5 vragen aan: nieuw NVTL-lid Nina Mulder - NVTL

5 vragen aan: nieuw NVTL-lid Nina Mulder

Details

5 vragen aan is een nieuwe rubriek op de NVTL.nl en in nieuwsbrief Het Kanaal. We laten de komende tijd diverse leden aan het woord. Leden die al jaren lid zijn, nieuwe leden, student leden en bureauleden. Wil je ook meedoen of iemand voordragen? Stuur een mail.

ma 23 augustus 2021

Nieuw NVTL-lid Nina Mulder groeide op in Friesland tussen het groen. Met haar tuinontwerpbureau NMgroenontwerp richt zij tuinen zo in dat ze praktisch en prettig zijn om in te verblijven, maar daarnaast ook gericht zijn op biodiversiteit en duurzaamheid. Wij stelden haar vijf vragen.

Nina studeerde Tuin- en Landschapsinrichting aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp en deed daarna de opleiding Tuinarchitectuur aan de OntwerpAcademie in Utrecht. Begin dit jaar heeft ze haar bureau NMgroenontwerp opgestart en ondertussen heeft zij al een aantal opdrachten gedaan waarmee ze haar theoretische kennis, creativiteit en liefde voor de natuur in de praktijk heeft mogen brengen.

Waarom ben je tuinontwerper geworden?
Ik heb altijd al een grote passie voor tuinen en natuur gehad. Ik ben opgegroeid op het platteland van Friesland waar mijn ouders een grote tuin hadden in Engelse cottagestijl. Tuinen en planten waren bij ons thuis altijd op de voorgrond aanwezig. Na vele jaren op kantoor gewerkt te hebben verhuisden mijn partner en ik naar de Achterhoek waar we een woonboerderij hadden gekocht. Bij de boerderij zit een stuk grond van 1 hectare (10.000 m2) waarin ik mijn passie voor tuinen en natuur kwijt kon. Ik merkte dat ik het heerlijk vond om hele dagen in de tuin bezig te zijn en nieuwe plannen uit te voeren dat ik de beslissing heb genomen om dit fulltime te gaan doen en te starten met een opleiding Tuin- en Landschapsinrichting op Larenstein. De studie heeft mij veel geleerd, niet alleen theoretisch maar ook om creatieve ideeën om te zetten in daadwerkelijke ontwerpen die toepasbaar zijn.

Wat zijn jouw ambities?
Mijn ambitie is om zoveel mogelijk verschillende tuinen te ontwerpen, van stadstuin tot landschapstuin. Om op een creatieve en vernieuwende wijze het groen te verweven in de leefomgeving in steden, dorpen en het platteland. Wel denk ik dat ik in eerste instantie nog kleinschalig blijf werken. Kleinere opdrachten voor particulieren omdat ik hierbij minder aan bureaucratische regels gebonden ben. Ik merk dat ik de creatieve vrijheid erg belangrijk vind en dat dat mij ook energie geeft en dat is toch lastiger wanneer je voor gemeentes en bedrijven aan de slag gaat omdat er dan veel randvoorwaarden aanwezig zijn.

Hoe zie jij de toekomst van de tuinontwerper?
Ik denk dat er een grote toekomst voor tuinontwerpers aanwezig is. Door de klimaatveranderingen en alle gevolgen die dat heeft voor de leefomgeving van de mens, zal de vraag naar meer groen in tuinen en in steden toenemen. Er zullen nieuwe manieren bedacht moeten worden om planten en dieren te verweven in de dagelijkse leefomgeving van de mens en hier ligt de grote uitdaging. Hoe gaan we dit aanpakken, hoe zorg je er voor dat mens en natuur samenleven zonder elkaar te kort te doen, hoe ga je om met alle problemen die ontstaan door klimaatverandering? Erg leuk om hier nieuwe, creatieve en toepasbare oplossingen voor te vinden.

Waarom ben je NVTL-lid geworden?
Ik vind het goed dat er een platform is waar Tuin- en Landschapsarchitecten elkaar kunnen vinden en waar ze informatie met elkaar kunnen delen. Daarnaast is een brancheorganisatie ondersteunend waar mogelijk en dit is als zelfstandig ondernemer belangrijk. Bij vragen of problemen heb je dan een plek waar je vragen kunt stellen en waar je oplossingen kunt vinden.

Wat is jouw favoriete plek binnen de tuin- en landschapsarchitectuur?
Een van de plekken waar ik inspiratie vandaan haal is de dakmoestuin aan de Danzigerkade in Amsterdam. Dit is een project waar een kaal dak dat niets te bieden had en waar de buren het zat waren om naar te kijken, is veranderd in een moestuin die nu gebruikt wordt om lokaal voedsel te produceren. In dit project zie je hoe er een oplossing wordt bedacht die verschillende problemen aanpakt. Naast de gevolgen van de klimaatverandering (wateroverlast, droogte en hittestress) pakt het ook het CO2 probleem aan en zorgt het voor een sociale verbinding. Groene daken zijn een belangrijke oplossing voor verschillende hedendaagse problemen. Het vergroent de stad, zuivert de lucht en geeft mensen een plek waar ze rust kunnen vinden. Om dit ook nog te combineren met voedsel verbouwen en sociale interactie maakt dit project voor mij een inspiratie.

Een ander voorbeeld is een daktuinen project in Amsterdam waarbij 8 particuliere daken tegelijk veranderd zijn in 8 daktuinen met een collectieve groene strook. De collectieve groene strook die een groot deel van de privé tuinen verbindt, zorgt voor toegankelijkheid voor de kinderen maar ook voor de volwassenen om elkaar te bezoeken.

Tuinen en buitenruimten zo inrichten dat ze naast het klimaat ook voor sociale verbinding zorgen, dat is een onderwerp die mij zeer aanspreekt. Nuttig groen combineren met een aangename en mooie leefruimte. Bijvoorbeeld tuinen met elkaar verbinden in wijken met rijtjeshuizen zodat je ook de tuinen van mensen die niet van tuinieren houden hierin kunt betrekken. Schuttingen kunnen weg en het groen kan er in. Je laat dit alles onderhouden door mensen die tuinieren leuk vinden. Er ontstaan hierdoor grotere tuinoppervlakten waar je groen in kunt zetten, minder tegeltuinen en een toename van sociale contacten doordat je elkaar helpt en vaker ziet. Je kunt deze oppervlakten ook nog combineren met het aanplanten van bijv. fruitbomen en groenten zodat ze ook nog voedsel opleveren welke weer door de bewoners gegeten kunnen worden. En door daarnaast de tuinen duurzaam in te richten (bijv. regenwateropvang, composthopen, hergebruik materialen) help je ook het klimaatprobleem aan te pakken.

Er zijn zoveel mogelijkheden om het groen te verweven door onze leefruimte. Niet iedereen is dol op werken in het groen maar iedereen houdt wel van mooie groene plekken waar je de natuur kunt beleven zonder dat je aan het werk hoeft. Daarnaast is groen zoveel mooier dan kaal beton en levert het een gezonde leefomgeving op.