NVTL & Ruyteninstituut: Cursus “Toekomstbestendig ontwerpen met beplantingen”
‘Toekomstbestendig ontwerpen met beplantingen’ start op 7 maart. De cursus wordt voor de tiende keer georganiseerd samen met Het Ruyteninstituut en landschapsarchitect Johan Meeus in het Belmonte Arboretum te Wageningen.
De cursus is geschikt voor landschapsarchitecten en ontwerpers, stedenbouwers en architecten.
We vroegen een cursist uit de negende editie naar haar ervaringen:
-
- Wat heb je geleerd in de cursus wat je toepast in je werk?
Het belang van groter plantmateriaal, dat groter plantmateriaal niet in hoeft te houden dat het duurder is; je maakt een ander ontwerp. Ik raad nu aan om binnen stadscentra grotere maten bomen aan te planten om sneller een groter koelend vermogen te hebben. Een soort versnelling van klimaatadaptatie. - Welke handvatten geeft de cursus met betrekking tot klimaatbestendigheid van beplanting?
Ik heb bij onze bomendienst de vraag gesteld wat het verschil is in stilstand tussen bomen mt 18-20 en mt 30-35. Dan kunnen we ook aangeven wat het verschil is in koelend vermogen van bomen. En dus ook met cijfers bewijzen dat bomen mt 30-35 aanplanten in stadscentra of wijken een voorsprong geven op het klimaatadaptief inrichten van de stad. Wanneer bomen een volledig opgebouwde kroon hebben mt 30-35, dan kunnen ze vanaf het begin hun volledige functie en waarde vervullen. Dat is zowel voor het klimaat als de biodiversiteit een gigantisch verschil. - Waarom zou je de cursus wel/niet aanbevelen aan een collega of kennis?
De lezingen zijn ontzettend interessant, het is een verdieping in het ontwerpen en de techniek van beplanting. De eyeopener voor mij was toch wel het prins Bernhardbos met het zien van de volwaardig uitgegroeide bomen met op de achtergrond de armoede van de stakenfase bomen geplant in mt 60-80.
- Wat heb je geleerd in de cursus wat je toepast in je werk?
Locatie cursus
Het arboretum Belmonte herbergt een collectie bomen en struiken en is het belangrijkste stadspark van Wageningen, met een schitterend uitzicht over de Nederrijn. In deze omgeving leer je van ervaren docenten hoe de beplanting het hele jaar mooi en doorleefd oud wordt. Met de kennis van groei en bloei van bomen, struiken en kruiden achter de hand, wordt het beplantingsontwerp slimmer en minder afhankelijk van dagelijks onderhoud. Toekomstbestendig groen levert de samenleving een optimaal woon- en leefklimaat en het ecosysteem meer biodiversiteit. Twee concrete opgaven voor openbare ruimte in Wageningen staan in de cursus centraal.
Er kunnen maximaal 15 cursisten meedoen!
Meer informatie: NVTL Programma cursus voorjaar 2025
Inschrijfformulier Cursus toekomstbestendig ontwerpen met beplantingen
Voorjaar 2023