OntwerpAcademie: opleiding Beplantingsadviseur

Details
MINIMALE VOOROPLEIDING
Mbo-niveau 4 of vergelijkbaar werk- en denkniveau
NIVEAU OPLEIDING
De opleiding is op hbo-niveau
LOCATIE
Hazerswoude-Dorp/Boskoop
STUDIEBELASTING
7 – 10 uur per week afhankelijk van opleiding en/of ervaring
LESDAGEN
Maandag van 10.00 – 15.30 uur
Dinsdag van 10.00 – 15.30 uur
Donderdag van 10.00 – 15.30 uur
Vrijdag van 10.00 – 15.30 uur
Zaterdag van 10.00 – 15.30 uur
DUUR OPLEIDING
16 lesdagen van 5 uur (+ 30 min pauze), verdeeld over 12 maanden, inclusief 1 excursiedag
KOSTEN
€ 1.995,–
Betaling in 1, 2, 3 of 4 termijnen
Opleidingen van de OntwerpAcademie zijn vrijgesteld van BTW (meer info op crkbo.nl)
SUBSIDIE
Hoveniers en groenvoorzieners kunnen in aanmerking komen voor subsidie die kan oplopen tot € 1.500,–. Kijk voor meer informatie op de website van Colland.
Informeer ook naar de subsidie mogelijkheden in het kader van de STAP-regeling. Meer informatie? Stuur je mail naar studentenzaken@ontwerpacademie.nl of lees hier meer.
CERTIFICAAT / DIPLOMA
Deelnemers ontvangen bij het afronden van de vier lesblokopdrachten een certificaat.
Wil je de vakopleiding afronden met een diploma of wil je doorleren voor Beplantingsspecialist, dan kun je examen bij de OntwerpAcademie doen. Het examen Beplantingsadviseur bestaat uit het maken van een Praktijkopdracht en een mondeling examen. De kosten hiervan vallen buiten de opleidingskosten.
Groen wordt steeds belangrijker in onze tuinen en leefomgeving vanwege de betekenis voor biodiversiteit en ecologische waarden. Deze waarden spelen een steeds belangrijkere rol in het proces van ontwerpen en inrichten van groene buitenruimtes en tuinen. Beplantingsadviseurs, ontwerpers en hoveniers bewegen zich in een werkveld dat in snel tempo aan het veranderen is en vraagt om specialisten die creatieve en toekomstbestendige groenoplossingen kunnen aandragen. Bij de OntwerpAcademie bieden we meerdere mogelijkheden om meer te leren over planten en de toepassing ervan met een complete eenjarige vakopleiding Beplantingsadviseur tot een beknopte 5-daagse cursus Plantenkennis Basis.
Voor wie?
Iedereen die beroepsmatig actief is, dan wel professionele ambities heeft kan bij ons terecht. Van hoveniers tot medewerkers van tuincentra die zich verder willen bekwamen in beplanting en hun kennis willen opfrissen. Tot tuinontwerpers, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en architecten die met meer groenkennis hun plannen willen verrijken. Maar ook inrichters van publieke ruimten en gemotiveerde plantenliefhebbers zijn welkom. Kortom, iedereen met professionele ambities is welkom, ongeacht voorkennis.
Theorie en praktijkles in het groene hart
De lessen verzorgen we op onze locatie in Boskoop, tussen de tuinen van Boskoop en vele kwekerijen. Theorie en praktijk gaan hand in hand. In de ochtend krijg je theorieles en daarna ga je naar buiten naar de kwekerijen om met werkvormen en opdrachten wat je ‘s ochtends hebt geleerd direct toe te passen. Het onderwijs is kleinschalig en persoonlijk, wat betekent dat je les krijgt in kleine groepen en de docent aandacht heeft voor jouw leerproces en je daarin begeleidt.
Vakopleiding Beplantingsadviseur
Beplantingsadviseur is een complete vakopleiding waarin plantgroepen die geschikt zijn voor de buitenruimte worden behandeld. In deze 15-daagse opleiding (30 dagdelen van 2,5 uur) en diverse opdrachten leer je aan de hand van levend plantmateriaal de planten kennen, herkennen en toe te passen in concrete situaties. We behandelen onder andere de diverse Plantengroepen, de Nomenclatuur/Taxonomie, Morfologie en Plantkunde, Eigenschappen en Kenmerken/Sierwaarde.
De vakopleiding Beplantingsadviseur combineert prima met de opleiding Tuinarchitectuur.
De vakopleiding Beplantingsadviseur bestaat uit vier lesblokken. Elk lesblok sluit je af met een kennis-/sortimentstoets en opdracht. Vier afgeronde lesblokken (kennis-/sortimentstoets en lesblokopdracht) geven je recht op het certificaat Beplantingsadviseur.
De werkzaamheden van de beplantingsadviseur bestaan onder meer uit het:
- samenstellen van een beplantingsplan op basis van een gegeven beplantingsvisie vervaardigd door een tuinontwerper of tuinarchitect.
- geven van beplantingsadviezen aan o.a. particulieren, hoveniers en groen aannemers.
- opstellen van beplantingsplannen voor tuinen en andere kleinschalige particuliere buitenruimten.
- ontwikkelen van renovatie voorstellen voor bestaande beplantingen in tuinen en andere kleinschalige particuliere buitenruimten.
- ontwikkelen van verander voorstellen met het oog op: ecologie, biodiversiteit, en toekomstbestendig beheer.
De vakopleiding Beplantingsadviseur behandelt o.a. de volgende plantengroepen:
- Plantgroepen die behandeld worden zijn: bollen en knollen, bomen, bladverliezende heesters, vaste planten, klim/leiplanten, 2-jarigen, water- en oeverplanten, rozen, grassen en bamboes, varens, fruitgewassen, coniferen, winterkenmerken, winterbloeiende planten, groenblijvende heesters.