Rondleiding en fietsexcursie Dutch Landscape Designed, 1946-1954 (30 en 31 maart) - NVTL

Rondleiding en fietsexcursie Dutch Landscape Designed, 1946-1954 (30 en 31 maart)

Locatie: Veenendaal
do 30 maart 2023

Rondleiding en fietsexcursie
Wegens grote belangstelling zal de tentoonstelling ‘Dutch landscape designed, 1946-1954’ worden verlengd tot begin april 2023. Als afsluiting verzorgt gastcurator Henk van Blerck twee maal – op 30 en 31 maart – een rondleiding gevolgd door een fietsexcursie. Die excursies voeren door het landschapslan van ruilverkaveling Veenendaal in het Binnenveld.

Op beide dagen kan een beperkt aantal van 15 personen deelnemen. De route met als werktitel ‘Retourtje De Hel, door het Binnenveld’ is ongeveer 25 km lang, maar er zal een aangenaam tempo worden aangehouden en op meerdere plekken worden gestopt. De organisatie zorgt voor een knapzak en koffie of thee onderweg. Deelnemers zorgen zelf voor hun fiets.

In totaal zal het programma ongeveer 4 uur in beslag nemen. Op donderdag 30 maart begint de rondleiding om 9.30 uur in het FORUMgebouw. Op vrijdag 31 maart starten we om 13.00 uur. De excursie eindigt op donderdag om 13.00 uur en op vrijdag rond 16.30 uur.

U kunt zich tot 28 maart opgeven via info@schoklandenwater.nl. Er is slechts ruimte voor een kleine groep deelnemers. Wie het eerst komt, het eerst maalt. De kosten bedragen € 25,— per deelnemer.

Programma Retourtje De Hel, door het Binnenveld
We beginnen met een rondleiding langs de tentoonstelling Dutch landscape designed, 1946-1954’ bij Special Collections. Henk van Blerck zal aan de hand van de tentoongestelde vroege landschapsplannen vertellen over zijn promotieonderzoek naar de landschapsplannen voor ruilverkavelingen die tussen 1946 en 1976 door ontwerpers van het Staatsbosbeheer zijn ontworpen. Het blijkt dat de kleine boompjes die toen op basis van die landschapsplannen zijn geplant nu in een groot deel van het Nederlandse landschap beeldbepalend zijn geworden.

Daarna stappen we op de fiets en maken we een tocht door één van die landschapsplannen. In het bij Wageningen gelegen Binnenveld is in de winter van 1948 namelijk één van de vroegste landschapsplannen uitgevoerd. De fietsexcursie voert de deelnemers aan de excursie door dit  landschapsplan en Henk zal op kenmerkende plekken een toelichting geven. Ieder krijgt een knapzakje mee en onderweg wordt midden in het Binnenveld thee en koffie met koek geserveerd. Bij terugkomst op het FORUM – rond 13.00 uur – wacht de deelnemers nog een kleine verrassing.