5 vragen aan: Frank Schoots - NVTL

5 vragen aan: Frank Schoots

Details

5 vragen aan is een rubriek op de NVTL.nl en in nieuwsbrief Het Kanaal. We laten leden aan het woord. Leden die al jaren lid zijn, nieuwe leden, student leden en bureauleden. Wil je ook meedoen of iemand voordragen? Dat kan, want we zijn altijd op zoek naar nieuwe inspirerende verhalen! Stuur een mail.

di 12 maart 2024

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Frank Schoots (39), en ik woon samen met mijn gezin in de prachtige Betuwe. In 2020 midden in de coronacrisis, ben ik gestart met de deeltijdopleiding Tuin- en Landschapsinrichting aan Van Hall Larenstein. Het was een bewuste stap die ik maakte om het geluk in mijn loopbaan weer terug te krijgen. En dat is gelukt! Al bijna vier jaar ga ik met ontzettend veel plezier naar Velp, nog enkele maanden en dan rond ik deze bijzondere periode af. Ik kan het iedereen aanraden om je hart te volgen en dat te gaan doen wat je leuk vindt. Oké de stap zetten was niet makkelijk, maar jezelf de vraag stellen: ga ik er spijt van krijgen als ik het niet doe, heeft bij mij gewerkt.

Ondertussen heb ik bereikt waar ik aan het begin van deze reis alleen maar van kon dromen, namelijk een prachtige functie als ontwerper bij de Deltavormgroep in Utrecht. Hier werk ik nu samen met een groep professionals waar ik naast de studie alleen maar meer van leren kan.

Waar begon jouw liefde voor het landschap?
Ik denk dat de liefde voor het landschap begon als kleine jongen achterin de auto. Met een vader die waar het kon de snelweg grotendeels ontweek. Als vogelaar hadden de dijken of de binnendoorweggetjes hem namelijk meer te bieden dan de snelwegen. Rijen knotwilgen en uitgestrekte polders zag ik vanuit de auto voorbij gaan. Daar moet het zaadje toch geplant zijn.

Maar het landschap echt leren kennen, dat begon in het eerste jaar van de studie door het vak landschapsanalyse. Toen heb ik geleerd dat niets van het Nederlandse landschap er zomaar is, dat alles een oorzakelijk verband heeft. Waarbij dat in Nederland voornamelijk door menselijk ingrijpen komt. Daarmee besef ik me ook dat het Nederlandse landschap altijd aan verandering onderhevig is en in de toekomst zal blijven. Dat we als ontwerpers dus ook een cruciale rol hebben om hieraan invulling te blijven geven. Zowel op het platteland als in de stad.

Je werkt per 1 maart bij Deltavormgroep. Wat gaat jouw rol daar zijn, en waar streef je naar binnen deze nieuwe functie?
Ik ben inderdaad onlangs als ontwerper gestart bij de Deltavormgroep in Utrecht. Een ontwerpbureau dat als geen ander het vak van het ruimtelijk ontwerpen verstaat waarbij altijd aandacht is voor de details en de technische uitwerking. Dat laatste is voor mij van essentieel belang. Hoe concreter je het als ontwerper kunt maken, des te waardevoller wordt het ontwerp voor de gebruiker. Geen luchtfietserij, geen droombeelden, maar uitvoerbare ontwerpen waar mens en dier meteen de vruchten van plukken. In een evenwichtig ontwerp is de keuze voor de beplanting afgestemd op de flora en fauna, is de waterhuishouding duurzaam ingericht en zijn er duurzame bouwmaterialen en – methoden toegepast. Aandacht voor de details van een ontwerp gaat dus niet alleen over de esthetiek, maar juist ook over dat iets functioneel, veerkrachtig en duurzaam is. Een goed ontwerp leidt tot een resultaat waarin mens en natuur in harmonie samenleven en elkaar ondersteunen.

Wat zie jij als grootste uitdaging waar we komende jaren mee te maken gaan krijgen binnen het vakgebied landschapsontwerp? En hoe kunnen we volgens jou vorm geven aan deze uitdaging?
Ik verwacht vooral dat het op de politieke agenda houden van het belang van ons vakgebied één van de grote uitdagingen wordt. Ons vakgebied gaat over de lange termijn, over de toekomst, over het zetten van een stip op de horizon. In het huidige politieke landschap wordt de stip liever aan de overkant van de straat gezet, dat scoort. Als de stip überhaupt al gezet wordt. Politiek gaat steeds meer over de korte termijn, maar ons vakgebied heeft een lange termijn visie nodig.

Ik denk dat het essentieel is om als landschapsontwerpers te laten zien hoe ons vakgebied kan bijdragen aan het oplossen van urgente maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. We moeten het bewustzijn vergroten over de waarde van groen en natuur in onze stedelijke omgeving, door innovatieve ontwerpoplossingen te integreren. Indirect heeft een groene en duurzame omgeving invloed op ons als mens, in de eerste plaats op onze gezondheid. De winst die daarmee te behalen valt is moeilijk in geld uit te drukken, maar als we dat wel zouden doen, dan had de politiek ons vakgebied misschien wel met stip op nummer 1 van de politieke agenda gezet! We kunnen dit mijn inziens alleen maar bereiken door samen te werken met andere disciplines, zoals stedenbouwkundigen, architecten, ecologen en zelfs economen en sociologen, om tot integrale oplossingen te komen.

Door wie, wat en/of welk landschap laat jij je inspireren?
Voor mij blijft het rivierenlandschap toch echt bovenaan staan! Ik ben opgegroeid tussen de grote rivieren. Het is voor mij dan ook onvoorstelbaar dat je niet binnen enkele minuten een rivier in je blikveld hebt. Het veranderlijke landschap van slingerende dijken, uitgestrekte uiterwaarden en de kracht van de rivier is zo oer-Hollands, zo prachtig!

Sinds ik aan de studie begonnen ben, heb ik heel veel nieuwe muziek ontdekt. Tijdens het schetsen heb ik voornamelijk klassieke muziek opstaan, zoals Mozart, maar ook Philip Glass en uiteraard Bach. Zo kende ik Rachmaninov alleen van naam, maar zijn schitterende pianoconcerten waren nieuw voor mij. Ik weet niet of dit mij direct inspireert, maar indirect wellicht wel. Wie mij wel direct geïnspireerd heeft, is landschapsontwerper Michel Lafaille. In 2015 volgde ik bij hem een cursus Ontwerpen van Tuin en Park en ik kan niet ontkennen dat hier voor mij de liefde voor het vakgebied van landschapsontwerper echt ontstaan is. De manier waarop hij mij heeft geïnspireerd door zijn prachtige verhalen over ons mooie vakgebied te vertellen, was ongetwijfeld het eerste stapje wat ik nodig had om in 2020 de keuze te maken om de studie te gaan volgen.