Een bewogen middag in Hilversum - NVTL

Een bewogen middag in Hilversum

Links landschapsarchitect en documentairemaker Peter Veer, rechts Bas Achterberg concervator Instituut B&G.

Details

do 1 december 2022

Op woensdag 23 november verzorgde de NVTL samen met landschapsarchitect en documentairemaker Peter Veer, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Stichting Media Natuurpark een interessante middag rondom landschapsarchitectuur in Hilversum.

Het programma bestond uit een wandeling op het media park met speciale aandacht voor het oorspronkelijke ontwerp van landschapsarchitect Jan Boon met aansluitend de overdracht van het archief ‘Terreinontwerp Omroepkwartier’ van Jan Boon aan het instituut.

Tijdens de presentatie van het promotieonderzoek van Peter Veer, in een van de filmzalen van het instituut, Bewogen landschap. Een cultuurhistorische studie over de filmpraktijken van het ministerie van Landbouw (1945-1985) uit 2020 werd ook de film ERF EN LANDSCHAP (1963) vertoont, volgens aanwijzingen van Roel Benthem (1911-2003) een grondlegger van de Nederlandse landschapsarchitectuur.

Het onderwerp van het promotieonderzoek is historisch interessant door de filmische terugblik op landschapsbeleid en ruilverkavelingen in de naoorlogse jaren en tegelijkertijd heel actueel met het oog op de communicatie rondom de huidige verbouwing van ons landschap. Een aanrader!

Voor het lezen van het proefschrift en het bekijken van filmisch materiaal.

We danken Peter Veer, Bas Achterberg (Beeld en Geluid), Ben Bus (Media Natuurpark) en het team van landschapsarchitect Jan Boon voor hun enthousiasme en intiatief voor deze middag.

Landschapsarchitect Jan Boon