5 vragen aan: David Huijben (NVTL-bureaulid CB5) - NVTL

5 vragen aan: David Huijben (NVTL-bureaulid CB5)

Details

5 vragen aan is een rubriek op de NVTL.nl en in nieuwsbrief Het Kanaal. We laten leden aan het woord. Leden die al jaren lid zijn, nieuwe leden, student leden en bureauleden. Wil je ook meedoen of iemand voordragen? Dat kan, want we zijn altijd op zoek naar nieuwe inspirerende verhalen! Stuur een mail.

ma 5 juni 2023

Wie ben je?
Ik ben David Huijben, 31 jaar en woon in het pittoreske Nijkerk met mijn lieve vrouw en eigenwijze Beagle. Sinds 2021 werk ik als landschapsarchitect en projectleider bij CB5. Het verhaal begon op de Wageningen University, waar ik mijn Bachelor (BSc) en Master (MSc, 2017) heb behaald in de richting van landschapsarchitectuur. Na mijn studietijd heb ik gewerkt bij wUrck en Haver Droeze. Bij beide bedrijven heb ik ook de Beroepservaring opgedaan, waardoor ik met veel plezier en zelfverzekerdheid dit mooie vak mag beoefenen.

CB5 bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten, hoe werken jullie samen/hoe sluiten deze verschillende disciplines op elkaar aan in de praktijk?
CB5 bestaat uit 40 professionals in de richtingen landschapsarchitectuur, stedenbouw en architectuur. Wij zijn een onderdeel van Antea Group en daarom ook gehuisvest in de filialen Oosterhout en Maastricht. Uiteindelijk zijn alle disciplines vormgevers van de leefomgeving. Daarom trekken wij altijd samen op bij het ontwerp van onze plannen. Uiteraard is ieder zijn specialistische kennis van groot belang om de diepte in te duiken. De één weet hoe je een gebouw realiseert, de ander ontwerpt de plek waar dit gebouw staat en hoe dit functioneert in een groter geheel. Een landschapsarchitect plaatst dit grotere geheel in context van ondergrond en bovengrond en verrijkt deze plek met groene en blauwe elementen die zorgen de hechting van natuur en de mens. Echter leert de praktijk dat er juist hele mooie ideeën over architectuur kunnen ontstaan door inspiratie te halen uit het landschap. Ook kan landschapsarchitectuur iets leren van architectuur over het gebruik van de menselijke maat en sensitiviteit van ontwerpen. Wij nemen ook bij voorkeur projecten aan waar veel overlap van de disciplines mogelijk is, dat is de kracht van ons bureau.

Team CB5

Wat zijn volgens jou de toekomstige uitdagingen/vraagstukken in de landschapsarchitectuur en hoe pakt CB5 dit aan? Kun je een voorbeeld geven van een opgave waarin jullie hiermee bezig zijn?
Een groeiende wereldbevolking en klimaatverandering zijn de grootste externe factoren die tot veel vraagstukken leiden. CB5 speelt daarop in door slimmer naar de ruimte te kijken; kunnen functies gecombineerd worden? Is het mogelijk iets voor elkaar te krijgen met minder middelen of materialen? Deze overkoepelde factoren vragen in ieder geval om klimaatadaptief ontwerpen (bijvoorbeeld IVORIM, Haarlem), maar ook om stedelijke verdichting (Smariuskade, Tilburg). Daarnaast werken wij veel samen met Antea Group, maar ook andere ingenieursbureaus zoals Arcadis, HKV of Waardenburg Ecology voor de KRW-opgave van de grote Nederlandse rivieren. Bij IVORIM is een typische jaren 70 wijk omgevormd tot een klimaatadaptieve wijk. De idealen van de jaren 70; (nu vervuilde) lucht, (heet) zonlicht en ruimte (vooral voor asfalt) zijn achterhaald. In het ontwerp wordt de ruimte zoveel mogelijk vergroend, waardoor o.a. regenwater kan infiltreren en beschaduwing mogelijk is tijdens warme dagen. Niet alleen het vermeerderen van groen, maar ook het verrijken van groen met meerdere soorten en lagen zorgt voor een toename van ecosysteemdiensten. Natuurinclusief ontwerp proberen wij bij ieder project toe te passen, maar ook mensinclusief ontwerp is erg belangrijk. Door middel van een stevig participatieproces hebben wij ook goed kunnen luisteren naar wensen en eisen van de mensen die uiteindelijk de omgeving gebruiken, beleven en waarderen. Deze bewoners en belanghebbenden hebben onze ontwerpen kunnen toetsen en zelf keuzes kunnen maken in bijvoorbeeld speelplekken.

IVORIM, Haarlem
Smariuskade, Tilburg
KRW-Oost, in samenwerking met Arcadis, HKV en Waardenburg Ecology

Wat zijn jouw ambities?
Op korte termijn wil ik doorgroeien naar senior landschapsarchitect. Om daar te komen moet ik veel blijven ontwerpen en praktiseren wat ik in alle jaren tot nu toe geleerd heb. En ik leer nog iedere dag, van dagelijkse ingevingen en inspiratie tot globale vraagstukken over bijvoorbeeld Bouwen vanuit de Bodem. Ik haal mijn inspiratie uit samenwerking met anderen. Dat is ook de reden dat ik verder wil groeien in mijn rol als projectleider. Naast de dagelijkse praktijk ambieer ik een sterkere connectie tussen wetenschap en praktijk. Studenten en wetenschappers koppelen met de praktijk vind ik belangrijk. Wij kunnen van elkaar leren. Daarom sponsort CB5 ook diverse studieverenigingen, waaronder Genius Loci (WUR).

Wat zou iedere landschapsarchitect moeten kennen of bezocht hebben en waarom? (Denk aan een specifiek landschap, natuurgebied, tuin of project)
Ik hou persoonlijk van een sterk contrast tussen het pure landschap en de menselijke inpassing daarin. De ‘Norwegian Scenic Routes’ biedt deze hele lekkere, contrastrijke snoepjes van projecten, waaronder de Sohlbergplassen of de Torvdalshalsen. Maar ook plekken die een herleving hebben gehad nadat ervan gedacht was dat deze echt uitgeput waren vind ik erg inspirerend. Voorbeelden hiervan zijn Zeche Zollverijn (DE) en The Eden Project (UK).