Kennisbijeenkomst over Aanpak hittestress

Breda
Datum
do 9 APR

Beschrijving

Kennisbijeenkomst over Aanpak hittestress

Tijd: vanaf 10.00 uur – 17.00 uur

Locatie: Breda

Hoofdsprekers: Gideon van Spanjar, Wiebke Klemm, Jelle Hiemstra

Categorie/thema: KLIMAAT

Vorm: kennisbijeenkomst

 

DIRECT AANMELDEN

 

Op 9 april vindt er in Breda een kennisdag plaats over de aanpak van hittestress. Een actueel onderwerp. Zo hadden we op 25 juli 2019 te maken met een hitterecord. Het werd die dag 40,7 graden Celsius. De eerste dag ooit in Nederland dat het warmer dan 40 graden werd. Wereldwijd wordt het warmer en deze trend zet zich voort. In steden doet de bebouwing daar nog een schepje bovenop. Steden moeten anticiperen op deze en andere weersextremen.
 

 

Vragen die tijdens deze kennisdag dan ook centraal staan, zijn:

 

Maar hoe weet je op welke plekken het relatief warm is?

Is er bij warmte direct sprake van hittestress?

Hoe anticipeer je erop?

En hoe houd je tijdens deze extremen de verblijfskwaliteit vast?

Welke bomen zijn geschikt in het stedelijke gebied rekening houdend met hitte en droogte door de klimaatverandering?

Benieuwd naar de antwoorden op deze vragen?

 

Een onderzoeksteam en twaalf organisaties zoeken in het project Cool Towns naar antwoorden en oplossingen in Europese steden. In Nederland is de Hogeschool van Amsterdam bij dit project betrokken en in Breda hebben onderzoekers daar vorig jaar de temperatuur gemeten. Wat zijn de bevindingen tot nu toe?

 

Programma:

10.00 uur - inloop

10.30 uur  -  Gideon van Spanjar van de hogeschool van Amsterdam over het verkoelingsproject Cool Towns  en de urgentie van dit project.

11.00 uur - Petra Schoon van Cobra Groeninzicht is specialist op het gebied van hittestresskaarten. Zij gaat nader in op het gebruik van de hittestresskaarten en de effecten daarvan van groen in relatie tot oppervlakte- en gevoelstemperatuur. Er zijn namelijk veel verschillende hittestresskaarten in omloop met ieder een achterliggende methode en toepassing. Het RIVM heeft daar vorig jaar verandering in willen brengen door het introduceren van een ‘standaard’ hittestresskaart op basis van gevoelstemperatuur in de Klimaateffectatlas. Petra licht de verschillende toepassingsniveaus uit.

11.30 uur - Wiebke Klemm van gemeente Den Haag / Urban Green Space over  het ontwerp van groen in relatie tot hitte en de doorwerking daarvan. Ook de casus Den Haag wordt behandeld welke klimaatadaptatieprojecten worden er in Den Haag nu uitgevoerd?

12.15 uur - Lunchpauze

13.00 uur - Excursie: Onderzoeker Kylian Postema is afgestudeerd op het hittebestendig inrichten van de van Ginnekenstraat in Breda. Hij kan hier ter plekke (samen met Vincent Kuiphuis van de gemeente Breda) veel over vertellen. Tijdens deze rondgang wordt er een infraroodcamera meegenomen om zo zelf de temperatuurverschillen te zien tussen groen/water en steen (en daarmee de verkoelende werking) van de verschillende plekken.

14.30 uur - Pauze

14.45 uur - Jelle Hiemstra, onderzoeker bij de WUR, over het bomenassortiment door het veranderde klimaat

15.30 uur - twee stedenbouwstudenten die afstuderen op hittebestendig inrichten van Breda, delen hun eerste bevindingen in de vorm

van een pitch

16.00 uur - afronden en borrel

17.00 uur - einde

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Datum: 9 april, aanmelden vóór 2 april

Tijd: 10.00 uur – 17.00 uur

Maximaal 35 deelnemers, dus wees er snel bij!

Kosten: 299 euro p.p. (exclusief btw)

Deelnemers aan Stichting Steenbreek betalen 250 euro p.p. (exclusief btw)

Abonnees van Vakblad Groen (met uitgebreid pakket) betalen 250 euro p.p. (exclusief btw)