5 vragen aan: Jeroen Jacobs - NVTL

5 vragen aan: Jeroen Jacobs

Details

5 vragen aan is een rubriek op de NVTL.nl en in nieuwsbrief Het Kanaal. We laten leden aan het woord. Leden die al jaren lid zijn, nieuwe leden, student leden en bureauleden. Wil je ook meedoen of iemand voordragen? Dat kan, want we zijn altijd op zoek naar nieuwe inspirerende verhalen! Stuur een mail.

di 2 april 2024

Je bent de oprichter en eigenaar van Studio Jacobs. Kun je hier wat meer over vertellen?
Zeker weten! In januari ben ik inderdaad gestart met Studio Jacobs. Dit is overigens niet de eerste keer dat ik mijn eigen studio voor tuin- en landschapsontwerp heb opgezet. Direct na mijn afstuderen had ik ook al mijn eigen ontwerpstudio genaamd Pit! Ik heb deze studio vier jaar lang gerund voordat ik naar Engeland verhuisde om daar als tuinarchitect aan de slag te gaan. Na mijn tijd in Engeland heb ik vijf jaar lang als tuinarchitect in Californië gewerkt, waarvan een groot deel als zelfstandig tuinontwerper.

Sinds drie jaar ben ik weer terug in Nederland. Bij mijn terugkeer heb ik voor een landschapsarchitectenbureau in Amsterdam gewerkt. Hier lag de focus voornamelijk op het ontwikkelen van grootschalige plannen voor gemeenten en projectontwikkelaars. Na bijna drie jaar bij dit bureau te hebben gewerkt, heb ik besloten om toch weer mijn eigen studio te beginnen en terug te keren naar de tuin. Dit is waar mijn passie het meeste ligt.

Met Studio Jacobs hoop ik nu tuinen te creëren die mijn jarenlange ervaring weerspiegelen en mijn passie voor tuinen met anderen te delen.

Hoe ga je te werk en waar herken je een ontwerp van Studio Jacobs aan?
Elk project begint met het bedenken van het concept. Voor mij is de gewenste sfeer en uitstraling van de tuin van essentieel belang. De keuze van beplanting speelt hierbij een cruciale rol. Daarom bepaal ik van tevoren welk type beplanting ik wil gebruiken, wat de basis vormt voor elk ontwerp. De beplanting staat centraal in mijn aanpak, gevolgd door de indeling van de tuin.

Om het gevoel en de gewenste sfeer van de tuin te visualiseren, werk ik altijd een aantal handgetekende schetsen uit. Deze schetsen dienen om het beoogde karakter van de tuin te illustreren. Het valt vaak op dat opdrachtgevers hier zeer enthousiast van worden. Het is een buitengewoon handige tool om mijn visie en ideeën duidelijk over te brengen.

De ontwerpen van Studio Jacobs hebben nooit een vooraf bepaalde stijl. Ik streef er altijd naar om in te spelen op de unieke sfeer en kenmerken van de locatie. Toch worden de ontwerpen vaak gekenmerkt door hun eenvoudige lijnenspel en rijke uitstraling. Veel van mijn tuinen hebben ook een Engels accent. Als grote fan van de Engelse tuincultuur en gezien mijn ervaring in het buitenland, zie je dit vaak terug in de ontwerpen van Studio Jacobs.

Schets tuinontwerp Studio Jacobs

 

Foto van mijn eigen tuin als voorbeeld van een tuin waarbij de beplanting de hoofdrol speelt en voor het gewenste karakter zorgt.

Je hebt ervaring met historische landgoederen in Groot-Brittannië en Europa, zie jij verschillen met de omgang van erfgoed, natuur en landschap in het buitenland ten opzichte van Nederland?
Dit is een vraag die ik vaak te horen krijg en waar ik graag mijn perspectief op deel, gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Naar mijn mening bestaan er zeker verschillen in de benadering van erfgoed, natuur en landschap tussen het buitenland en Nederland.

Landen zoals Groot-Brittannië en Frankrijk hebben een lange en rijke geschiedenis in tuin- en landschapsarchitectuur. Hier zijn formele ontwerpen uit de Renaissance en Barokperiodes naadloos geïntegreerd met de romantische landschapsstijlen uit de 18e en 19e eeuw. Dit romantische gevoel, gecombineerd met een diepe liefde voor tuinen, resulteert in een sterke inspanning om dit erfgoed te behouden. Het wordt dan ook vaak beschouwd als een nationale trots. In Nederland zijn we naar mijn mening pragmatischer en meer gericht op efficiënt ruimtegebruik.

Over het algemeen zijn we ook minder conservatief. Hierdoor zien we vaak een hedendaagse benadering waarbij oud en nieuw worden gecombineerd, terwijl in het buitenland vaker wordt gestreefd naar het herstellen en behouden van het erfgoed.

Ik geloof dat Nederland, net als veel andere landen, zich inzet om natuur en landschap te behouden en te beschermen. Ik merk ook dat steeds meer mensen hiervan doordrongen raken, hoewel er nog ruimte is voor verbetering.

De tuinen van Chatsworth House, Verenigd Koninkrijk. De tuin is bijna 500 jaar oud. Tot op de dag van vandaag wordt er intensief aan de tuin van dit landgoed gewerkt om deze te behouden en zo het erfgoed te beschermen. Foto: www.chatsworth.org

Op welk project ben je het meest trots en waarom?
De afgelopen vijftien jaar heb ik het voorrecht gehad om aan fantastische projecten te werken, variërend van historische landgoederen in de Cotswolds tot duinlandschappen langs de kust van Californië, en van intieme stadstuinen tot uitgestrekte landschapstuinen in de Nederlandse polders. Het is lastig om te bepalen op welk project ik het meest trots ben. Maar als ik er één moet kiezen, denk ik dat het een tuin is die ik in San Francisco heb ontworpen.

Dit was mijn eerste project na mijn aankomst in de Verenigde Staten. Toen ik daar aankwam, moest ik nog veel leren. De aanpak van tuinontwerp en -aanleg is daar zo anders dan wat we in Europa gewend zijn. Ook moest ik me vertrouwd maken met het imperiale meetsysteem en werken met een compleet nieuw assortiment planten. Kortom, het was een flinke uitdaging. Gelukkig waren de opdrachtgevers fantastisch en hadden ze volledig vertrouwen in mij, waardoor het ontwerp precies kon worden uitgevoerd zoals voorgesteld.

Ik was dan ook erg blij toen mijn eerste project daar succesvol werd afgerond. En nog een beetje gelukkiger toen de tuin de eerste prijs won in de categorie Grote Residentiële Tuin van de CLCA.

De tuin in San Francisco, het eerste project dat ik in San Francisco heb gerealiseerd gedurende mijn tijd in de Verenigde Staten.

Waar droom je over? Zijn er bijvoorbeeld projecten of samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?
Ik zou heel graag de tuincultuur in Nederland willen transformeren. Het zou fantastisch zijn als meer mensen hun liefde voor tuinieren zouden omarmen. Ik ben van mening dat we nog te vaak betegelde tuinen zien en dat tuinieren te vaak wordt geassocieerd met een ouderwetse hobby, en dat moet veranderen. De tuin biedt een schat aan mogelijkheden, en ik geloof oprecht dat deze een enorme verrijking vormt voor het leven en kan bijdragen aan een verhoogde biodiversiteit.

Er bestaan talloze studies die laten zien dat tuinieren een positieve impact heeft op de mentale gezondheid van mensen. Als het gaat om projecten of samenwerkingen, zou ik graag één tuin of meerdere tuinen willen ontwerpen voor organisaties die mensen helpen met mentale of fysieke beperkingen, of die betrokken zijn bij revalidatie. Ik heb veel gelezen over dergelijke projecten in het buitenland, met name in Engeland, waar ze erg populair zijn. Het zou fantastisch zijn als we in Nederland op grotere schaal vergelijkbare initiatieven kunnen realiseren. Op deze manier kunnen we een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij en de kracht van tuinieren inzetten om mensen te ondersteunen. Het lijkt me een geweldige uitdaging om hieraan bij te dragen.