Anne Mieke Backer ontvangt Karel van Manderprijs voor boek 'Er stond een vrouw in de tuin' - NVTL

Anne Mieke Backer ontvangt Karel van Manderprijs voor boek ‘Er stond een vrouw in de tuin’

Mon 1 November 2021

De Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK) heeft op haar jaarlijkse Kunsthistorische Dag de Karel van Manderprijs, de belangrijkste kunsthistorische prijs van Nederland, toegekend aan twee publicaties. David Keuning ontvangt de prijs voor Bouwkunst en de nieuwe orde. Collaboratie en berechting van Nederlandse architecten 1940-1950. Anne Mieke Backer ontvangt de prijs voor Er stond een vrouw in de tuin.

Karel van Manderprijs
De Karel van Manderprijs wordt sinds 1958 toegekend voor een waardevolle
wetenschappelijke kunsthistorische publicatie. De jury kwam dit jaar tot een shortlist van acht genomineerden. Hoewel uiteindelijk zowel vernieuwing, belang voor het vakgebied, diepgang én leesbaarheid belangrijke argumenten waren bij de toekenning van de Karel van Manderprijs 2021, bleek in de praktijk dat twee publicaties gelijkwaardig streden om de hoofdprijs. Omdat de twee auteurs ieder een ander vakgebied behandelen, heeft de jury dit jaar bij hoge uitzondering twee boeken uitgeroepen tot winnaar.

David Keuning – Bouwkunst en de nieuwe orde. Collaboratie en berechting van Nederlandse architecten 1940-1950.
Een boek dat historiografisch belangrijk is omdat dit het verleden van Nederland in de twintigste eeuw in direct verband brengt met de geschiedenis van de architectuur, en uiteindelijk ook met de manier waarop architectuurhistorici zich daartoe verhouden. Een boek dat door de gekozen benadering uitermate belangrijk is voor de beoefening van de
architectuurgeschiedenis in Nederland.

David Keuning, Bouwkunst en de nieuwe orde. Collaboratie en berechting van Nederlandse architecten 1940-1950, Nijmegen, 2017. Handelseditie proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam

Anne Mieke Backer – Er stond een vrouw in de tuin
Terwijl over het boek van Keuning de grijze sluier van de Tweede Wereldoorlog ligt, spat van het boek van Anne Mieke Backer het plezier van de pagina’s. Een schier oneindig overzicht, gelardeerd met talloze afbeeldingen, prenten, persoonlijke verhalen en vrouwen, die het Nederlandse (tuinen)landschap in het verleden hebben vormgegeven.

Anne Mieke Backer, Er stond een vrouw in de tuin. Rotterdam, 2016