Project Kerckebosch Zeist wint NRP Gulden Feniks 2022
Het project Kerckebosch heeft de NRP Gulden Feniks 2022 gewonnen in de categorie Gebiedsontwikkeling. Op donderdag 10 november mocht Evert Jan Roelofsen namens het projectteam de prijs in ontvangst nemen van Bart Krol, voorzitter van de NRP. Oordeel van de jury: “Een bijzonder knappe en inspirerende herstructurering van een naoorlogse wijk met grootschalige sloop- en nieuwbouw waarbij het bestaande landschap is geïntegreerd met de buurt. Maar liefst 85 procent van de bewoners is na de sloop teruggekeerd in de nieuwbouw in de wijk en heeft zelfs een wooncarrière kunnen doorlopen.
Dat er door de jaren heen zoveel voor elkaar is gekregen, is te danken aan de Wijkontwikkelingsmaatschappij en de vele mensen die zich, ook vrijwillig, langdurig en met liefde en energie hebben gecommitteerd aan de opgave. De jury vindt dat er sprake is van een unieke gebiedsontwikkeling waarvan veel te leren valt.”
De keuze om project Kerckebosch in te sturen voor de NRP Gulden Feniks, was logisch volgens Paul Kersten, landschapsarchitect en een van de partners van wUrck. “In 2009 zijn we gestart met ontwerpen. Inmiddels zijn we 13 jaar verder en heeft de wijk Kerckebosch in Zeist een volledige transformatie ondergaan.
De jaren ’50 woonwijk met slecht aanzien en versleten woningbouwflats is nu een van de meest gewilde woonwijken van de regio Utrecht. Natuur en wonen vormen hier één geheel. Waar Kerckebosch tot nu toe vooral veel aandacht kreeg voor Natuurinclusief bouwen, vonden wij dat het tijd werd om Kerckebosch ook vooral als inclusieve wijk, een wijk voor iedereen, onder de aandacht te brengen.”
Kerckebosch is een van de langstlopende projecten sinds de start van wUrck en nu het project nagenoeg gereed is, was dit het juiste moment om in te zenden. Jakob Grambow, stedenbouwkundige bij wUrck: “De NRP Gulden Feniks is een onafhankelijke organisatie die ieder jaar prijzen uitreikt aan de beste renovatieen (gebieds)transformatie projecten van Nederland. Hierbij ligt vooral de nadruk op de integrale aanpak. Iedere inzending wordt dan ook beoordeeld op een aantal aspecten in onderlinge samenhang, zoals duurzaamheid, sublimatie, economische waarde, maatschappelijke waarde en innovatie. Dit zijn precies die zaken die wij als bureau ook nastreven. Dat we de prijs ook echt hebben gewonnen, is voor ons de bevestiging dat we met dit project het verschil hebben gemaakt. Inmiddels is het project een inspiratie voor andere ontwerpers. Zo geven we regelmatig rondleidingen. Met deze prijs brengen we het motto van de NRP Gulden Feniks ‘een prijs om van te leren’ verder tot uitdrukking.”
Wijk in het bos
Met het project Kerckebosch zijn alle 750 sociale huur galerijflats getransformeerd in 1.000 nieuwe woningen, waarvan circa 600 sociale huurwoningen. De wijk bevat een mix van onder andere vrije kavels, appartementen, rij-, patio-, rug-aan-rug-, kwadrant- en zorgwoningen voor de oorspronkelijke en nieuwe bewoners. Daarnaast is er ook een multifunctioneel centrum gekomen, bestaande uit een eetcafé, sporthal, muziekschool, buurthuis en een gezondheidscentrum. Ook het vernieuwde winkelcentrum en de verbeterde lagere en middelbare school maken van de woonwijk een levendige gemeenschap. De wijk heeft er 22 hectare nieuw bos en heide bijgekregen, dat de connectie met de bestaande natuur heeft versterkt. Voor de NRP Gulden Feniks 2022 had de jury negen projecten in de categorieën Renovatie, Transformatie en Gebiedsontwikkeling genomineerd. Kerckebosch was samen met het project Buiksloterham in Amsterdam in de race om de prijs voor Gebiedsontwikkeling. In totaal waren er 48 projecten ingezonden.
Na beoordeling van de inzendingen maakte de jury een eerste selectie, waarna zij gedurende twee dagen een bezoek aan de geselecteerde projecten bracht en met de inzenders sprak. Na gedegen discussie heeft de jury, onder voorzitterschap van Geurt van Randeraat, negen projecten genomineerd. De prijsuitreiking vond plaats in het Fort van Hoofddorp, de winnaar van 2021 in de categorie Transformatie.
Over wUrck
wUrck streeft naar een betere leefomgeving; mooier en duurzamer. In de studio van wUrck aan de Nieuwe Maas in Rotterdam integreert het bureau architectuur, stedenbouw en landschap in ruimtelijke ontwerpen onderzoeksprojecten. Sinds de oprichting in 2006 zijn de vier partners (ieder met hun eigen discipline) geïnspireerd door de veranderende verhouding tussen burger, overheid en markt. Ieder project wordt daarom aangevlogen vanuit de overtuiging dat een geïntegreerde aanpak in een open dialoog met alle betrokkenen leidt tot het beste resultaat. Het compacte en slagvaardige team werkt aan een breed scala van opdrachten; variërend van kleinschalige objecten tot strategische visies, voor een verscheidenheid aan opdrachtgevers in binnen- en buitenland.