De landschapsbiografie als basis voor ontwerp en planning
In landschapsontwerp verwijst een landschapsbiografie naar een manier om de geschiedenis, verhalen en betekenissen van een gebied te bestuderen en te integreren in een ontwerp. Ontwerpers maken hierbij gebruik van de historische lagen van het landschap: ze kijken naar hoe het landschap door de tijd heen is gevormd door natuurlijke processen en menselijk gebruik, en hoe verschillende gebeurtenissen en culturen er hun sporen hebben nagelaten.
Dit helpt ontwerpers om een diepere verbinding te maken tussen verleden, heden en toekomst, zodat het ontwerp beter aansluit op de unieke identiteit en dynamiek van de plek.
Door landschapsbiografieën toe te passen, kunnen ontwerpers bijvoorbeeld besluiten om specifieke elementen te behouden, versterken of zichtbaar te maken die het landschap karakter geven en betekenis voor de gemeenschap hebben.
Blikveld licht tijdens de introductie de recente evoluties in dit beleid toe, met aandacht voor de toenemende waarde van landschapsbiografieën. Vervolgens geeft NVTL-bestuurslid Shera van den Wittenboer een lezing over het gebruik van landschapsbiografieën als instrument voor ontwerp en planning. Aan de hand van inspirerende voorbeelden laat ze zien hoe historische gelaagdheid een rijke basis kan vormen voor ruimtelijke ontwikkelingen en hoe ontwerpers hiermee omgaan in diverse trajecten.