Nieuwe deeltijdleergang Gebiedsontwerp bij AvB Groningen

Details
- Academie van Bouwkunst
- Groningen
- leergang / module
- voor professionals
- deeltijd
- 2 jaar
- 4 modules
- totale studielast 560 uur
- voertaal Nederlands
- certificaat
- start september 2025
Deeltijdleergang voor professionals
De tweejarige deeltijdleergang Gebiedsontwerp aan de Academie van Bouwkunst – Hanzehogeschool Groningen, biedt ontwerpers en beleidsmakers de unieke kans om samen te werken aan innovatieve en duurzame oplossingen voor gebieden met complexe maatschappelijke vraagstukken. De integratie van stedenbouw, landschap en architectuur speelt hierin een sleutelrol.
In deze leergang voor professionals ontwikkel je je als gebiedsontwerper en vergaar je kennis van aanverwante vakgebieden. Je leert omgaan met actuele, complexe veranderingen en uiteenlopende perspectieven in dorpen, steden en landschappen. Ontwerpers leren kwalitatieve en duurzame ontwerpen te creëren, terwijl beleidsmakers de vaardigheden ontwikkelen om de juiste condities
te scheppen en als goede opdrachtgevers op te treden. Samen lossen we complexe maatschappelijke vraagstukken op en zorgen we ervoor dat lokale samenlevingen, ecologie en economie kunnen gedijen.
De leergang is een gezamenlijk project van deelnemers, docenten, opdrachtgevers en andere betrokkenen. Actuele uitdagingen zoals energietransitie, veranderingen in de landbouw, woningnood en verduurzaming vragen om een interdisciplinaire aanpak. Als gebiedsontwerper koppel je kennis en vaardigheden zoals ontwerp, ontwerpend onderzoek en samenwerking om de waarden van een gebied te versterken en het potentieel te benutten. Doe mee en maak een verschil in de wereld van gebiedsontwikkeling!
Meer informatie: Hanze – Gebiedsontwerp
Studieprogramma Gebiedsontwerp
Het tweejarige programma, ontwikkeld door hoofddocent Gebiedsontwerp, Carry Rosenblatt Limpens, bestaat uit 4 halfjaarlijkse werkplaatsen van 140 uur, (70 contacturen en 70 uren zelfstudie) met elk een eigen thema. De deelnemers en opdrachtgevers bepalen in elk blok samen de accenten.
- Werkplaats 1: Het Verhaal van het Gebied: Ontwerpend onderzoek naar context, verleden en toekomstpotentieel; deze werkplaats is het fundament onder de drie volgende werkplaatsen.
- Werkplaats 2: Zachte Steden, over rechtvaardige en genereuze steden: publieke ruimte, verdichting en hergebruik, woningbouw en functiemenging, inclusiviteit en biodiversiteit.
- Werkplaats 3: Draagkrachtige Dorpen, over leefbaarheid, de relatie met het ommeland, dorpseigen ruimtelijke inrichting en architectuur.
- Werkplaats 4: Levende Landschappen, over de veranderende functie van het landschap zoals nieuwe vormen van landbouw, bedrijventerreinen (datacenters), wonen, toerisme en recreatie, energielandschappen, én ruimte voor natuur en water.
Elke werkplaats bestaat uit drie blokken van drie avonden. Daarnaast zijn er zes volle dagen op locatie, voor de start van de werkplaats en voor excursies, veldwerk, ontwerpen en het assessment.