5 vragen aan: Student-lid Coen Pronk - NVTL

5 vragen aan: Student-lid Coen Pronk

Details

5 vragen aan is een nieuwe rubriek op de NVTL.nl en in nieuwsbrief Het Kanaal. We laten de komende tijd diverse leden aan het woord. Leden die al jaren lid zijn, nieuwe leden, student leden en bureauleden. Wil je ook meedoen of iemand voordragen? Stuur een mail.

vr 24 december 2021

Ik ben Coen Pronk, 24 jaar, geboren en opgegroeid in West-Friesland. Ik had veel interesse in natuur en landschap, daarnaast kon ik me vermaken met een Bosatlas, meer had ik niet nodig. Na het afronden van mijn havo ben ik in 2014 begonnen met de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting aan Van Hall Larenstein in Velp. Hier heb ik enorm genoten van mijn tijd als student en heb ik veel geleerd. Ik ben afgestudeerd met het project “Where are you Wandse?”, een ontwerp voor een verborgen beek in de Duitse stad Hamburg, deze heb ik ingezet als het snoer dat de parels aan elkaar reeg. Na het behalen van mijn bachelor ben ik landschapsarchitectuur aan de Academie van Bouwkunst gaan volgen, waar ik studeren intensief combineer met het werkveld. In 2019 ben ik begonnen bij IMOSS in Amersfoort, vervolgens heb ik de overstap gemaakt naar Smartland in Amsterdam en sinds oktober werk ik als landschapsontwerper bij flux landscape architecture in Utrecht.

Waarom ben jij Tuin- en Landschapsinrichting en Landschapsarchitectuur gaan studeren?

Zoals ik hierboven vermeldde was ik vroeger, en ben ik nog steeds, geïnteresseerd in natuur en landschap. Vanaf kleins af aan zei ik altijd dat ik boswachter wilde worden, hier was ik dan ook vroeg bij tijdens de snuffelstages op de basisschool. Dit kantelde volledig toen ik de open dag van Van Hall Larenstein bezocht. Tuin- en Landschapsinrichting leek me ook wel interessant, maar na een lezing en wat gesprekken wist ik het zeker. Hier kon ik zowel mijn creativiteit als rationaliteit combineren en nadenken over de toekomst van ons ingewikkelde landschap. Naast het landschap maakte ik ook kennis met de kleine schaal van het vak. Op beide schaalniveaus kan ik mijn draai vinden en ik wilde me dan ook niet vastpinnen aan een keuze voor één van de twee, zoals het curriculum nu wel is ingericht. Gedurende de bachelor ontdekte ik welke problemen er allemaal voor de deur staan en welke rol we daar als landschapsarchitecten in kunnen vervullen. Rond datzelfde punt wist ik dat ik nog niet uitgeleerd was, daarnaast leg ik de lat graag hoog voor mezelf. Tijdens mijn stage heb ik kennis gemaakt met het werkveld en daarom leek het mij goed om mijn studie voort te zetten aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Hier kon en kan ik werken en studeren combineren.

Heb je al een idee waarmee je wil afstuderen?

Ik ben nu bezig met mijn derde jaar aan de Academie, op dit moment moet ik nog één project doen. In september hoop ik te starten met mijn afstuderen. De onderwerpen die nu door mijn hoofd spoken zijn urgente en actuele onderwerpen, maar ook problemen die ik zelf tegenkom wanneer ik door het landschap reis. Wat ik al zeker weet is dat ik graag een onderwerp neem waar ik op een hele grote schaal kan starten. Zoals ik zei kan ik me door meerdere schalen heen bewegen, maar iets ontwerpen op de schaal van een heel land is iets wat ik nog nooit heb gedaan. Onderwerpen waar ik nu aan denk zijn veelal water gerelateerd, zoals de toekomst van de Hollandse Delta of de waterkwaliteit en -diversiteit van de toekomst. Misschien nog brede onderwerpen, maar ik heb nog de tijd om dit verder te distilleren tot een duidelijke ontwerpopgave.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Het leuke van het vak vind ik dat je nooit bent uitgeleerd, er zullen altijd nieuwe problemen, inzichten en oplossingen zijn. Over vijf jaar ben ik aan het werk als landschapsarchitect en doe ik nog steeds veel ervaringen op in het werkveld. Ik werk dan aan verschillende projecten met allerlei uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, natuur en klimaat. Maar wie weet lopen we tegen die tijd tegen een nieuw urgent probleem aan, de tijd zal het leren.

Heb je een tip voor studenten die net beginnen aan Van Hall Larenstein of Academie van Bouwkunst?

Eerst wil ik er een cliché in gooien; geniet ervan zolang het duurt, voor je het weet is het voorbij. Ik ben nu bijna acht jaar aan het studeren, maar het voelt soms nog als de dag van gister dat ik begon. Verder biedt Larenstein de mogelijkheid om je spreekwoordelijke rugzak te vullen. Gedurende de opleiding krijg je veel kennis aangereikt over bodem, beplanting en materialen die gedurende de studie, maar ook later weer van pas komen. Neem deze kennis dus goed in je op. Studenten aan de Academie zou ik mee willen geven dat het proces overweldigend kan zijn en je veel tijd besteedt aan je projecten, maar vergeet daarbij niet aan jezelf te denken.

Wat verwacht jij als student-lid van de NVTL?

Om heel eerlijk te zijn maak ik nu niet veel gebruik van mijn lidmaatschap. De afgelopen tijd is het natuurlijk erg lastig geweest om fysieke activiteiten te houden, daarnaast heb ik momenteel ook niet veel tijd om naast mijn werk en studie nog extra activiteiten te volgen. Het is wel fijn om on- en offline op de hoogte te blijven van nieuws en ontwikkelingen in het werkveld. Ik ontvang natuurlijk de Blauwe Kamer, die soms enige tijd ligt te wachten, maar lees daarnaast ook het leden nieuws en Het Kanaal. Met enige regelmaat zie ik webinars of lezingen voorbij komen, maar deze zijn vaak op momenten en tijden die voor mij niet uitkomen. Wanneer ik mijn opleiding heb afgerond zal ik hier ongetwijfeld meer tijd voor hebben.