jaren zestig van de twintigste eeuw gaf Uitgeverij Contact een reeks geïllustreerde boeken uit onder de noemer ‘De Schoonheid van Ons Land’. Ze schetsen een “fraai, fier en opgeruimd” beeld van het Nederlandse landschap, “rijk aan historie, cultuur en traditie”. In de daaropvolgende decennia is op allerlei manieren gepleit om de schoonheid van ons land centraal te zetten bij de veranderingen in ons land. Soms door zorgvuldige inpassing van nieuw gebruik, soms door het landschap op grond van een zorgvuldig ontwerp volledig te transformeren. Het resultaat is wisselend.

Anno 2023 is er hernieuwde aandacht voor de schoonheid van ons land. Zo is er een programma Mooi Nederland. De initiatiefgroep Mooiwaarts, onder aanvoering van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit, probeert de bevordering van ruimtelijke kwaliteit en de rol van adviseurs daarin te borgen.

En internationaal heeft de Verklaring van Davos de kwaliteit van de architectuur geagendeerd. Kortom: we zitten opnieuw in een periode waarin het goed is om na te denken over wat kwaliteit is, maar vooral ook hoe daartoe te komen. De ruimtelijke vraagstukken zijn immens, en stapelen zich in de beperkte ruimte die we hebben. Welke rol spelen natuur, erfgoed en landschap in dit debat? Daarover willen we met elkaar in gesprek op woensdag 28 juni.

Er wordt gehoopt op het symposium zo’n 120 professionals te verwelkomen die zich inzetten voor een waardevolle leefomgeving, waarbij de verbinding tussen verleden en toekomst de centrale opgave is.

Aanmelden
Deelname is gratis, wel is aanmelden noodzakelijk.

Programma
Het programma volgt zo snel mogelijk.