Het heldere, realistische project 'Als stromen verweven: op naar de adaptieve stad' van Guido Zeck, Peter Twisk en Ingrid Ackermans heeft woensdag 4 juni ideeënprijsvraag 'De stad als ecosysteem: ontwerpen met stromen' gewonnen. Het multidisciplinaire team ontving de prijs tijdens de IABR uit handen van programmadirecteur Binnenstad Astrid Sanson (gemeente Rotterdam) en Dirk Sijmons, curator IABR 2014. Het winnende project is opgenomen in de tentoonstelling in de Kunsthal.

Onderwerp van de ideeënprijsvraag was het benaderen van de stad als 'metabolisme', als systeem van verschillende stromen die de stad in, maar ook uitgaan. Hoe kan een moeilijke plek in de stad - zoals de Blaak - opgewaardeerd worden door de verschillende stromen anders te organiseren of slim te verweven? Sanson en Sijmons waren opgetogen over de inspirerende ideeën voor de toekomst van de Blaak.
 

Uit het juryrapport
'De genomineerden komen elk vanuit een eigen invalshoek tot inspirerende oplossingen voor een duurzame ontwikkeling van de Blaak – Westblaak. Toch is er één inzending die door de jury als beste wordt beoordeeld.'

'De winnaar van de ideeënprijsvraag IABR 2014 De stad als ecosysteem; ontwerpen met stromen Locatie Blaak – Westblaak is zowel in woord als in beeld overtuigend en inspirerend. De winnende inzending maakt een duidelijke en passende keuze ten aanzien van het ontwerpen met stromen. De analyse van de problematiek van de plek is helder en de gekozen strategie en oplossingsrichtingen zijn specifiek voor het schaalniveau en de problematiek van de Blaak - Westblaak. Het idee is systematisch en innovatief uitgewerkt, met als resultaat een begrijpelijk, concreet en zeer menselijk plan dat aanspreekt door haar leefbaarheid, verbetering van interactiemogelijkheden en sterke ruimtelijke kwaliteit. Het winnende plan laat zien dat duurzaamheid niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn.'

Multidisciplinair
De stad als metabolisme bekijken vraagt een multidisciplinaire aanpak. Er is steeds meer kennis nodig om de complexe materie te begrijpen en ruimtelijk te kunnen vertalen naar duurzame steden. BNA, BNSP en NVTL grepen de IABR aan om de multidisciplinaire samenwerking tussen disciplines werkzaam op het gebied van de ruimtelijke ordening te stimuleren. Aan de ideeënprijsvraag konden alleen multidisciplinaire teams meedoen.

De feestelijke uitreiking vond plaats in het auditorium van de Kunsthal in Rotterdam. Aan de hand van de inzendingen voor de prijsvraag debatteerden de aanwezigen over de stad als metabolisme. De jury van de prijsvraag besprak met de genomineerden wat een stad als Rotterdam kan met de ingezonden ideeën.

Lees het volledige juryrapport

Lees het artikel in de Blauwe Kamer over de prijsvraag

Meer over de prijsvraag