IFLA Wereldcongres en Raad in Istanbul ‘CODE RED’ VOOR AARDE - NVTL

IFLA Wereldcongres en Raad in Istanbul ‘CODE RED’ VOOR AARDE

do 17 oktober 2024

Op 2 en 3 september werd in Istanbul de IFLA Council en  daarna het IFLA Congres gehouden. Tijdens de IFLA World Council, de jaarlijkse bijeenkomst van IFLA, is onder meer besproken hoe IFLA haar samenwerking met haar partners in de Verenigde Naties en haar onderliggende organen zoals UN-Habitat, UN-Environment en de World Health Organization kan versterken. Andere kwesties die aan bod komen zijn de verdere ontwikkeling van de IFLA-organisatie, de samenwerking tussen praktijk en onderwijs, evenals de rapportage over kwesties die verband houden met de ontwikkeling van het beroep binnen IFLA’s regionale organisaties IFLA Europe, IFLA Middle-East, IFLA Africa, IFLA Amerika en IFLA Azië-Pacific. Niek Hazendonk nam deel als afgevaardigde van de NVTL.

Het 60e Wereldcongres van de IFLA, georganiseerd door de UCTEA, Kamer van Turkse Landschapsarchitecten, vond van 4 tot 6 september 2024 in Istanbul plaats met als thema ‘Code Rood voor de Aarde’. Het IFLA Wereldcongres is het belangrijkste jaarlijkse evenement voor onze beroepsgroep landschapsarchitectuur en de IFLA-gemeenschap.

De aarde ondergaat een ongekend tempo van verandering. We leven allemaal met ‘Code Red’. Hierin roept IFLA de mensheid op om dringend actie te ondernemen om de ergste gevolgen van de milieucrises te voorkomen. Het congres erkent de menselijke verantwoordelijkheid en nodigde beleidsmakers, professionals, wetenschappers en individuen uit op het podium om het discours en de koers voor de toekomst van de aarde en de rol van de landschapsarchitectuur daarin uit te stippelen.

Het driedaagse congres was bedoeld om de antropogene impact op het systeem aarde te bespreken en actiegerichte scenario’s te formuleren in plaats van alleen de problemen (opnieuw) aan te wijzen. Daarvoor was natuurlijk weer een keur aan sprekers uitgenodigd, waaronder onze “eigen” Peter Veenstra van LOLA Landscape Architects. Peter’s keynota ging in op de “Code Green for AI”.

Verder spaken James Corner, Maria Ignatieva, Kotchakorn Voraakhom, Christophe Girot en Ceylan Belek Ombregt. James Corner van Field Operations ontving bij deze gelegenheid ook Sir Geoffrey Jelicoe Award en wijdde daarom een presentatie aan zijn oeuvre. Kotchakorn Voraakhom, landschapsarchitecte  uit Thailand presenteerde werk aan productieve groene openbare ruimte die omgaat met klimaatverandering in stedelijke dichte gebieden en klimaatkwetsbare gemeenschappen.

Het congres van het volgende jaar zal plaatsvinden in Nantes, Frankrijk.