Studiemiddag NVTL/WLO: De relatie tussen de Germaanse en Nederlandse landschapsbescherming en -planning.

Designmuseum te Den Bosch
Datum
vr 14 FEB

Beschrijving

Een middag georganiseerd door de WLO samen met de NVTL (Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur) in het kader van de tentoonstelling “Design van het Derde Rijk” over de wederzijdse invloeden tussen Duitsland en Nederland in de jonge zich ontwikkelende landschapsplanning en natuurbescherming.

 

Het nazisme was een racistische ideologie gebaseerd op het sociaal-Darwinisme. Niet verwonderlijk dat bij de opkomst en tijdens het korte bestaan van het Derde Rijk er opvallend veel aandacht was voor de natuur en het landschap. De natuurbescherming, ecologie en tuin- en landschapsarchitectuur ontwikkelden zich in het begin van de twintigste eeuw, maar braken juist in de jaren dertig en veertig door en namen onder de nazi’s bijzondere Volks-Germaanse vormen aan. Met het meewerken aan de grootschalige infrastructuurprojecten als de Autobahnen en aan zowel de Westwall als de Atlantikwall maakte de tuinarchitectuur de sprong naar de grote schaal. De natuurtuinbeweging vond zijn wetenschappelijke uitwerking in de prille plantensociologie, die leek aan te sluiten bij het “Blut und Boden” adagium. De Völkische invloeden culmineerden tenslotte in een totale landschapsplanning bij het “eindeutschen” van de veroverde gebieden in het Oosten.

 

Na en zelfs in de oorlog vindt er uitwisseling van gedachtegoed, praktijkervaring en kennis plaats tussen Duitsland en Nederland. Het wederopbouwlandschap van Nederland is er mede door beïnvloed.

 

  •  Lezingen van Niek Hazendonk (landschapsplanner)
  •  Tijd: 13.30 tot 18.00 uur, vrijdag 14 februari 2020 ín het Designmuseum Den Bosch
  •  Deelnamekosten 15 Euro (museumbezoek, lezing, rondleiding langs tentoonstelling en koffie, thee en fris)

 

Het Design Museum Den Bosch presenteert van 8 september 2019 tot 19 januari 2020 de eerste grote overzichtstentoonstelling van design in het Derde Rijk. De tentoonstelling toont de grote bijdrage van vormgeving en ontwerp aan de opkomst en uitvoering van de kwaadaardige nazi-ideologie. Met de Volkswagen Kever, de Olympische Spelen in 1936, de swastika, films van Leni Riefenstahl en belangrijke historische stukken uit Duitsland en Nederland. In samenwerking met Niek Hazendonk krijgt ook de rol van de landschapsarchitectuur aandacht en is er uniek materiaal van ontwerpen van de landschapsarchitecten Hübotter en Wiepking te zien.

 

Op de website van het Designmuseum vind je achtergrondinformatie en artikelen bij de tentoonstelling.

 

Aanmelden & betaling