5 vragen aan: Noa Schouten
Details
5 vragen aan is een rubriek op de NVTL.nl en in nieuwsbrief Het Kanaal. We laten diverse leden aan het woord: leden die al jaren lid zijn, nieuwe leden, student leden en bureauleden. Wil je ook meedoen of iemand voordragen? Stuur een mail.
Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Noa Schouten, 25 jaar geleden in Nijmegen als welkome verrassing ter wereld gekomen (onverwachtse tweeling). Ik studeerde landschapsarchitectuur in Wageningen en ben inmiddels werkend in het vakgebied onder het Ruimtelijk Traineeship midden Nederland. En ook al is het volgens mij geen officiële titel, ik zie mezelf als een landschaps-ontwerpend kunstenaar. Binnen en buiten mijn vak ben ik ook grafisch en fotografisch ondernemend, vandaar. In mijn vrije tijd bevind ik me graag met anderen, daarmee is muziek een deler, zowel luisteren, dansen als spelen en daarnaast bevind ik me graag buiten, daar waar van alles te beleven valt!
Hoe is jouw liefde voor het landschap ontstaan?
Ik denk door veel tijd buiten door te brengen en dit als normaal te zien. Al fietsend iedere dag over de bosweg naar de basisschool, in het weekend banjerdend door bossen of langs de rivier om daarna rozig op de bank te ploffen en naar de natuurfilm Earth te kijken. Op vakantie maakten we lange bergwandelingen en trokken later op de fiets door datzelfde landschap. Langzaam door het landschap bewegen geeft je de tijd om je te laten verrassen, verwonderen, om iets vast te leggen en te delen. Liefde voor landschap is mij dus met de paplepel ingegoten.
Nu fiets ik iedere ochtend over een andere bosweg, en ik blijf me verwonderen over de dagelijkse dingen, zoals ochtenddauw of hoe regendruppels nou precies voelen als we botsen, maar ook over de grote, bijna niet te bevatten verschijnselen: het trage verschuiven van aardlagen, het vormen van bergen door gletsjers en rivieren, de oceaanstromingen, eb en vloed en hun veranderlijke sedimenten. Het leven dat zich hierop aanpaste – zoals eendagsvlinders en vogels met innerlijke navigatie – blijft ontzagwekkend. Deze verwondering, het plotselinge besef van leven, geeft mij een onherroepelijk gevoel dat ik ook leef. Dat is mijn liefde voor het landschap.
Kun je ons meer vertellen over het traineeship en jouw ervaringen hiermee?
Het ruimtelijk traineeship midden Nederland is een samenwerking tussen vier verschillende partners; H+N+S Landschapsarchitecten, Witteveen+Bos, Wing en het Waterschap Vallei en Veluwe. Dit traject duurt in totaal 2 jaar en tegelijkertijd volg ik ook de PEP (Professioneel Ervaring Programma). Ik begon in september bij H+N+S om vervolgens in de volgorde zoals hierboven aangegeven ieder half jaar verder te hoppen. Mijn ervaring tot nu toe is heel positief.
Ik zie dit als een enorme kans om een kijkje te krijgen in deze vier keukens van ons vakgebied, ik had nooit durven dromen dat mijn carrière pad zich op zo’n hoog tempo zou afspelen. Het is alsof ik vier banen heb in twee jaar heb aangenomen, in vier verschillende steden, met een opleiding ernaast. Het is maar goed dat ik nog jong en flexibel ben. Het helpt ook dat dit traineeship bij ieder organisatie een trainee host, we zijn dus in totaal met z’n vieren, en ook al zien we elkaar nog niet zoveel (iedereen zit bij een andere werkgever), ik voel me toch met hen verbonden, alsof we een dubbelleven leiden.
Je bent bezig met de PEP (professioneel ervaringsprogramma) en mag jezelf na het behalen van de PEP officieel landschapsarchitect noemen. Wat voegt deze titel voor jou toe?
Voor mij is het halen van deze titel als het halen van een vrijbrief. Alsof ik dan pas echt af ben, wat natuurlijk eigenlijk helemaal nergens op slaat, je bent altijd in ontwikkeling. Maar als je de titel hebt sta je wel steviger in je voeten in het vakgebied, ik verwacht dat er meer verantwoorlijkheden en verwachtingen bij komen kijken. Daar heb ik wel zin in. Ik voel me vereerd om de PEP tijdens het traineeship te mogen volgen, het sluit zo goed aan. De vier organisaties van het traineeship hebben namelijk net een andere invalshoek in het vakgebied, waardoor ik alle competenties die je bij de PEP leert bijna als vanzelf haalt. Daar waar de PEP ons begeleidt bepaalde skills op te doen, laat het Ruimtelijk traineeship Midden NL me het vakgebied doorleven.
Als je Nederland opnieuw mocht inrichten, waar zou je dan beginnen?
Als ik Nederland opnieuw zou inrichten zou ik de Nederlander uitnodigen om te evolueren met de natuurlijke processen die hier plaatsvinden. In mijn afstudeerthesis pleitte ik voor de kwelder strategie, meeleven op de sedimentstromen van eb en vloed en zo zichzelf steeds verder ophogen. Zo zouden wij ook kunnen leven, onszelf ophogen en dynamiek toelaten (terpen). Duinverstuivingen bevorderen door zand te verplaatsen of helmgras te stekken tijdens een wandeling. Of wat dacht je van het collectief onderhouden en verbouwen van voedselbossen, en zelf oesters kweken in het waddenlandschap om de biodiversiteit te verhogen (keyspecies), en verderop kwelders helpen aanslibben, o.a. om een golf remmende werking te realiseren. Wij zijn ons landschap, wij zijn nu verstopt in dozen, heen en weer sjezend in de versnelling van het leven wat zich voor het grootste deel niet in het hier en nu afspeelt, maar achter een paar pixels. Nee, ik zou Nederland niet zelf opnieuw willen inrichten, maar de doos met Nederlanders willen uitpakken en uit willen nodigen te (her)evolueren met de natuurlijke processen waar wij allemaal ook actief onderdeel van mogen zijn.