Architectentitel - NVTL

Architectentitel

Titelbescherming

De titel ‘tuin- en landschapsarchitect’ is bij wet beschermd. Dat betekent dat alleen personen die een door de wet erkend diploma hebben en zijn ingeschreven in het architectenregister zich tuin- en/of landschapsarchitect mogen noemen.

Opleidingen die een masterdiploma landschapsarchitectuur afgeven zijn Wageningen University, Technische Universiteit Delft en de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Deze diploma’s geven recht op inschrijving in het register. Daarnaast biedt de wet de mogelijkheid aan personen die niet beschikken over deze diploma’s maar wel aan bepaalde voorwaarden voldoen deel te nemen aan een jaarlijks georganiseerd architectenexamen dat ook toegang geeft tot inschrijving in het register. In alle gevallen is bij afronding na 1 januari 2015 ook het doorlopen van een tweejarige beroepservaringsperiode noodzakelijk.

Alle aspecten rondom de titelbescherming en het beheer van het architectenregister zijn ondergebracht bij Bureau Architectenregister. Op hun website kun je alles nalezen over de wet, het register en voorwaarden om als tuin- en landschapsarchitect geregistreerd te worden.

Beroepservaringperiode (BEP)

Iedere student die na 1 januari 2015 als landschapsarchitect afstudeert en zich in Nederland wil laten inschrijven als tuin- en landschapsarchitect, moet verplicht een beroepservaringperiode doorlopen. De beroepservaringperiode is een periode waarin je, na het behalen van een kwalificerend Nederlands (master)diploma, beroepservaring opdoet onder begeleiding van een mentor. Deze periode duurt ongeveer twee jaar als je minimaal 32 uur per week werkt. Werk je minder dan is de beroepservaringperiode langer. Werk je minder dan 20 uur per week gemiddeld dan kun je niet deelnemen aan de beroepservaringperiode. De mentor moet in dezelfde discipline werken als jij. Ook moet hij/zij ten minste drie jaar zijn ingeschreven in het architectenregister voor die zelfde discipline. Na deze periode kunnen de afgestudeerden zich inschrijven in het Architectenregister.

Lees meer over de beroepservaringsperiode op de site van het Bureau Architectenregister en op de Beroepservaring site zelf. Je vind hier ook meer informatie over de verschillende routes die er zijn om de Beroepservaringperiode te doorlopen.