Boek ‘Iedere straat verdient natuur’ door Karin Albers
Gemeenten streven naar natuurinclusieve steden en dorpen, maar in de praktijk worden de ambities zelden gehaald. Terwijl met weinig extra inspanning er een grote meerwaarde voor mens én natuur kan worden gerealiseerd. Als het hele proces van beleid, via ontwerp tot beheer goed geborgd wordt, gaat het minder vaak mis. Als er breder gekeken wordt dan naar beschermde soorten, is er veel winst te behalen. Het boek ‘Iedere straat verdient natuur’ pleit voor een integrale en brede aanpak die ervoor zorgt dat de eindstreep wordt gehaald.
De ontwikkelingen die plaatsvinden halen op het gebied van natuurinclusief zelden de doelstelling. Auteur Karin Albers, landschapsecoloog, geeft aan: ‘Met regelmaat zie ik dat een hoge ambitie op het gebied van natuur resulteert in een enkel nestkastje en een vlinderstruik. Dat is verspilde moeite en een gemiste kans. De ruimtelijke ontwikkelingen van nu zijn voor de komende decennia, dus als we nu geen natuur of groen met hoge kwaliteit realiseren, ontbreekt dat voor de volgende generatie en die is daar de dupe van.’
Valkuilen vermijden
Er is inzicht nodig in waarom het mis gaat. Hoe ga je als bestuurder, beleidsmedewerker, projectleider, stedenbouwkundige, ontwerper, beheerder of andere professional aan de slag met natuurinclusief en ecologisch? Hoe zorg je voor kwaliteit en voorkom je dat het ergens in het hele proces van beleid tot realisatie en beheer mis gaat? Vaak ligt de focus alleen op de wettelijke bescherming, maar als er breder gekeken wordt, kan met weinig middelen veel meer bereikt worden.
Het boek richt zich tot de professionals die betrokken zijn bij het ontwikkelen en realiseren van gebiedsontwikkelingen en groenbeheer. Het biedt handvatten om het proces van begin tot eind goed aan te pakken en valkuilen te vermijden.
Natuur is van levensbelang
Vele partijen werken aan natuurinclusieve dorpen en steden, want natuur is van levensbelang. Herstel van biodiversiteit is zeer urgent. Mensen worden actiever en gelukkiger met een dagelijkse dosis natuur. Meer natuur draagt bij aan positieve gezondheid en minder kosten voor de gezondheidszorg. Huisartsen hoeven aan mensen die leven in een groene omgeving minder antidepressiva voor te schrijven en mensen herstellen sneller in de natuur. Ook draagt natuur bij aan verkoeling en de berging van water, waardoor risico’s op wateroverlast verminderen.
Aan de slag
Maar hoe pak je dat aan? Dit boek heeft de focus op het proces. Het staat vol handvatten en tips voor vakmensen om direct vol enthousiasme aan de slag te gaan met een gezonde natuurinclusieve leefomgeving!
Over de auteur
Karin Albers deelt haar ruim 25 jaar ervaring als ecoloog om meer natuur in bebouwd gebied te realiseren. Haar inspirerende tips en voorbeelden zorgen ervoor dat jong en oud zich met plezier inzet om een natuurrijk resultaat te behalen. Want als iedere straat natuur heeft, wonen en werken we allemaal in een gezonde leefomgeving, die ook nog eens bijdraagt aan biodiversiteit.
De ePub-versie is nu al te bestellen voor 35 euro. Een inkijkexemplaar vind je hier.