Tentoonstelling De Botanische revolutie - NVTL

Tentoonstelling De Botanische revolutie

Henk Wildschut, Rooted 2019

Details

Tentoonstelling De botanische revolutie
19 juni tot en met 19 september 2021
Centraal museum Utrecht

Meer informatie
Locatie: Centraal museum Utrecht
Sat 19 June 2021

Over de noodzaak van kunst en tuinieren

De tuin spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. Het is een plek die geassocieerd wordt met harmonische idylle, een plek waar de cyclus van het leven tot uiting komt, een plek voor contemplatie, rust van dagelijkse hectiek en beslommeringen. Vooral in deze tijden van thuisblijven is een sterke hang naar een eigen stukje groen te merken.

De botanische revolutie, Over de noodzaak van kunst en tuinieren vertelt het verhaal van de tuin als vruchtbare inspiratiebron voor kunstenaars. Door de eeuwen heen hebben kunstenaars, schrijvers, dichters en denkers de tuin telkens op een andere manier beschreven, weergegeven en vormgegeven. Gerrit Komrij – aan wiens Huizinga-lezing uit 1990 de titel is ontleend – beschrijft hoe het beeld van de tuin lange tijd nauw verweven is geweest met mentaliteitsontwikkelingen en controverses tussen ideeën werelden.

Ook in hedendaagse kunst is de tuin een rijke bron van inspiratie. Het is geen romantisch verlangen dat centraal staat, maar de roep om een nieuw bewustzijn van onze relatie met de aarde. Wat voor actuele reflecties bieden kunstenaars op het paradijs, de volkstuin, botanie en klimaatverandering? Verrassende klassieke en moderne voorbeelden tonen de diepe wortels van de thema’s uit de tentoonstelling.

Naast hedendaagse kunstwerken van o.a. Maria Thereza Alves, Sara Sejin Chang, Jeremy Deller, Elspeth Diederix, Stan Douglas, Ian Hamilton Finlay, Lungiswa Gqunta, Kerry James Marshall en Henk Wildschut, laat het Centraal Museum ook bijzondere bruiklenen zien van moderne en oude kunstenaars zoals Albrecht Dürer, Vincent van Gogh, Maria Sibylla Merian en Tetsumi Kudo.

Lees de blog Tuinieren in tijden van quarantaine van conservator Laurie Cluitmans.