Aardkundig Fundamentalisme wint 12e editie Eo Wijersprijsvraag - NVTL

Aardkundig Fundamentalisme wint 12e editie Eo Wijersprijsvraag

Martijn Horst en Peter Hermens van het winnende ontwerpteam Aardkundig Fundamentalisme ontvangen een houtsculptuur van kunstenaar Bart Ensing.
ma 16 oktober 2023

“Een manier van denken die ons helpt om de ‘grote verbouwing’ in goede banen te leiden”.

Tijdens de slotbijeenkomst van de Eo Wijersprijsvraag op 12 oktober 2023 is de inzending Aardkundig Fundamentalisme tot landelijke winnaar uitgeroepen. Het team ontwerpers van Neder|land|schap en Werkend Landschap introduceerde een vernieuwende manier van denken. Met zeven stappen en vergezichten laten zij een landschap zien dat in balans is, geheemd en geaard. Volgens de jury kunnen deze handvatten ook in de rest van Nederland toegepast worden.

Juryvoorzitter Berno Strootman: “Het voorstel viel op door de coherente kijk op het landsgrensoverschrijdende bodem- en watersysteem. Het team heeft oog voor de kracht van de regio, het regionale erfgoed en het belang van gebiedsidentiteit. Tegelijkertijd schuwen ze heilige huisjes niet.”

Tijdens de slotbijeenkomst overhandigde Annemiek Rijckenberg, voorzitter Eo Wijersstichting, daarnaast de eindpublicatie van de 12e editie van de prijsvraag aan Johan Osinga, directeur-generaal Regieorganisatie Transitie Landelijk gebied, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, aan Gido Ten Dolle van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Pieter den Besten van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, namens de vier subsidieverstrekkende departementen (ook: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). In deze uitgave staan de elf inzendingen uit de tweede ronde en de lessen en aanbevelingen die naar voren zijn gekomen voor het landschap waar wij willen wonen en het juryrapport. Het is gratis op te vragen bij de Eo Wijersstichting, zolang de voorraad strekt.

Lees hier alles over de 12de editie van de EO Wijersprijsvraag.