Nationaal Holocaust Namenmonument en Basisschool De Wereldburger winnaars Amsterdamse Architectuurprijs 2022 - NVTL

Nationaal Holocaust Namenmonument en Basisschool De Wereldburger winnaars Amsterdamse Architectuurprijs 2022

BS De Wereldburger, Amsterdam
Tue 24 May 2022

Nationaal Holocaust Namenmonument en Basisschool De Wereldburger winnaars Amsterdamse Architectuurprijs 2022!

“Ondanks de fysiek bescheiden omvang reikt de impact van het National Holocaust Namenmonument tot ver buiten de stadsgrenzen en is dit project er niet alleen voor Amsterdam en Amsterdammers, maar biedt het ruimte voor ontmoeting, bezinning en educatie. Er is sprake van Architectuur met een grote ‘A’ “.

“De publieksjury vindt het voor de kinderen van de school heel belangrijk dat zij dagelijks naar zo’n mooi gebouw gaan om te leren en spelen. Maar ook voor buurtbewoners kan het gebouw een belangrijke plek innemen als ontmoetingsplek in de avonduren”.

Donderdagavond 19 mei maakte Arcam de winnaars bekend van de vijftiende editie van de Amsterdamse Architectuurprijs. In de Centrale Markthal werd, onder toeziend oog van bijna 300 geïnteresseerden, het National Holocaust Namenmonument van Studio Libeskind i.s.m. Rijnboutt en in opdracht van het Nederlands Auschwitz Comité onderscheiden met de vakprijs. De publieksprijs ging naar Basisschool De Wereldburger van Moke Architecten en LANDLAB in opdracht van de Gemeente Amsterdam. De twee projecten werden gekozen uit tien nominaties.

Wereldburger Voorplein. Foto Thijs Wolzak
Nationaal Holocaust Namenmonument-Studio Libeskind i.s.m. Rijnboutt-Nederlands Auschwitz Comité-foto Kees Hummel

Uit het Vakjuryrapport
Het Nationaal Holocaust Namenmonument is een plek waar ontmoeting centraal staat, zowel letterlijk als in abstracte zin. Nabestaanden komen in contact met verloren naasten en met andere bezoekers, zowel uit Amsterdam als van ver daarbuiten.

Op een geraffineerde wijze is het gebouw vanuit sommige standpunten heel groots, aanwezig en monumentaal, maar vanuit andere gezichtspunten, terughoudend, soms zelfs afwezig en eigenlijk altijd verfijnd. Ondanks de fysiek bescheiden omvang reikt de impact van dit project tot ver buiten de stadsgrenzen en is dit project er niet alleen voor Amsterdam en Amsterdammers, maar biedt het ruimte voor ontmoeting, bezinning en educatie. Er is sprake van Architectuur met een grote ‘A’.

De jury prijst het ontwerp niet alleen vanwege zijn architectonische zeggingskracht, maar ook vanwege de stedenbouwkundige inpassing waardoor een verwaarloosde locatie is veranderd in een plek van grote waarde. Deze stedenbouwkundige en architectonische trefzekerheid is bij een dergelijke ‘zware’ opgave niet vanzelfsprekend. De ontwerpers en opdrachtgevers hebben de stad een inspirerende plek gegeven die van betekenis is voor haar geschiedenis, haar heden en haar toekomst. Zo uniek, zo eenmalig, en zo groots is daarmee Het Nationaal Holocaust Namenmonument de winnaar van de AAP 2022!

Lees het volledige Vakjuryrapport

Vakprijs Nationaal Holocaus Namenmonument. Foto: Maarten Nauw

Uit het Publieksjuryrapport:
Eén van die projecten springt eruit met een centrale functie in de wijk en grote impact op de gebruikers. Het is de architect en opdrachtgever hier gelukt qua duurzaamheid, architectuur en op sociaal vlak iets speciaal aan de wijk toevoegen. De openbare ruimte om het project en de binnen- en buitenkant zijn liefdevol en zorgvuldig uitgevoerd. Basisschool de Wereldburger vormt volgens de jury een sociaal hart in Osdorp, die veel impact kan hebben op de buurtbewoners. De architect en opdrachtgever hebben binnen een beperkt budget een gedateerde gesloten school omgetoverd tot een uitnodigende, duurzame en ruime basisschool.

Moke Architecten en de Gemeente Amsterdam hebben fantastisch werk verricht om het betonnen skelet van de oude school om te toveren naar een warm en stoer schoolgebouw. LANDLAB heeft met eenvoudige middelen een gezellig schoolplein weten te creëren. De jury vindt het voor de kinderen van de school heel belangrijk dat zij dagelijks naar zo’n mooi gebouw gaan om te leren en spelen. Maar ook voor buurtbewoners kan het gebouw een belangrijke plek innemen als ontmoetingsplek in de avonduren.

Lees het volledige Publieksjuryrapport

Publieksprijs basisschool De Wereldburger. Foto: Maarten Nauw

Over de Amsterdamse Architectuurprijs
De Amsterdamse Architectuurprijs wordt sinds 2008 jaarlijks georganiseerd door Arcam en is nadrukkelijk een onderscheiding voor architect én opdrachtgever. De prijs vestigt ieder jaar opnieuw de aandacht op het beste deel van de bouwproductie binnen de Amsterdamse gemeentegrenzen. Met de Amsterdamse Architectuurprijs wil Arcam het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren.

De vakjury bestond dit jaar uit Caroline Bos (Co-founder & Principal Urban Planner van UNStudio, directeur AM Concepts en Bouwmeester AM), Saskia Bosnie (directeur van de gebiedsorganisatie Zuidoost City en oprichter Sabo Advies) en Marc Reniers (architect en eigenaar M3H architects). De publieksjury werd vertegenwoordigd door Bassima el Haik (adviseur/projectleider eHealth bij Pharos), Eric Groot Kormelink (Interaction Designer) en Fayaaz Doekhie (aannemer).

De Amsterdamse Architectuurprijs 2022 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Aberson, QbiQ Wall Systems en Tarkett.