‘Vervangt AI in de toekomst onze baan?’
Details
Cor Simon – Landschapsarchitect, verbonden aan Hemelse Natuur en commissielid bij Young NVTL
“Op het eerste gezicht hebben natuur- en landschapsarchitectuur en Artificial Intelligence (AI)- of kunstmatige intelligentie – weinig met elkaar te maken. Tenminste, dat zou je denken.
Toch ben ik de laatste tijd gegrepen door de steeds sneller voortrazende technologie die in de afgelopen tijd via onder andere Chat GPT een steeds groter publiek bereikt. Ik lees er veel over en experimenteer veel met programma’s als DALL-E en Midjourney waarmee je fantastische illustraties kunt maken. En dat heeft me ervan overtuigd dat kunstmatige intelligentie een uiterst interessante nieuwe technologie met potentie voor onze beroepsgroep. Al zijn er ook mensen die bang zijn hierdoor hun baan te verliezen. Maar laat me uitleggen hoe ik er tegenaan kijk..
In de kern draait landschapsarchitectuur om het ontwerpen en plannen van de buitenruimte. ‘De toekomst beter maken’, dat is letterlijk wat ons vak is. AI is daarbij een prachtig hulpmiddel, een technologie die je kunt gebruiken. AI kan bijvoorbeeld een geniaal analysemiddel zijn om te analyseren waar veel en waar weinig auto’s rijden en op die manier te bepalen waar in een stad veel parkeerplaatsen nodig zijn en waar juist niet.
En de chatbots – zoals Chat GPT die nu zoveel in het nieuws is – kun je super goed inzetten om teksten te schrijven of lijsten van planten op te zoeken. Ik heb op die manier zelf heel snel een selectie gemaakt van een rij planten die ik wilde gebruiken in een voedselbos. Dat is telkens anders.
Je zoekt bijvoorbeeld naar: planten moeten vruchten of noten dragen, op een zandgrond kunnen groeien en het liefst inheems zijn. Dat voer ik dan allemaal in en binnen 3 seconden beschik ik over een lijst met geschikte planten. Om die allemaal op te zoeken had me enorm veel tijd gekost. AI heeft als voordeel dat je buiten je eigen ‘plantenbubbel’ kijkt. Het geeft een groter assortiment omdat het over veel meer data beschikt. En uiteindelijk is het aan onszelf om te bepalen of de door AI geselecteerde planten inderdaad de juiste eigenschappen voor een bepaald project hebben. Hoe groot ze worden, hoe ze in combinatie staan, welke verzorging en welk beheer ze vragen , etcetera.
Een ander hulpmiddel dat steeds beter beschikbaar komt is Virtual Reality (VR) en augmented reality (AR): daarmee kun je klanten virtueel door een door jou ontworpen landschap laten ‘lopen’. Het valt me namelijk op dat veel klanten van een 2D tekening niet de juiste indruk krijgen van mijn ontwerpen.
Natuurlijk begrijp ik ook het ‘gevaar’ van te veel vertrouwen op kunstmatige intelligentie. Want je weet nu vaak niet precies waar een chatbot zijn informatie vandaan haalt. En ik denk ook niet dat zo’n chatbot de precieze toepassing van bepaalde planten weet. Daarvoor is het begrip nog niet goed genoeg. Maar de ontwikkeling gaat exponentieel snel.
Als je de nu ontwikkelde tools op de juiste manier inzet weet ik zeker dat ze een verrijking kunnen zijn voor ons vak. Maar zoals altijd met nieuwe technologieën moeten we op onze hoede zijn, daarom ga ik graag het debat aan dat we dit voorjaar organiseren met young NVTL.
Bedenk even, nadat je in je virtual reality hebt gezeten, het ook even goed is in reality met je handen in de aarde te zitten om je eigen groenten te verbouwen.