Klimaatfilosofen - NVTL

Klimaatfilosofen

Details

Deze klimaatfilosofen zijn sprekers tijdens een cursusweek van de Internationale School voor Wijsbegeerte. Maar ook via hun boeken en publicaties kun je hun werk lezen.

Wouter Kusters is filosoof, taalwetenschapper en schrijver. Zijn debuutboek Pure waanzin werd bekroond met de Van Helsdingenprijs en de Socrates Wisselbeker. Tien jaar later won hij opnieuw de Socrates Wisselbeker met Filosofie van de waanzin,. Bij ISVW uitgevers publiceerde hij onlangs Schokeffecten. Filosoferen in tijden van klimaatverandering, daarin hij gaat hij dieper in op het begrijp klimaatrouw.

Lisa Doeland is filosoof. Ze werkt aan de Radboud Universiteit en de UvA en doet promotieonderzoek naar afval. Samen met Naomi Jacobs en Elize de Mul schreef ze Onszelf voorbij: Kijken naar wat we liever niet zien (2018). Haar essays verschenen onder meer in De Groene AmsterdammerWijsgerig Perspectief en de Nederlandse Boekengids.

Jos de Mul is professor in filosofische antropologie en de geschiedenis hiervan aan de Erasmus School of Philosophy. Hij studeerde filosofie in Utrecht en Amsterdam (MA in 1981, cum laude) en behaalde in 1993 cum laude zijn PhD aan de universiteit van Nijmegen. Hij draagt regelmatig bij aan tijdschriften en kranten als Trouwde VolkskrantNRC HandelsbladVrij Nederland en De Groene Amsterdammer.

Harriet Bergman is filosoof en activist. Ze promoveert aan de Universiteit Antwerpen op de lessen die de klimaatbeweging kan leren van andere strijden voor verandering, schrijft voor Hard//Hoofd en Jacobin NL, en geeft trainingen met o.a. Stroomversnellers en Tractie.

Jan Bransen is hoogleraar Filosofie van de gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit. Met Laat je niets wijsmaken won hij de Socrates-wisselbeker voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende filosofieboek. In 2019 verscheen bij ISVW Uitgevers Gevormd of vervormd?, zijn succesvolle pleidooi voor ander onderwijs. Recent verscheen En nu? De mens als bedreigde diersoort.

Mark Leegsma studeerde klinische psychologie en filosofie en is gepromoveerd met een proefschrift op het grensvlak van filosofie en psychologie. Hij doceerde verscheidene cursussen aan de afdelingen psychologie van de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam en schreef mee aan Inleiding in de persoonlijkheidspsychologie.

Ralf Bodelier volgde een lerarenopleiding geschiedenis. Vervolgens deed hij een doctoraalexamen theologie en promoveerde als filosoof. Jarenlang was hij columnist voor het Financieel Dagblad. Nu schrijft hij essays voor de Volkskrant en de Groene Amsterdammer en is hij gastdocent aan meerdere onderwijsinstellingen. In 2022 publiceerde hij Lang leven de mens. Redden we het ook met 10 miljard?

Tinus Pulles studeerde natuurkunde aan de universiteit Leiden en promoveerde in 1978. Hij was werkzaam als modelleur luchtkwaliteit bij de provincie Zuid-Holland. Daarna ging zijn aandacht uit naar interdisciplinaire milieuwetenschappen bij de Universiteit Groningen. Voor TNO hield hij zich bezig met de interactie tussen wetenschappelijke informatie en gegevens enerzijds en beleidsprocessen anderzijds. Ook was hij lid van de European Topic Centre on Air and Climate Change.

Wouter Kusters is filosoof, taalwetenschapper en schrijver/

Lisa Doeland is filosoof/

Jos de Mul is professor in filosofische antropologie en de geschiedenis hiervan aan de Erasmus School of Philosophy/

Harriet Bergman is filosoof en activist/

Jan Bransen is hoogleraar Filosofie van de gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit/

Mark Leegsma studeerde klinische psychologie en filosofie en is gepromoveerd met een proefschrift op het grensvlak van filosofie en psychologie/

Ralf Bodelier volgde een lerarenopleiding geschiedenis. Vervolgens deed hij een doctoraalexamen theologie en promoveerde als filosoof/

Tinus Pulles studeerde natuurkunde aan de universiteit Leiden en promoveerde in 1978/ LEES MEER.