Blauwe Kamer Jaarboek 2021 - NVTL

Blauwe Kamer Jaarboek 2021

di 14 december 2021

Tijdens een online uitzending vanuit het Schip van Blaauw in Wageningen is afgelopen zaterdag het Blauwe Kamer Jaarboek Landschapsarchitectuur en stedenbouw 2021 gepresenteerd. De selectiecommissie onder leiding van Esther Agricola koos uit meer dan 100 inzendingen 23 voorbeeldige projecten. 

De  voorzitter gaf een toelichting op de selectie. Ze benadrukte daarbij het belang van het klassieke ambacht om op verschillende schaalniveaus tot aangename ruimtes te komen. Ook vestigde ze de aandacht op de publieke verantwoordelijkheid die beide vakgebieden hebben in de aanpak van maatschappelijke vraagstukken. ‘Stedenbouw, maar ook landschapsarchitectuur gaat niet alleen om bouwen en toevoegen, maar ook om het scheppen van ruimte voor gemeenschapszin en buurtgevoel.’

 

Tijdens het tweede deel van de bijeenkomst ging hoofdredacteur Mark Hendriks in gesprek met ontwerpers die met hun werk in het Jaarboek staan. Met Marnix de Vos van BVR Adviseurs (betrokken bij Duin in Almere) en Jasper Nijveldt van Karres en Brands (Defensie-eiland in Woerden) ging het over het creatieve proces achter een goed en mooi stedenbouwkundig ontwerp. Martijn Al (Bomenplan Schagen) en Jeroen Matthijssen van Bosch Slabbers (Bosvisie Zeeland) vertelden over het belang van bomen en bos, niet alleen voor het klimaatvraagstuk, maar ook voor biodiversiteit en landschapsontwikkeling. Tot slot gingen Cor Geluk van CULD (Little C) en Robbert Jan van der Veen van bureau Echo (plan voor stadsbuurt ZOHO) in conclaaf over hoe je met ontwerp gemeenschapszin en collectiviteit in de hand werkt.

Na de onthulling van het omslag werden de eerste exemplaren uitgereikt aan NVTL-voorzitter Ben Kuipers en BNSP-bestuurslid Eric Terlien.

Het Blauwe Kamer Jaarboek 2021 is te bestellen bij Uitgeverij Blauwdruk of te koop in de betere boekhandel. NVTL-abonnees krijgen het jaarboek in de loop van deze week in de bus.