5 vragen aan: NVTL-lid Karin Albers
Details
5 vragen aan is een rubriek op de NVTL.nl en in nieuwsbrief Het Kanaal. We laten leden aan het woord. Leden die al jaren lid zijn, nieuwe leden, student leden en bureauleden. Wil je ook meedoen of iemand voordragen? Dat kan, vanaf september 2022 zijn we weer op zoek naar nieuwe inspirerende verhalen! Stuur een mail.
Wie ben je en wat is je achtergrond?
Ik ben Karin Albers en ik heb biologie gestudeerd in Utrecht, met als specialisatie landschapsecologie. Daarna ben ik voor mijzelf begonnen als ecologisch adviseur, wat ruim 25 jaar geleden vrij bijzonder was. Sinds die tijd heb ik heel veel type projecten uitgevoerd en een zeer brede kennis en ervaring opgebouwd. Ik heb me nooit ergens in gespecialiseerd, maar juist de breedte gekozen, waardoor ik van heel veel markten thuis ben. Die kennis deel ik nu in cursussen, middels lezingen of als dagvoorzitter. Mijn ambitie is dat meer ecologische kennis zorgt voor meer natuur.
Welke ontwikkelingen heb je de afgelopen jaren gezien in de ecologie?
Gelukkig zijn natuur en ecologie steeds belangrijker geworden, ook bij andere disciplines. De natuur is afhankelijk van de keuzen die mensen maken, zowel in positieve als in negatieve zin. Wat mij betreft zou natuur overal in meegewogen moeten worden en liefst meeliften op alles wat we doen. Steeds meer vakmensen vanuit steeds meer achtergronden zijn het daarmee eens en daarmee speelt ecologie een steeds grotere rol. Dat is een ontwikkeling waar ik heel blij mee ben.
Wat zijn volgens jou de toekomstige uitdagingen voor de natuur in Nederland?
De problematiek rond verdroging, klimaatverandering en stikstof zijn de grootste, maar ondanks dat kunnen maatregelen overal op kleine schaal hét verschil maken. De uitdaging is zowel de grote problemen aan te pakken, als bij ieder project een meerwaarde te realiseren op het gebied van natuur en biodiversiteit. Er liggen overal heel veel kansen in mijn ogen, die met kennis van zaken gegrepen kunnen worden.
Welke behoefte zie jij bij tuin- en landschapsarchitecten en ontwerpers wat betreft cursussen?
Hoewel steeds meer mensen wel aandacht hebben voor natuurinclusiviteit, zie ik dat de kennis om het echt goed aan te pakken soms ontbreekt. Met cursussen probeer ik die brug te slaan en uit de evaluatie van de cursussen blijkt dat gelukkig ook goed te lukken! Het meest positief zijn mensen over de diepgang, toegankelijkheid, afwisseling en praktische toepasbaarheid van de cursusdagen.
Ecologische kennis voor ‘Meer natuur in ontwerp’ vormt de grootste behoefte is mijn ervaring. Daarmee kan meer kwaliteit geboden worden in projecten. Ik bied een serie van 3 cursusdagen die specifiek gericht is op de NVTL doelgroep. Die start weer op 15 september in Utrecht met ‘Ecologische kansen’. Daarnaast zijn er ook diverse andere onderwerpen te volgen, zoals over ‘Basiskwaliteit Natuur’. Voor iedereen die deze term nog niet (goed) kent, ook een aanrader.
Wat is jouw favoriete plek in Nederland?
Dat is een onmogelijke keuze voor me. Ik ben juist enorm van afwisseling. Van stranden en duinen, tot bossen en heide, van rivieren en beken tot de heuvels in Zuid Limburg. Ik ben overal wel eens geweest, heb er gewerkt en kan er enorm van genieten. Maar natuur in bebouwd gebied blijft ook verassen en dat vind ik geweldig. Gewoon in mijn eigen tuin geniet ik nu enorm van de roepende jonge huismussen, die door hun ouders worden gevoerd. Dan is het lastig om weer aan het werk te gaan!