NVTL: Cursus Heggenvlechten 5#Verwerving - NVTL

NVTL: Cursus Heggenvlechten 5#Verwerving

Foto door Bert van Ginkel

Details

Cursusdata
Zaterdag 16 november 2024
Dinsdag 21 januari 2025

Je kunt je slechts voor één van deze data inschrijven.

Tijd
08.30 – 15.30 uur

Locatie
Oosterwold, Almere

Elke cursusdag biedt plaats aan 15 NVTL-leden. Vol is vol!

Bij aanmelding rekenen we op je deelname. Afmelden kan alleen tot twee weken van tevoren, omdat er veel animo voor deze cursus is en een afmelding een plek bezet houdt die anders door een andere deelnemer ingevuld had kunnen worden.

Aanmelden vanaf dinsdag 10 september vanaf 12:00 uur
Locatie: Oosterwold, Almere
di 21 januari 2025

Komende herfst en winter organiseert de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur (NVTL) twee cursussen heggenvlechten in het kader van 5#Verweving.

Komende herfst en winter organiseert de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur (NVTL) twee cursussen heggenvlechten. Beide cursussen worden gegeven in Oosterwold, Almere. We vlechten een soortenrijke heg met daarin de nodige doornstruiken. Bij het vlechten gebruiken we hazelaar staken en binders voor stevigheid en uitstraling. Lex Roeleveld van Heg & Landschap, een gecertificeerd heggenvlechter en lid van het Gilde van Heggenvlechters, zal de cursus begeleiden samen met Ilse Zuidinga, medewerker NVTL en heggenvlechter bij Behoud Groen Erfgoed Harmelen.

Heggenvlechten is een eeuwenoud ambacht waarbij (meidoorn)heggen gevlochten worden om een ondoordringbare, groene barrière te creëren. Deze heggen bieden een veilige habitat voor vogels en kleine zoogdieren om te nestelen, zich te verbergen en voedsel te zoeken. Naast hun ecologische waarde, zijn gevlochten heggen ook esthetisch aantrekkelijk en functioneel op erven en in het landschap. De belangstelling voor heggenvlechten is de afgelopen jaren sterk toegenomen en het ambacht heeft de Unesco-status van immaterieel cultureel erfgoed gekregen.

Wat leer je?
Het doel van de cursus is het hoe en waarom van het heggenvlechten te leren, de techniek van het heggenvlechten te oefenen en een fantastische dag te beleven.

Voor wie?
De cursus is toegankelijk voor alle NVTL-leden, ongeacht hun ervaring. Geen voorkennis vereist.

Programma:
08.30 – 09.00 uur Ontvangst met koffie en thee
09.00 – 10.00 uur Inleiding
– Lex Roeleveld over de geschiedenis van het heggenvlechten, het hoe en waarom van verschillende manieren van vlechten, gereedschap, aanleg van nieuwe heggen, onderhoud van al gevlochten heggen en veilig werken aan bod
10.00 – 12.30 uur Heggenvlechten
12.30 – 13.30 uur Lunch
13.30 – 15.30 uur Heggenvlechten

Zelf meenemen:
– Stevige (oude) werkkleding en stevig schoeisel;
– Stevige oude (waterdichte) jas;
– Stevige werkhandschoenen en/of lashandschoenen, zoals bijvoorbeeld te koop bij de Praxis;
– Muts;
– Takkenzaag en/of takkenschaar wanneer je deze zelf hebt;
– Veiligheidsbril wanneer je deze zelf hebt;
– Water.

Voor koffie/thee/lunch en gereedschap wordt gezorgd. Wij zorgen voor kapmessen, bijlen, overig gereedschap en veiligheidsbrillen.

Elke cursusdag biedt plaats aan 15 NVTL-leden. Vol is vol!

Bij aanmelding rekenen we op je deelname. Afmelden kan alleen tot twee weken van tevoren, omdat er veel animo voor deze cursus is en een afmelding een plek bezet houdt die anders door een andere deelnemer ingevuld had kunnen worden.

NVTL omarmt het thema ‘Anders kijken: hoe geven we vorm aan een symbiotisch landschap?’. Een thema dat ons uitnodigt tot een diepere verbinding met onze omgeving, waarin mens, natuur en technologie zich ontwikkelen in wederkerigheid. Het programma van 2024 is opgebouwd aan de hand van vier perspectieven: 1#Verwondering, 2#Herontdekking, 3#Masterclass, 4#Wederkerigheid en 5#Verweving.