5 vragen aan: student-lid Tobias van Loenen - NVTL

5 vragen aan: student-lid Tobias van Loenen

Details

5 vragen aan is een nieuwe rubriek op de NVTL.nl en in nieuwsbrief Het Kanaal. We laten de komende tijd diverse leden aan het woord. Leden die al jaren lid zijn, nieuwe leden, student leden en bureauleden. Wil je ook meedoen of iemand voordragen? Stuur een mail.

ma 11 oktober 2021

NVTL-studentlid Tobias van Loenen (28 jaar) maakte een switch in zijn carrière als sous-chef en besloot in 2019 de deeltijdopleiding Tuin- en Landschapsinrichting aan Van Hall Larenstein te volgen. Hij werkt nu als groenontwerper bij de gemeente Roosendaal en maakt tuinontwerpen voor particulieren onder de naam ‘vanloenenlandscape’. Hij heeft grote ambities en stoomt zich klaar om de grote vraagstukken van de toekomst aan te pakken. Wij stelden Tobias vijf vragen.

Waarom heb je voor de studie Tuin- en Landschapsinrichting op Van Hall Larenstein gekozen?
Voordat ik aan de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting begon was ik Souschef in een hoog gerenommeerd restaurant. Hier kon ik niet meer aarden en ik wilde meer betekenen voor de wereld: een duurzame wereld. Ook wilde ik graag mijn creativiteit kwijt die in de keuken niet volledig tot zijn recht kwam. De zoektocht naar de juiste keuze heeft wel twee jaar geduurd, maar toen ik op de open dag van de opleiding op Van Hall Larenstein kwam, was ik meteen verkocht.

Welke aspecten van deze opleiding trekken jou het meest?
In het tweede leerjaar zijn wij met de klas op excursie naar de Veluwe gegaan om het landschap van dichtbij te bekijken. We liepen tijdens de excursie van de hoge droge Veluwe naar de lage natte uitwaarde waar het natuurgebied de Blauwe Kamer ligt. Mijn leraar Dick van Dorp vertelde ontzettend interessante dingen over de verduurzaming en veranderingen in de wereld. Ook de ideeën en discussies die we onderling met elkaar hadden, waren erg interessant en zette me erg aan het denken. De excursie was echt een eyeopener. Doordat we de opleiding in de deeltijd variant volgen, zien we elkaar als klasgenoten niet vaak. Deze excursies zorgen dan voor de leuke momenten om ook elkaar beter te leren kennen.

Het leukste aan de opleiding vind ik het ontwerpend op zoek gaan naar een oplossing van een probleem. Vaak doen we dit aan de hand van schetsen. Zo hebben we recent voor een schoolproject van een gebied een maquette gemaakt. Door zo’n maquette kijk je direct heel anders naar een gebied. Tevens is deze manier van ontwerpen veel leuker dan het ontwerpen op een schetsvel!

Wat zijn jouw ambities?
Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld kampen we met verschillende problemen zoals de stijging van de zeespiegel, opwarming van de aarde, verdroging en ga zo maar door. Het lijkt mij geweldig om deze vraagstukken aan te pakken en zo de wereld een stukje beter te maken. Om die reden is mijn grootste ambitie ook om mijn eigen bedrijf naar uit te breiden, waardoor ik zulke vraagstukken ontwerpend kan oplossen. Dit ligt nog ver in de toekomst, dus daarom focus ik me eerst op het ontwerpen van particuliere tuinen.

Hoe zie jij de toekomst van de Tuin- en Landschapsarchitectuur?
We horen steeds meer geluiden dat er veranderingen plaats moeten vinden om de negatieve klimaatverandering tegen te gaan. Als Tuin- en Landschapsinrichters is dit natuurlijk een groot onderdeel van ons werk. Zo is het de bedoeling dat er 37.000 hectare bos in Nederland bij moet komen en dat we ervoor moeten zorgen dat er meer water wordt vastgehouden om verdroging te voorkomen. Daarnaast moeten we er voor waken dat de temperatuur op aarde niet verder gaat stijgen en zorgen dat er meer CO2 wordt opgeslagen. Om al deze problemen op de lossen worden wij als Tuin- en Landschapsinrichters steeds belangrijker. We staan voor een grote ontwerpopdracht om deze vraagstukken te beantwoorden/op te lossen. Ons doel is om het landschap leefbaarder, duurzamer en robuuster te maken. Er staat ons nog een hoop werk te doen!

Wat verwacht jij als studentlid van de NVTL?
Als NVTL-studentlid kijk ik vaak op jullie website naar vacatures, nieuws en ontwikkelingen binnen het vakgebied. Er worden vaak webinars of lezingen aangeboden, die ik graag bijwoon en waar ik veel van op steek. Op deze manier probeer ik op de hoogte te blijven van actuele projecten en veranderingen. Ik zie de NVTL als een soort platform waar je je kennis kunt delen en makkelijker in contact komt met mensen uit het vakgebied. Daarnaast ontvang ik regelmatig het tijdschrift De Blauwe Kamer die gevuld is met projecten en nieuws. Dit komt soms overeen met de informatie die op de website staat, maar dan veel gedetailleerder en eigenlijk nog interessanter!