De Ontwerpen van de Design Challenge Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard - NVTL

De Ontwerpen van de Design Challenge Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

ma 22 juli 2024

De Henriëttewaard in Den Bosch, een gebied waar gestreefd wordt naar een harmonieus en toekomstbestendig samenkomen van water, recreatie, natuur en erfgoed. Maar hoe kunnen we het watersysteem op een nieuwe manier organiseren zodat we antwoord geven op de toekomstige opgaven van de overvloeden en de tekorten aan water? Met deze vraag gingen ontwerpteams aan de slag. Uit alle aanmeldingen zijn 5 ontwerpteams geselecteerd die hun visies verder hebben uitgewerkt in innovatieve, klimaatbestendige en creatieve ontwerpen die tot de verbeelding spreken.

Ambitie Design Challenge
De Alliantie Zuiderwaterlinie, Staatsbosbeheer, NVTL, TU Delft, Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Waterschap Aa en Maas, Gemeente ‘s-Hertogenbosch, de Provincie Noord-Brabant en Kunstloc Brabant streven naar tot de verbeelding sprekende inspiratie en ideeën om het anders te doen in dit gebied.

De focus ligt daarbij op natuurontwikkeling en maatregelen om het risico van hoogwater en droogte te verminderen. In de komende jaren is het doel van dit project om de directe omgeving te betrekken bij de aanpak van hoogwater in ‘s-Hertogenbosch. Dit betekent dat er aanzienlijke hoeveelheden water worden opgeslagen en gecontroleerd afgevoerd. Bovendien biedt deze situatie kansen om het aanwezige erfgoed van Fort Crèvecoeur en delen van de Linie 1692 opnieuw zichtbaar te maken. De Design Challenge daagt uit tot ontwerpend onderzoek om met innovatieve en tot de verbeelding sprekende ideeën voor deze gebiedsopgave te komen.

Bekijk hier de ontwerpen.