Luister naar de NVTL Walk & Talk podcast
Ontdek het ontworpen landschap van Nederland
In de NVTL Walk & Talk podcast nemen we je mee naar ontworpen landschap van Nederland. Samen met leden van de NVTL verkennen we diverse locaties en laten we ons onderdompelen in de verhalen van de landschapsarchitecten en -ontwerpers die deze landschappen tot leven hebben gebracht.
De podcast maakt deel uit van ons thema ‘Anders kijken: hoe geven we vorm aan een symbiotisch landschap?’, waarin we onderzoeken hoe mens, natuur en technologie zich kunnen ontwikkelen in wederkerigheid. Het thema is opgebouwd aan de hand van vier perspectieven: verwondering, herontdekking, wederkerigheid en verweving.
Gehost door Edwin Verdurmen, is deze podcast de ideale manier om meer over het veelzijdige Nederlandse landschap te ontdekken.
Aflevering 1: Herontdekking – Landgoed het Lankheet
In deze aflevering gaan we met NVTL-leden naar landgoed Het Lankheet in Haaksbergen. Op dit Overijsselse landgoed is water van oudsher een verbindend element. Tegenwoordig vertolkt dat water er ook nieuwe (klimaat)functies. Ard Middeldorp van bureau Strootman Landschapsarchitecten geeft ons een toelichting op het waterzuiveringspark, dat al twintig jaar een cruciale rol speelt in het moderne watermanagement op het landgoed.
Daarnaast spreekt programmamaker Edwin Verdurmen met Luc Jehee van de provincie Overijssel en Wim Oltwater, coördinator van Het Lankheet, over de nieuwe functies voor het water, maar ook over het sluiten van kringlopen en het organiseren van het landgoed als een BV – met het historisch landschap als sturende factor. Ard Middeldorp, Arend van der Kam (Young NVTL) en Arjan Nienhuis geven een reflectie op de bijeenkomst.
Aflevering 2: Wederkerigheid – Maaspark Ooijen-Wanssum
In deze aflevering gaan we met H+N+S Landschapsarchitecten, NVTL-leden en studenten van Wageningen Universiteit naar Maaspark Ooijen-Wanssum. Deze gebiedsontwikkeling is tot stand gekomen door een samenwerking tussen H+N+S landschapsarchitecten, Trafique – ontwerpers van landschap en leefomgeving, Dura Vermeer, Ploegam, Ney & partners, Arcadis en Fugro.
Het Maaspark is aangelegd om het water van de Maas meer ruimte te geven en overstromingen te voorkomen. Het heeft landschappelijk een grote ecologische waarde gekregen door ruimte te geven binnen goed vormgegeven kaders. Voor recreanten een ontdekking, voor de bewoners meer veiligheid en voor de natuur een prachtig rijk gebied.
In de aflevering geeft Keesjan van den Herik (gedelegeerd opdrachtgever vanuit het waterschap Limburg) een toelichting op de vijftien jaar voorbereiding en realisatie van Maaspark Ooijen-Wanssum. Landschapsarchitect Lodewijk van Nieuwenhuijze van H+N+S landschapsarchitecten vertelt over de unieke landschappelijke aspecten van het project, nieuwe dijktypen en de beek. Als afsluiting gaat podcastmaker Edwin Verdurmen in gesprek met een aantal deelnemers van de excursie.
Aflevering 3: Verweving – Heggenlandschap (verschijnt begin februari 2025)
De derde aflevering duikt in het oude ambacht van heggenvlechten. Wat komt er kijken bij het creëren van een levende heg, die niet alleen functioneel is, maar ook de biodiversiteit bevordert en het landschap verrijkt?
Luister de podcast op Springcast of via Spotify!