5 vragen aan: Nieuw commissielid Young NVTL Ivan Rodrigues de Miranda - NVTL

5 vragen aan: Nieuw commissielid Young NVTL Ivan Rodrigues de Miranda

Details

5 vragen aan is een rubriek op de NVTL.nl en in nieuwsbrief Het Kanaal. We laten leden aan het woord. Leden die al jaren lid zijn, nieuwe leden, student leden en bureauleden. Wil je ook meedoen of iemand voordragen? Dat kan, vanaf september 2022 zijn we weer op zoek naar nieuwe inspirerende verhalen! Stuur een mail.

Wed 1 June 2022

Graag willen wij jullie kennis laten maken met nieuw commissielid bij Young NVTL: Ivan Rodrigues de Miranda. Welkom Ivan! Leuk om je wat beter te leren kennen aan de hand van onze rubriek ‘5 vragen aan’. 

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Ivan Rodrigues de Miranda. Terwijl ik dit schrijf ben ik bezig met afstuderen als landschapsontwerper op de HAS in ‘s-Hertogenbosch. Tegelijkertijd heb ik samen met een compagnon een eigen onderneming (@RE Landscape) opgericht.

Waarom ben je landschapsarchitectuur gaan studeren?
De reden dat ik ben begonnen aan mijn studie als landschapsontwerper is dat ik graag mijn creativiteit en kennis van groen inzet om de openbare ruimte een stukje toekomstbestendiger te maken. Wat voor mij de branche landschapsontwerp zo mooi maakt is dat ik direct effect heb op mijn leefomgeving en de toekomst hiervan.

Hoe ben je bij Young NVTL terecht gekomen en wat wil je als commissielid bereiken?
Via mijn studie hoor je veel over de NVTL, zo ben ik bij verschillende excursies en ontwerpdagen geweest. Tevens heb ik via deze bijeenkomsten verschillende mensen leren kennen die actief zijn binnen de (Young) NVTL. De reden dat ik mij heb aangemeld voor Young NVTL is omdat ik er van geniet om projectmatig bezig te zijn.

Van nature ben ik een organisator die het leuk vind om met verschillende betrokken in gesprek te zijn. Daarnaast hou ik ervan om mijzelf uit te dagen en op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden en avontuur. Met mijn aanwezigheid binnen de Young NVTL hoop ik verschillende interessante evenementen te organiseren waarbij de maatschappelijke visie op de toekomst, centraal staat. Ik vind het belangrijk dat er in de toekomst met een maatschappelijke bril in plaats van met een financiële, naar het ontwerp vak gekeken wordt.

In welk (ontworpen) landschap/plek voel jij je het meest thuis?
Ik ben opgegroeid in het schitterende Brabantse zandlandschap rondom Tilburg. Hier wandel ik dan ook het liefst in de natuur, denk bijvoorbeeld aan een van de weinige sterrenbossen in Nederland; de Oude Warande. Ik geniet van de rust om me heen, gecombineerd met de natuur en cultuurhistorie van de plek.

Als jij Nederland opnieuw zou mogen inrichten, waar zou je beginnen?
Waar Nederland naar mijn mening veel op zou kunnen verbeteren is de overgang van stad tot landschap en andersom. Tot op heden is er vaak met een lineaire visie naar het landschap gekeken terwijl ik denk dat het verstandig zou zijn als we op zoek gaan naar circulaire mogelijkheden. Hoe kunnen wij als landschapsontwerpers de openbare ruimte zelfvoorzienend maken zonder dat de kwaliteit ervan verloren gaat?