5 vragen aan: Leo en Tido Dijkstra (NVTL-bureaulid DTPL)
Details
5 vragen aan is een rubriek op de NVTL.nl en in nieuwsbrief Het Kanaal. We laten diverse leden aan het woord: leden die al jaren lid zijn, nieuwe leden, student leden en bureauleden. Wil je ook meedoen of iemand voordragen? Stuur een mail.
Duo-interview met Leo en Tido Dijkstra van DTPL
Kunnen jullie jezelf kort voorstellen?
Leo: Ik ben Leo Dijkstra (57) en woon samen met mijn vrouw, dochter, kleindochter en zoon, op een oude herenboerderij met slingertuin uit 1880 in Woltersum (Noord-Groningen). Toen ik een jaar of 13 was heb ik een beroepskeuzetest gedaan om te bepalen welke richting ik op wilde. De mavo waar ik toen op zat was niet de opleiding die bij mij paste. Uit de test bleek dat ik veel interesse had in natuur, tekenen en buiten zijn. De tuinbouwschool leek hierbij goed aan te sluiten. Dat bleek een goede keuze, want tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van gehad.
Tijdens de middelbare tuinbouwschool te Fredriksoord werd ik geïnteresseerd in het ontwerpen en tekenen van tuinen. Mijn oom, die bioloog was, nam me regelmatig mee het veld in en daar heb ik veel geleerd. Tijdens en na de middelbare tuinbouwschool heb ik als hovenier bij verschillende werkgevers gewerkt. In 1989 ben ik als assistent ontwerper bij de Gemeente Groningen gaan werken op de afdeling Ruimtelijke plannen. Op deze afdeling werkten de disciplines stedenbouw, landschap en verkeer integraal aan plannen voor de stad. Daar is de kiem gelegd voor een verdere verdieping en verbreding van het vak. In 2002 ben ik gestart met de opleiding Larenstein Tuin- en Landschapsinrichting richting ontwerp. Daarna heb ik in 2012 de Master Landschapsgeschiedenis aan de RUG voltooid. Alle opleidingen die ik heb gevolgd vallen in hetzelfde vakgebied. Hierdoor heb ik een brede achtergrond als landschapsontwerper en landschapshistoricus. Ik noem me een landschapsspecialist met affiniteit voor de uitvoering.
Tido: Mijn naam is Tido Dijkstra (23) en ik woon in Woltersum (Groningen). In 2017 begon ik met de opleiding Hovenier Groenvoorziening Opzichter/ Uitvoerder MBO Niveau 4, die ik in 2021 succesvol heb afgerond. Tijdens mijn schoolperiode heb ik gewerkt en stagegelopen bij verschillende hoveniers en de Gemeente Groningen. Hierdoor heb ik ervaring kunnen opdoen en kunnen kijken wat ik leuk vind om te doen. Toen ik in 2021 mijn diploma op zak had, besloot mijn vader om voor zichzelf te beginnen en een bedrijf op te starten. Dat sloot mooi aan op de afronding van mijn opleiding en kon ik direct starten bij DTPL landschapsspecialisten. Het begon als een 2- daagse werkweek, wat al snel naar 3 dagen werd omgevormd. Het klikte van beide kanten en het werk begint zich steeds meer op te stapelen. Uiteindelijk werk ik nu volledig bij het bedrijf. Ik ben tijdens mijn werk weer in contact gekomen met mensen waar ik stage bij heb gelopen van o.a. de Gemeente Groningen. Ik heb veel plezier in het werk dat ik doe. Het ontwerpen interesseerde mij heel erg, daarom ben ik sinds dit voorjaar begonnen met een opleiding bij de OntwerpAcademie in Frederiksoord. Mijn werk is heel breed en wisselt zich af. De ene dag kan ik creatief aan de slag met ontwerpen, de andere dag ben ik aan het vliegen met een drone om het landschap mooi in beeld te brengen. Ondertussen ben ik veel bezig met 3D tekenen en renderen. Kortom, het is een heel breed vak en hoop ik dat er nog vele mooie jaren aan komen waarin ik mijzelf kan ontwikkelen en wij samen DTPL nog verder kunnen opbouwen.
Leo, kun je iets meer vertellen over DTPL en hoe jullie omgaan met cultureel erfgoed, dat in veel van jullie projecten een belangrijk onderdeel vormt?
Bij de planvorming is het verleden altijd een belangrijk uitgangspunt. Bij monumentale tuinen en parken is dat vanzelfsprekend en in veel gevallen wordt er gevraagd om een tuinhistorisch onderzoek. Deze voeren we uit volgens de richtlijnen van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed (RCE). Op basis daarvan wordt een waardestellingkaart gemaakt die de context, het ensemble en de onderdelen waardeert. Dat vormt uiteindelijk weer een basis voor verdere planvorming. Voor grotere landschappelijk gebieden zoals het Hunzedal werken we vaak met AAC rapporten als basis voor de planontwikkeling. Dat zijn rapporten waarbij archeologie, aardkundige- en cultuurhistorische waarden zijn beschreven. Deze rapporten worden door specialistische bureaus opgesteld.
Afb: Tocamaheerd te Uithuizen 3D. Onze ontwerpen werken we uit in 3D als presentatiemiddel en als onderzoekstool.
Tido, hoe is bij jou het idee ontstaan om te gaan werken binnen DTPL? En hoe combineren jullie Leo’s ervaring met jouw frisse blik in projecten
Tijdens mijn opleiding bij AOC Terra heb ik kunnen ervaren wat het Vak Groen allemaal inhoud. We begonnen bij de basis, de praktijk. Werken en stagelopen bij Hoveniers waar ik de praktijk onder de knie kreeg. Werken bij Tuincentra om de planten te verzorgen, mijn plantenkennis te blijven gebruiken en verder te ontwikkelen. In het laatste jaar van de opleiding begonnen we met ontwerpen en technisch tekenen. Ik merkte dat hier mij interesse lag en ik dit verder wilde ontwikkelen. Het creatief denken en zoeken naar oplossingen vind ik leuk om te doen. Toen ik in 2021 het diploma op zak had en was begonnen bij DTPL begon mijn interesse in het ontwerpen en tekenen steeds meer op te bloeien. Sinds de dag dat ik ben begonnen bij DTPL heb ik veel geleerd van mijn vader Leo.
Hij zit al zijn hele leven in het vak groen en heeft een bepaalde kijk en kennis op het ontwerpen van tuinen, parken en landschap. Tegenwoordig zien we dat het klimaat verandert, en dat we daarop moeten anticiperen. Mede doordat ik de opleiding Tuinarchitectuur ben begonnen, heeft dat mijn blik op het ontwerpen veranderd. Meer kijkend naar de toekomst, klimaat gericht ontwerpen. Met onze kennis die wij samenvoegen kunnen we gericht te werk gaan met een blik richting de toekomst. Toen we vroeger samen in de tuin bezig waren, leerde ik al het werken in de tuin en omgaan met de planten. Nu jaren later, werken wij samen maar op een ander niveau en met andere werkzaamheden. Ik leer veel over de tijd dat Leo op school zat en van zijn kennis. Ik kan mijn vader weer leren over de kennis van nu en over techniek van tegenwoordig met computers, 3D, Drone vliegen et cetera. Ik denk dat dat onze kracht is.
Leo, wat is het mooiste aan samenwerken met je zoon?
Samenwerken met je zoon is heel bijzonder. Het werkt totaal anders dan een werkgever/werknemerrelatie. Je kunt veel flexibeler zijn. Als het druk is kan ik gemakkelijk vragen om ‘s avonds of in het weekend nog iets te doen, bij een werknemer is dat altijd weer lastiger. Omgekeerd als Tido even iets anders moet doen of flexibel zijn dagen wil indelen kan dat ook allemaal. Bij ziekte kan hij zelf even kijken hoe hij het werk wil gaan uitvoeren, hij voelt zich ook erg verantwoordelijk voor het bedrijf. Het is mooi om als familiebedrijf iets op te bouwen. Naast mijn zoon werkt ook mijn vrouw in het bedrijf. Zij houdt zich bezig met de administratie, website, communicatie en projectleiding. Wij proberen DTPL Landschapsspecialisten BV verder uit te bouwen tot een mooi stabiel bedrijf waarin Tido later het stokje kan overnemen.
Tido, wat heb je geleerd van je vader door samen te werken?
Wat ik heb geleerd van mijn vader is te veel om op te noemen. Het begon met de analyses die nodig zijn voor een ontwerp of rapport. Waar komen we vandaan, hoe was het vroeger, is het mogelijk om de ideeën en mogelijkheden van vroeger nu weer toe te passen? Wat voor waarden hebben bepaalde elementen, bomen, gebouwen of wat is de waarde van de combinatie tussen groen met grijs? Een ander voorbeeld is de kijk op het ontwerpen. Een van de dingen is dat ik heb geleerd om na te denken over hoe je problemen op kunt lossen met een goed doordacht ontwerp. Het klimaat en de toekomst is een dagelijks onderwerp waar we in ons vak veel rekening mee moeten houden. Maar ik heb ook geleerd welke mogelijkheden er zijn voor het combineren van planten in beplantingsplannen, de hoogte, kleuren, plaats et cetera. Dit is een essentieel onderdeel van ontwerpen.
Hoe zien jullie de toekomst? (van de landschapsarchitectuur en/of van DTPL?)
Met de bevolkingsgroei en klimaatverandering komen er heel veel ruimtelijke vraagstukken bij. Ook de schuivende klimaatzones en de daaraan gekoppelde biodiversiteit is een interessant fenomeen. Hedendaagse inheemse beplanting is over 50 jaar niet meer inheems en dan zijn de soorten uit Midden- of Zuid-Frankrijk onze nieuwe inheemse soorten. Bij het ontwikkelen van plannen is vooral de lange termijnvisie erg belangrijk. Dat aspect is bij de politiek nogal eens een lastige en moeilijk te integreren. Het speelveld is onze gehele leefomgeving, van stad tot platteland. Daarin moeten alle vraagstukken worden opgelost en dat blijft altijd boeiend en uitdagend. Wij hopen daaraan een bijdrage te kunnen leveren zodat er voor de generaties na ons een mooie wereld achter blijft.
Afb: Dwarsdiep + Dronefoto Het schetsontwerp is bewust gemaakt met potlood om de schetsfase te benadrukken. In de meeste gevallen maken we veel (Drone) foto’s van het gebied.