5 vragen aan: NVTL-bureaulid PeetersenDaan - NVTL

5 vragen aan: NVTL-bureaulid PeetersenDaan

Beeld: links Berte Daan, rechts Karin Peeters
di 10 september 2024

Kunnen jullie jezelf kort voorstellen?
Karin heeft een achtergrond als stedenbouwkundige en stadssociologe. Berte is landschapsarchitect. Tezamen runnen wij sinds 2021 stedenbouwkundig en landschapsonderzoeks – en ontwerpbureau bureau PeetersenDaan te Leeuwarden. De verschillende achtergronden en disciplines komen binnen het bureau samen. Die kruisbestuivingen zijn voor ons waardevol, waarbij we overtuigd zijn van de meerwaarde van die brede kijk. We versterken elkaar, waarbij Karin veel ervaring inbrengt over co-creatieve processen, gebiedsontwikkeling en de zachte kant hiervan en Berte meer onderzoekend ontwerpt met aandacht voor de detaillering en het ooghoogteperspectief.

Waar is jullie liefde voor het landschap begonnen?
We kijken beide naar het landschap als een archivaris van eerder leven, cultuur en natuurlijke processen. Die lange lijn fascineert ons. Waar Berte is opgegroeid op het zand van Drenthe en de liefde voor een kleinschalig en beschut landschap groeide, is Karin haar liefde voor het landschap ontstaan op de open weiden van de boerderij van haar ouders.  Die veranderende perspectieven maken dat het landschap fascinerend blijft. In ons werk is daarbij de factor tijd, zowel onze eigen schaarse tijd, maar ook bij ontwerp van belang omdat we sterk het besef hebben dat we slechts een klein onderdeel zijn in de grote geologische tijdslagen, en dat er in vertraging veel oplossingen te vinden zijn.
Beeld: excursie stad&wad, 2023, bezoek aan het enige europese drijvend buitendijks bos ‘schwimmendes moor’ in de jadeboezem, duitsland
Wat is de filosofie achter PeetersenDaan en aan wat voor soort projecten werken jullie?
We zijn een stedenbouwkundig en landschapsonderzoeks- en ontwerpbureau met een passie voor zintuigelijke ervaringen en verschil in perspectieven. Een bureau waar met liefdevolle aandacht wordt gewerkt aan ruimtelijke en sociale opgaven.

Dit zijn veelal opgaven voor overheden, corporaties of andere eigenaren. De publieke opgaven trekken ons, met name vanuit het langdurige perspectief dat deze opdrachtgevers innemen.

Daarin proberen we de ruimtelijke essentie en sociologische betekenis van een plek te duiden en deze te vertalen naar ontwerpen die passend en logisch zijn. Ontwerpen die rekenschap houden met de lange termijn en met een poëtische sensibiliteit om het hier & nu te overstijgen.

Beeld: Natuurinclusief MUWI, Ontwerpend Onderzoek i.o.v. College van Rijksadviseurs
Kun je een voorbeeld geven van een project waarin zintuigelijke ervaringen en verschil in perspectieven een rol heeft gespeeld?
We zien in ons werk de meerwaarde van vertraging. Een plek echt te leren kennen, voor we tot ontwerpvoorstellen overgaan. Als ontwerpbureau proberen we daarom in alle inrichtingsprojecten langere tijd op een plek te verblijven. Daarmee verkennen we zowel de probleemstelling als ook de (haalbaarheid van) oplossingen. Dit is het uitgangspunt in al onze projecten.

Een project waar deze werkwijze specifiek naar voren kwam is het boek ‘Spelen in de stad’, Inspiratieboek i.o.v. Gemeente Amsterdam, 2019, i.s.m. Anna Fink. Dit boek hebben we gemaakt voor de gemeente Amsterdam om kennis over en inspiratie voor aantrekkelijke en vernieuwende speel- en ontmoetingsruimtes in de stad te bundelen. Deze kennis was nodig om spelen in de stad aantrekkelijk te houden. Zowel de stad als het kind zijn veranderd, alsmede de opgaven die daarmee samenhangen. In een verdichtende stad als Amsterdam is de opgave om te zoeken naar overlap van functies, interactie tussen gebruikers en ontwerpen die zijn afgestemd op het gebruik van het kind. Om die behoeften  te onderzoeken hebben we ons in de stad laten rondleiden door kinderen. Daarbij bleken vooral de informele tussenruimten het meest interessant, waarbij de openbare ruimten veel aan kwaliteit konden winnen. De vragen die kinderen stelden: “Wat kan ik hier doen?”  “Gebeurt er iets spannends?” “Zijn er anderen?”, hielpen ons het boek te structureren en anders (meer integraal) te kijken naar de aantrekkingskracht en het programma in de openbare ruimte.

Beeld: Boek Spelen in de stad, foto: Justina Nekrašaitė – The Book Photographer
Hoe ontwerpen jullie aan een landschap waarin mens, natuur en techniek meer samengaan?
We zijn altijd aan het zoeken naar een andere verhouding tussen mens en omgeving, en wat dat oplevert in een concrete opgave. We zoeken naar die andere verhoudingen omdat we in ontwerpen graag actief willen bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit. Het vraagt om een andere manier van ontwerpen, waarin we niet enkel de mens centraal stellen, maar evengoed de niet menselijke diersoorten. Dat vraagt dat we de ons omringende diersoorten en planten vele malen beter moeten leren kennen, en hun noden beter moeten gaan faciliteren. Weten wat zij (en daarmee wijzelf) nodig hebben, vergt onderzoek, observatie, en meer kennis van de wetten van ecologie. Daarbij is het van belang dat biodiversiteit niet als sluitpost wordt behandeld, zoals vogelhuisjes of insectenhotels die achteraf worden geplaatst maar vanaf het begin centraal staat in de ontwerpopgave. Dit proberen we in elke opgave centraal te laten staan.