Hoogtepunten van de Dag van de Ontwerpkracht 2025 - NVTL

Hoogtepunten van de Dag van de Ontwerpkracht 2025

Rienke Groot wint PONL bokaal

Details

Rienke Groot wint PONL bokaal

Foto credits Thijs ter Hart

vr 4 juli 2025

Op donderdag 3 juli vond in Den Haag de vierde, en best bezochte editie, van de Dag van de Ontwerpkracht plaats, met als thema ‘Verbonden en Verweven’, waarmee Platform Ontwerp NL benadrukt dat de huidige ruimtelijke vraagstukken gelaagd en verknoopt zijn. Ontwerp- en verbeeldingskracht zijn nodig om alle opgaven te verbinden – over schaalniveaus heen, interdisciplinair en met oog voor sociale en maatschappelijke samenhang. Meer dan vijfhonderd ruimtelijk ontwerpers, onderzoekers en beleidsmakers, ontwikkelaars, bestuurders, studenten en adviseurs verdiepten zich in achttien masterclasses over ruimtelijke vraagstukken.

 

Vitruviuslezing 2025. Foto credits Thijs ter Hart

 

In de Vitruviuslezing noemde Rijksadviseur Noël van Dooren na 100 dagen Rijksadviseurschap, onderzoek naar een nieuw economisch model voor post-growth in de regio, met nieuwe samenwerkingen tussen overheid en bewoners en ondernemers, of onderzoek hoe het energiesysteem van de toekomst echt een gezamenlijk bouwwerk kan zijn. Hij stelde dat kwesties rond landbouw, water en natuur, in het bijzonder drinkwater, hoog op de agenda staan. Rijksadviseur Thijs van Spaandonk stelde dat ‘Community knows best’ : wanneer bewoners en gemeenschappen het vertrouwen en de juiste vragen gesteld krijgen, dit vrijwel altijd leidt tot waardevolle ontwikkelingen. Plannenmakers moeten actief participeren in de gemeenschap om ontwikkelingen te laten ontstaan die culturele, sociale, economische en ecologische waarden versterken.

 

NVTL organiseerde twee inhoudelijke masterclasses:

  • Young NVTL: Ontwerpers van de 22e eeuw

In deze masterclass onderzochten jonge ontwerpers hun toekomstige rol. Met pitches van Catherine Koekoek – IABR en Peter Pelser – TU Delft, startte een ontwerp beraad over werkcultuur, profilering en verantwoordelijkheid. Een kritische dialoog namens de generatie die de toekomst vormgeeft.

  • Nieuwe bouwcultuur: natuur in de stad als ‘het nieuwe normaal’ 

Natuurinclusief ontwerpen: van ambitie naar realiteit. Groene ambities zijn er genoeg, maar hoe maak je ze waar in ontwerp en uitvoering? In de masterclass werd verkend hoe je nauurinclusiviteit vasthoudt van programma van eisen tot uitvoering en beheer. Met ons bestuurslid Shera van den Wittenboer, Marijke Dijkshoorn, Gideon Spanjar, Suzanne in ’t Veld, Jannemarie de Jonge en Lian Blok.

Interactieve masterclass. Foto credits Thijs ter Hart

 

Programmadirecteur Jutta Hinterleitner lichtte twee nieuwe PONL-initiatieven toe: het brengen van ontwerpkracht op bestuurlijke tafels via interviews met bestuurders en ontwerpers, en de publicatie ‘Ontwerpen aan onze toekomst – Leren van het veld (2015 – 2025)’. De PONL Bokaal werd door BNSP-voorzitter Eric van der Kooij uitgereikt aan Rienke Groot, secretaris van het College van Rijksadviseurs, voor haar verbindende rol achter de schermen en inzet voor het publieke belang. Bas van Rijsbergen, Directeur stedelijke ontwikkeling Gemeente Den Haag, sloot de dag af met een mooi slotwoord, waarin voorbeelden van stedelijke ontwikkeling in Den Haag aan bod kwamen.

 

Platform Ontwerp NL is een samenwerkingsverband van BNA, Koninklijke NLingenieurs, BNSP, Federatie Ruimtelijke Kwaliteit, NVTL, Vereniging Deltametropool en BNI.

 

Maquette Laakkwartier Den Haag. Foto credits Thijs ter Hart