Er stond een vrouw in de tuin

Op 11 oktober vond op Kasteel de Haar te Haarzuilens de uitreiking van de Ithakaprijs en –stipendium plaats. Deze onderscheidingen, ingesteld door de oud-staatssecretaris van Volksgezondheid mevr. Mr. Els Veder-Smit, worden dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Aan de prijs en het stipendium zijn geldbedragen van € 5.000,- verbonden. Het zijn daarmee de grootste geldelijke prijzen voor hen die vernieuwend en/of op een verbindende wijze schrijven over kastelen en historische buitenplaatsen in Nederland.

De prijs wordt uitgereikt door de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL). Deze snel groeiende stichting komt voort uit het succesvolle Jaar voor de Historische Buitenplaatsen 2012 en spant zich in om meer maatschappelijk draagvlak voor het behoud van kastelen en historische buitenplaatsen te bewerkstelligen. Voorts handelt sKBL als algemeen belangenbehartiger voor de 175 kastelen, historische buitenplaatsen en organisaties die in sKBL zijn verenigd.

Ithakaprijs
Juryvoorzitter Paul Schnabel heeft de Ithakaprijs 2017 toegekend aan Drs. Anne Mieke Backer voor haar boek Er stond een vrouw in de tuin, Over de rol van vrouwen in het Nederlandse landschap, Rotterdam 2016.

In zijn laudatio roemt Schnabel de acht ontvangen inzendingen en motiveert de keuze om het boek van mevrouw Backer te onderscheiden. Naar het idee van de jury kan dit boek door opzet, thema en uitwerking als het meest vernieuwend beschouwd worden. Het is een boek dat er nog niet was, over een onderwerp dat bijna zelf een vakgebied zou kunnen zijn en van een doorwrochtheid waar de jury alleen maar bewondering voor kan hebben. Lees hier het juryrapport.

Ithakastipendium
Het Ithakastipendium 2017 wordt toegekend aan Drs. Annet Werkhoven. Zij zal dit bedrag besteden aan onderzoek naar villa’s en buitenplaatsen op de Stichtse Lustwarande. Jurysecretaris René Dessing zei hierover lees meer.

Prijs en stipendium worden vanaf 2015 voor vijf jaar uitgereikt aan studies en voorstellen die verbindend onderzoek betreffen waarbij de Ithakaprijs uitdrukkelijk interdisciplinair (wetenschappelijk) onderzoek naar Nederlandse kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen stimuleert. Ook journalistieke (media) producties die dit type erfgoed breed en positief onder de aandacht brengen komen in aanmerking.

Het Ithakastipendium is beschikbaar voor onderzoekers die op uiteenlopende studiegronden onderzoek willen verrichten naar kastelen, buitenplaatsen en landgoederen op voorwaarde dat het onderzoek gepubliceerd is of zal worden.

Anne Mieke Backer studeerde kunstgeschiedenis in Neuchâtel waarna zij studeerde aan de AKI Kunstacademie te Enschede. Daar studeerde zij af bij prof. J. Hardy op monumentale vormgeving. In 1980 startte zij met Arij de Boode Uitgeverij De Hef, die projecten en publicaties initieert met betrekking tot (tuin-)architectuur en design. Als auteur en redacteur was ze betrokken bij diverse publicaties zoals een serie monografieën over Nederlandse tuinarchitecten: Leonard Springer, Copijn en Mien Ruys. Ook publiceerde ze met Mariëtte Kamphuis over de geschiedenis van het landschap: 16 hoven, 2 polders, 1 park en 1800 nieuwe woningen.

Annet Werkhoven is historica en geschiedenisdocent. Ze volgde haar studie geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zij is eigenaar van De Werkhoven en onderzoekt hoe zij de geschiedenis van de eigen omgeving (Heemkunde) onder de aandacht van een groter publiek kan brengen. Haar gedrevenheid om vooral jongeren te enthousiasmeren voor monumenten en geschiedenis verdient alom lof.