5 vragen aan: NVTL-lid Arjan Boekel - NVTL

5 vragen aan: NVTL-lid Arjan Boekel

ma 10 oktober 2022

Wie ben je en wil je beschrijven wat je doet?
Mijn naam is Arjan Boekel en met een bijna levenslange ervaring als tuinier en plantenliefhebber ben ik als Tuin- en Landschapsarchitect voornamelijk bezig met het inzetten van planten om prettige buitenruimtes te creëren. Daarin neem ik alle lagen mee, van bomen, struiken en vaste planten tot bolgewassen. Planten zijn voor mij dan ook eerst en vooral groene bouwstenen in een ontwerp en zeker niet alleen maar decoratief van aard.

Kun je jouw ontwerpproces beschrijven?
In het ontwerpproces kijk ik altijd naar een mix van ruimtelijke indeling, functionaliteit en sfeer. Die versterken elkaar waar mogelijk. Door op de juiste plek de juiste type en soorten planten in te zetten, komen deze wensen en randvoorwaarden bij elkaar. Zo ontstaan boeiende buitenruimtes, met volop natuurbeleving en seizoensbeleving. Het is voor mij altijd een heel nauwkeurige zoektocht naar een prettige balans tussen geborgenheid en openheid, zicht en privacy. Dat geldt voor tuinen, maar net zo goed voor openbare ruimtes en publiek-private plekken. Vanwege mijn kennis over het toepassen van beplantingen, word ik steeds vaker gevraagd door andere (landschaps)architecten om de beplanting bij hun projecten te ontwerpen. Zo doet iedereen waar hij goed in is. Ook ben ik vrij veel betrokken bij de nazorg, omdat planten zich na de aanleg moeten kunnen ontwikkelen. De beplanting moet hierbij begeleid worden. Begeleiding is iets anders dan het traditionele groenonderhoud. Begeleiding vraagt om specifieke kennis en een visie op waar de beplanting zich naartoe moet kunnen ontwikkelen. Dat is vakwerk!

Waar herken je een Boekel tuin aan?
Ik zou zeggen een Boekel buitenruimte, want we doen veel meer dan tuinen alleen. Je herkent ze aan een prettige balans tussen geborgenheid en openheid, zicht en privacy, voornamelijk gecreëerd met behulp van planten. Aan de diverse zitplekken vanwaar je met alle gewenste comfort de natuurlijke dynamiek van de plek kunt ervaren. Al vrij snel na de aanleg heb je het gevoel dat alles klopt en thuishoort op die specifieke plek. Daarnaast valt er in een Boekel buitenruimte altijd wat te ontdekken. Van afstand ervaar je een prettig samenhangend beeld, maar je kunt eindeloos inzoomen op details en elke dag verrast worden door nieuwe bloemen, bladkleuren en tuinbezoekers als insecten en vogels. Dit alles ervaar je optimaal doordat ook architectonische ingrepen niet geschuwd worden. Zo ontstaat er een prettig spanningsveld tussen weelderige planten en goed vormgegeven elementen.

Wat is de relatie tussen groen en gezondheid in jouw ontwerpen?
Deze relatie is intrinsiek aanwezig door het overtuigend en overdadig toepassen van planten. Hierdoor ontstaan plekken waar je je prettig voelt en in verbinding voelt met de natuur. Dat heeft een positieve invloed op welzijn en gezondheid. Voor GGZ Noord-Holland-Noord ben ik specifiek met dit thema bezig op een zorglandgoed, omdat de buitenruimte hier is aangemerkt als zogenaamde ‘healing environment’, waar extra de nadruk ligt op geestelijk welzijn.

Wat is jouw ambitie?
Planten inzetten op zo veel mogelijk plekken, om een breed scala aan uitdagingen aan te gaan. Van het verlies van biodiversiteit tot reductie van hittestress, van het vasthouden en creëren van infiltratiemogelijkheden van regenwater, tot het maken van een gezonde habitat voor mens en dier. En dat mag en moet er allemaal ook nog eens heel mooi uitzien, want dat bevordert de mate van verbinding en adoptie door de gebruikers van de buitenruimte. Planten kunnen en moeten hierin een centrale rol spelen, omdat ze in potentie zoveel uitdagingen kunnen tackelen. Binnen de NVTL zouden tuinen wat mij betreft een belangrijkere rol kunnen spelen, omdat tuinen ideale buitenruimten zijn om in te experimenteren. De ideeën die goed uitpakken en zichzelf bewijzen kunnen vervolgens een rol spelen in onze openbare ruimte. Ik zie het als mijn taak om op gewone plekken een ongewoon mooie beplanting te creëren en op uitdagende plekken een onverwacht sterk resultaat neer te zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dakbeplantingen en wadi’s. Mijn focus ligt nu op het ontwerpen van beplantingen als een levende machine. Met het plantwerk zet je de machine aan en vervolgens zorgt de tijd en de natuurlijke dynamiek voor steeds andere uitkomsten. Die kun je vervolgens loslaten, lichtjes bijsturen of dwingend aanpassen, maar het begint met het ontwerpen. Momenteel is er een grote beplanting bij mij in voorbereiding waarin een mix zit tussen een uitgekiende variatie aan soorten, maar ook met een combinatie van aanplant en inzaaien en gemengde beheertechnieken. Zo moet een natuurlijk mozaïek ontstaan, waarin uitzaaiende en deels inheemse planten zorgen voor spontaniteit, biodiversiteit en extra dynamiek. Uitheemse soorten en cultivars (selecties) van inheemse planten zorgen voor een verlengd bloeiseizoen en een kleurrijker beeld. Het leuke is dat je daarmee aan ontzettend veel knoppen kan draaien, kunt sturen op beeld en ontwikkeling door de tijd heen, maar ook een grote mate van verrassing en spontaniteit behoudt. Deze technieken wil ik verder verfijnen en inzetten.