5 vragen aan: Dick Scholtus - NVTL

5 vragen aan: Dick Scholtus

Details

5 vragen aan is een rubriek op de NVTL.nl en in nieuwsbrief Het Kanaal. We laten diverse leden aan het woord: leden die al jaren lid zijn, nieuwe leden, student leden en bureauleden. Wil je ook meedoen of iemand voordragen? Stuur een mail.

Mon 6 January 2025

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Dick Scholtus, een landschapsarchitect die data- en computergedreven werkt. Ik heb de titel van landschapsarchitect na mijn PEP gehaald en werk bij de gemeente Rotterdam bij Stadsbeheer, specifiek voor Next beheer – de toekomst van stadsbeheer. Mijn focus ligt op het beheren en herontwikkelen van de 98% bestaande buitenruimte. Dit is een immense uitdaging, omdat veel stadsvernieuwing vanuit dit bestaand beheer plaatsvindt.

Wat is volgens jou de grootste uitdaging aan de openbare ruimte?
De grootste uitdaging zit in de complexiteit van de openbare ruimte: bovengrondse en ondergrondse elementen, stadsdynamiek, en de vele belangen van zowel bestuurlijke als uitvoerende instanties. Vaak voegen we nieuwe systemen toe aan deze complexiteit, terwijl we systemen eigenlijk zouden moeten uitdunnen en betere feedbackloops moeten creëren om effectiever in te spelen op de behoeften van de stad.

Hoe pas jij AI toe in jouw werk bij de gemeente Rotterdam?
Hoewel AI als begrip wat misleidend kan zijn, gebruik ik machine learning tools voor het ontwikkelen van prototypes en het verbinden van datalagen. Niet om processen te automatiseren, maar om sneller een brug te slaan tussen wat de realiteit vraagt en hoe we daarop inspelen.

Wat is je favoriete ontworpen plek in de gemeente Rotterdam?
De Rotte is mijn favoriete plek. Deze rivier is subtiel ontworpen met kades en plekken, maar voelt natuurlijk aan. Het ontwerp is zo onopvallend dat je je één met de natuur voelt.

Wat zou je willen meegeven aan de nieuwe generatie landschapsarchitecten?
Zorg dat je je verdiept in LLM’s, chatbots en andere AI-technologieën. Deze zullen binnenkort de saaie, repetitieve taken op de computer van je overnemen, zodat jij als vakgenoot tijd hebt voor wat er volgens jou écht toe doet. Zie hier claude computer use.