5 VRAGEN AAN: Jana Schmidtchen - NVTL

5 VRAGEN AAN: Jana Schmidtchen

Details

5 vragen aan is een rubriek op de NVTL.nl en in nieuwsbrief Het Kanaal. We laten leden aan het woord. Leden die al jaren lid zijn, nieuwe leden, student leden en bureauleden. Wil je ook meedoen of iemand voordragen? Dat kan, want we zijn altijd op zoek naar nieuwe inspirerende verhalen! Stuur een mail.

ma 29 januari 2024

Wie ben je en wat doe je?
Oorspronkelijk kom ik uit Duitsland waar ik als landschapsarchitect afgestudeerd ben. Na jarenlang ervaring op te hebben gedaan in verschillende ontwerpbureaus, heb ik in 2010 besloten om mijn eigen weg te bewandelen en Studio BOTANIQ opgericht. Nu woon ik samen met mijn partner, dochter en poes in het kunstenaarsdorp Bergen, omringd door bos, duinen en de zee. Met een groep architecten en ontwerpers werk ik in een prachtig monumentaal gebouw in het midden van het dorp met uitzicht op de ruïnekerk. Samen stimuleren we elkaar om tot unieke ideeën te komen. Sowieso hou ik van samenwerken. Zo werk ik veel samen met tuinontwerper Ton Vissers en recentelijk heb ik mijn krachten gebundeld met de Dakdokters in Amsterdam, een geweldig team met een prachtige missie waar ik vol enthousiasme aan bijdraag.

De afgelopen jaren heb ik me verdiept in de energetische werking van vormen, materialen, planten, kleuren en water in de buitenruimte. Welk impact wateraders, aardstralen en leylijnen op ons hebben. Op moment ben ik bezig met een opleiding biodynamisch werken met het land. Deze verbreding en verdieping van mijn vak leidt tot steeds mooiere en betere resultaten van mijn werk.

Waar begon jouw liefde voor het landschap/de natuur?
Die begon al vroeg in de grote tuin van mijn grootvader. Er was een grote moestuin die hij al in de jaren 80 biodynamisch bewerkte. Een vijver met kikkervisjes, waterlopers en juffers, en een groot bijenhuis waar je in kon staan en waar aan de voorkant de hele dag bijen met groot gezoem in- en uitvlogen. Elke dag was er iets nieuws te ontdekken in de tuin, iets nieuws te ruiken te proeven te oogsten. Ik herinner me nog dat ik als kind urenlang erwten uit de peul haalde of me kon verbazen aan de kleuren en patronen van verschillende droogbonen. Later begon ik met hardlopen en vond het heerlijk om urenlang in de bossen te rennen en hier en daar te stoppen om een bemost steen te bewonderen, de eerste zachte toppen van een varen te voelen of vormen en kleuren en paddenstoelen te bestuderen. Ik wilde dan ook graag met de natuur werken, en mooie levensruimtes creëren.

Waar herken je een ‘Botaniq tuin’ aan?
Een ‘Botaniq tuin’ biedt vooral een gezonde leefomgeving aan mens, dier, plant en mineraal. Planten spelen de hoofdrol in mijn tuinen, die mogen dan ook verwilderen en door de tuin wandelen. In het gebruik van harde materialen ben ik terughoudend en gebruik het liefst natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen. Voor ik aan een ontwerp begin bestudeer ik eerst zorgvuldig de locatie, kijk naar de bestaande bomen, de zichtlijnen, de grond, de stand van de zon, de omgeving. Verder kijk ik naar de energie van de plek. Waar liggen de aard- en water lijnen? Zijn er energie gevende leylijnen aanwezig? Is de tuin in balans? Zijn er elementen die energie nemen? Welke energie gevende vormen en materialen kan ik toepassen om de energie te verhogen? Zijn alle elementen aanwezig, zoals aarde, water, lucht en vuur? Pas dan begin ik met ontwerpen, zoekend naar de “heldere lijn” zoals Mien Ruys dat zo mooi noemde.

Landschapstuin Wijdewormer. Planten spelen de hoofdrol. In samenwerking met Ton Vissers
Tuin aan de Keizersgracht. Natuursteen, grind en hout als natuurlijke materialen. In samenwerking met Ton Vissers
Ontwerp van een tuin in Santpoort Zuid

Wat vind jij belangrijk voor de leefomgeving?
Vooral dat de omgeving gezond is en een hoge levenskwaliteit biedt. Dat we schone lucht kunnen inademen, het drinkwater zorgeloos kunnen drinken en het bodemleven gezond is. Dan hebben we een gezonde basis waar we op kunnen bouwen.

Naar de toekomst kijken, hoe moet Nederland volgens jou worden ingericht?
Vooral met de natuur werken in plaats van tegen de natuur in. Maike van Stiphouts gidsen voor natuurinclusief ontwerp liggen dan ook standaard op mijn bureautafel.

En rekening houden met de toename van extreem weer. Overstromingen zijn niet alleen een probleem van stedelijke gebieden, ook een groot deel van de wandelpaden van het Noordhollandse Duinreservaat staat al wekenlang onder water omdat het grondwaterpeil zo hoog is door de vele neerslag.

Bij het nieuw aanplanten van stadsbomen zorgvuldig kijken welke bomen tegen een langere periode van droogte kunnen.

En niet alleen het openbaar groen in de steden laten verwilderen, ook de tuinen mogen wild zijn. En vooral niet te veel en te vroeg beginnen met gras maaien. Sowieso vind ik een grasveld zonder gebruiksfunctie in de openbare ruimte niet meer van deze tijd. Als we daar overal bloemenweiden van zullen maken zal dat er niet alleen prachtig uitzien, ook de insecten zal dat onwijs helpen.

En natuurlijk de gevels van gebouwen laten begroeien en bloemenweiden op de daken aan- leggen.