5 vragen aan: Nieuw commissielid Young NVTL Stijn van de Ven
Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Stijn van de Ven (25) en in september start ik met de Master Landscape Architecture aan de Universiteit van Wageningen als vervolg van de Pre-master die ik momenteel volg. Ik kom uit het Brabantse dorpje Heesch, gelegen op de rand van de Maashorst. Doordat ik ben opgegroeid in een groene, dorpse omgeving heb ik altijd al een voorliefde gehad voor groen en natuur. In mijn jeugd speelde ik vaak in de bossen en op het platteland. Door mijn interesse in groen heb ik mijzelf ontwikkeld tot hovenier, waar ik een passie voor beplanting en ontwerp heb gevonden. Daarna ben ik door gaan studeren op Van Hall Larenstein, om meer kennis op te doen over de landschappen van Nederland en het landschapsontwerp. Tijdens deze studie heb ik een ontzettend leuke en leerzame stage gehad bij Feddes/Olthof Landschapsarchitecten. Naast de studie heb ik ook samen met vrienden de Studievereniging Terra Partum opgericht. Nu ben ik sinds kort commissielid bij Young NVTL om mij verder met de vereniging en het vakgebied te verbinden, met het focus op het netwerk.
Waarom ga je landschapsarchitectuur studeren?
Ik heb een aardige groei door de lagen van het onderwijs doorstaan. Terwijl ik mijn MBO Hoveniers-opleiding op het Helicon in Boxtel afrondde, had ik het gevoel dat ik iets miste en meer kon doen. Op aanraden van mijn docenten ben ik op Van Hall Larenstein gaan kijken, waar ik direct vond wat ik miste: landschapsontwerp! Op Larenstein heb ik onder andere landschapsplannen voor de Alblasserwaard, Groningen-stad en Haven-Stad, Amsterdam kunnen ontwerpen. Door deze projecten heb ik steeds meer over de landschappen van Nederland geleerd. Mijn interesse om de landschappen te begrijpen en de problemen te vinden en op te lossen motiveert mij. Maar, ook nu ik Larenstein heb afgerond heb ik nog steeds het gevoel dat ik niet uitgeleerd ben. Daarom start ik aan de Master Landscape Architecture aan de WUR. Ik hoop daar meer te leren over wetenschappelijk onderzoek en hoe we het landschap kunnen ontwikkelen voor de toekomst, op een manier die werkt voor mens, natuur, klimaat en economie.
Hoe ben je bij Young NVTL terecht gekomen en wat wil je als commissielid bereiken?
Ik ben bij Young NVTL terecht gekomen door mijn verleden als bestuurslid van de Studievereniging Terra Partum. In 2018 ben ik samen met Jaro Janszen en Mark Wieltink de Studievereniging begonnen. Wij hadden de ambitie en interesse om naast de opleiding onze blik te verbreden en ons in te zetten voor onze medestudenten. Ons doel was om studenten de kans te geven naast de studie nog leuke vak-gerelateerde dingen te doen. Het netwerk en de connectie met het vakgebied lag daarin centraal.
Nu dat ik afgestudeerd ben op Larenstein wil ik graag blijven doorgaan met het organiseren van vak-gerelateerde evenementen, en bij Young NVTL waren ze op zoek naar nieuwe commissieleden. Als nieuw commissielid van Young NVTL wil ik mij gaan inzetten voor het netwerk van de studenten en young-professionals. Door Corona is veel contact tussen studenten, starters en het vakgebied verwaterd of verbroken. Young NVTL wil het platform voor studenten en young-professionals vormen om weer de connectie met het vakgebied aan te gaan. Netwerk is ontzettend belangrijk, want dit werk kan je niet alleen doen. Dus laten we elkaar weer gaan ontmoeten en samen aan het landschap van de toekomst werken.
In welk (ontworpen) landschap voel jij je het meest thuis?
Ik voel mij het meeste thuis in de zandlandschappen van onder andere Brabant, Gelderland en Drenthe. Dit komt uiteraard door mijn herkomst van de Brabantse Maashorst. De bossen en heide hebben voor mij een grote nostalgische waarde. Toen ik een aantal jaar geleden voor mijn opleiding naar Velp ben verhuisd voelde ik mij daarom daar ook meteen thuis. Het landschap van de Maashorst heeft natuurlijk veel overeenkomsten met dat van De Hoge Veluwe en de Posbank. De omgeving van Arnhem-Wageningen is sowieso prachtig. Hier komt het dynamische rivierenlandschap van de Neder-Rijn en de IJssel, het Gelders Arcadië (met voor mij landgoed Biljoen als favoriet) en de Veluwe elkaar op een prachtige wijze tegen. Ik zal mij hier nog wel even met plezier thuis voelen!
Als jij Nederland opnieuw zou mogen inrichten, waar zou je beginnen?
Dat is een goede vraag! Ik denk dat, kijkend vanuit toekomstperspectief en noodzaak van klimaatadaptatie dat er geen andere keus zou zijn dan om te beginnen met laag Nederland. Ik denk dat iedere landschapsarchitect het er wel mee eens is dat dit landschap het niet eindeloos blijft volhouden. Ik ben op het moment van het schrijven van dit interview bezig met een project gebaseerd op ‘het lage midden’ van Friesland. De provincie Friesland ziet zelf ook dat de noodzaak hoog is om het landschap anders in te gaan richten. Het landschap is nu gefocust op grootschalig agrarisch gebruik. Het kampt met wateroverlast, grootschalige veenoxidatie en afnemende biodiversiteit, en dat terwijl dezelfde boer ook figuurlijk nauwelijks zijn hoofd boven water kan houden. We moeten met elkaar aan de slag om het nationale landschap van Nederland toekomstbestendig in te richten. Gelukkig bestaan er al visies van bijvoorbeeld Peter de Ruyter die een wenkend perspectief geven voor een toekomstbestendig landschap. Visies zoals deze geven mij hoop en energie om in dit vakgebied te werken. Maar visies zijn nog maar het begin. We moeten aan de slag! Ik ga mij in ieder geval inzetten om het landschap te ontwerpen waar we weer trots op kunnen zijn en kunnen doorgeven aan toekomstige generaties.